De ce Batalionul 634 Infanterie din Piatra-Neamț se numește „Mareşal Józef Piłsudski”?

2

Am primit această întrebare de la mai mulți cititori în ultimele zile, motiv pentru care am considerat că este necesar să răspundem prin intermediul acestui articol.

Potrivit paginii oficiale de pe site – click aici, aflăm că în baza propunerii Comisiei de heraldică şi denumiri a Ministerului Apărării Naţionale, începând cu data de 14 februarie 2020, Batalionul 634 Infanterie din Piatra-Neamţ, unitate din compunerea Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” Iași, a primit denumirea onorifică de „Mareşal Józef Piłsudski ”.

Se mai precizează că Mareșalul polonez Józef Piłsudski a fost un apropiat al României și un susținător ferm al realizării alianței defensive polono-române, menită să apere frontierele estice ale celor două țări împotriva acțiunilor revizioniste.

În anul 1937, în cadrul vizitei șefului statului român în Polonia, în semn de respect pentru relațiile dintre cele două țări și dintre armatele acestora, Regimentul 57 Infanterie polonez a primit denumirea onorifică de „Carol al II-lea”.

Totodată, din anul 2016, în baza parteneriatului strategic dintre România și Polonia și a cooperării dintre cele două armate, între Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” Iași și Brigada 17 Mecanizată ,,Wielkopolska” se derulează activități strânse de colaborare.

Pe acest fond, la 20 mai 2017, Batalionul Logistic al Brigăzii 17 Mecanizată ,,Wielkopolska” a primit denumirea onorifică de „Regele Carol al II-lea al României” a fostului Regimentul 57 Infanterie polonez. (mai multe detalii aici – click)

Prin urmare, recenta acordare a denumirii onorifice de „Mareşal Józef Piłsudski”, Batalionul 634 Infanterie reactualizează modelul existent în perioada interbelică și contribuie la consolidarea cooperării și a tradițiilor militare a celor două armate aliate.

Evenimente care fac legătura între cele două regimente, Regimentul Baia nr.16 Mareșal Josef Piłsudski și Regimentul 15 Dorobanți din Piatra Neamț:

a. ambele regimente au același act de înființare – Înaltul Decret nr.2195 din 26.11.1876, semnat de domnitorul Carol I;

b. la desființare, Regimentul 16 Dorobanți Mareșal Jozef Piłsudski a predat personalul, armamentul și materialele din dotare la Regimentul 15 Dorobanți din Piatra Neamț.”, se arată pe pagina oficială.

Batalionul 634 Infanterie din Piatra-Neamț a luat ființă în anul 1994, la 2 aprilie, sub denumirea de Batalionul 567 Infanterie, în urma desființării Regimentului 38 Mecanizat „Neagoe Basarab”.

Mareșalul Józef Pilsudski

Ulterior, la 01.03.1995, unitatea a fost restructurată și a primit denumirea de Batalionul 634 Infanterie “Petrodava”. Batalionul 634 Infanterie a primit Drapelul de Luptă la 01.12.1995.

Din anul 2005 Batalionul 634 Infanterie subordonat Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” se află dislocat în Piatra-Neamț, în cazarma fostului Regiment 38 Mecanizat.

Józef Klemens Piłsudski a fost un om politic și comandant militar polonez. A fost șef de stat între 1918–1922 și conducător de facto (1926–1935) al celei de a Doua Republici Polone. Pe linie militară a fost primul mareșal al Poloniei⁠ și ministru al apărării⁠.

De la jumătatea Primului Război Mondial, a avut o influență majoră în politica Poloniei, fiind, totodată, și o figură importantă a scenei politice europene. A fost persoana cu cele mai mari merite în crearea celei de A Doua Republici Polone în 1918, la 123 de ani după ce fusese împărțită și anexată de Rusia, Austria și Prusia.

Despre Mareșalul Józef Pilsudski puteți citi mai multe aici – click.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. dumitru spune

    Iertata-mi fie indrazneala nu ar fi fost mai onorabil pentru armata romana ca unitatile militare sa poarte numele unor generali romani exemple avem destule la Neamt ( g-ralii Mazarini , Dascalescu , Coroama , Pitaru , Mancas ) si exemplele pot continua.Cine a auzit de acest general polonez in care istorie se vorbeste despre el ca intr-a noastra nu si nici compatriotii lui nu au auzit de el in ceea ce priveste denumirea data unitatii poloneze , oare polonezii nu stiu ca poarta numele unui dezertor.
    Concluzia , dupa cum sunt politicieni ( analfabeti cu facultati la fara prezenta si fara cunostinte ) asa este si armata romana fara demnitate si onoare cu generali facuti la apelul bocancilor.

  2. Marylena Marcovici spune

    Iertată-mi fie ignoranța, am citit cartea lui Wacław Jędrzejewicz „Piłsudski: O viață pentru Polonia” și alte scrieri despre el și nu am găsit absolut nici o trimitere la România(poate am citit eu superficial) . El s-a autodefinit, definitiv și irevocabil…lituanian-polonez. Dacă cineva îmi poate oferi trimiteri la anumite documente, le accept cu drag!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate