Noi date despre incendiul care era să mistuiască o întreagă mănăstire și pădurea. O femeie a suferit arsuri ușoare (FOTO/VIDEO)

0

În această după amiază, pompierii au fost înștiințați despre producerea unui incendiu la Mănăstirea Tărcuța din comuna Tarcău. Știrea inițială aici – click. În mănăstire viețuiesc 11 măicuțe și un preot.
La locul solicitării au fost alocate forțe și mijloace de la:

  • Detașamentul de pompieri Piatra Neamț (șase autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD)
  • SVSU Tarcău (2 buldoexcavatoare și 2 motopompe)
  • SVSU Bicaz (o autospecială de stingere)
  • SVSU Ghimeș – Făget din județul Bacău (o autospecială de stingere) și
  • Ocolul Silvic Brateș

Apelul la 112 a fost făcut de un bărbat ce se afla în pelerinaj la mănăstire.
La sosirea primelor echipaje de intervenție incendiul se manifesta cu flacără deschisă, generalizat, la anexele din ansamblul mănăstiresc (chilii, casa praznicală, magazii, gater etc) cu posibilitatea propagării la biserică și la fondul forestier.

O femeie de 45 de ani a suferit ușoare arsuri la nivelul feței și membrelor superioare. Aceasta a primit îngrijiri medicale de la echipajul SMURD, dar a refuzat transportul la spital.

Misiunea a fost dificilă din cauza cantității mari de materiale combustibile (lemn, mase plastice și bunurile din încăperi) și inflamabile (uleiuri și carburanți).
Forțele de intervenție au localizat incendiul și se lucrează pentru lichidarea lui.

De asemenea, au fost evacuate o parte din bunurile din interiorul casei praznicale.
Cel mai important este faptul că biserica a fost salvată de la incendiu, fiind afectată doar fațada acoperită cu lambriu din pvc.

Alimentarea autospecialelor a fost făcută dintr-un pârâu, la o distanță de aproximativ 2 km, unde au fost amenajate puncte de alimentare a acestora.

a transmis ISU Neamț

Potrivit prefectului de Neamț, Adrian Niță, prezent la fața locului, vor mai rămâne două echipe și peste noapte pentru a se asigura că nu izbucnește focul din nou.

Primele date indică faptul că incendiul ar fi izbucnit de la un triciclu electric, alimentat cu baterii. Se pare că bateriile ar fi luat foc, iar triciclul, fiind adăpostit într-un șopron, a alimentat incendiul. Cercetările continuă.

Scrum și lacrimi! Asta a mai rămas la Schitul Tărcuța din comuna Tarcău, după incendiul devastator din această după-amiază. Dumnezeu s-a îndurat și a ferit de para focului biserica și spațiile în care dormeau pelerinii. Dar chiliile și bunurile din jur au ars în totalitate. Slavă Domnului că viețile celor 11 măicuțe și a preotului care slujea acolo nu au fost în pericol! Tot Dumnezeu, cu puterea Sa, a credincioșilor și a celor care vor vrea să dea un sprijin, va ajuta la renașterea din cenușă a celor trebuincioase pe lângă schit.

În fața pompierilor de la ISU Neamț care au acționat pentru limitarea pagubelor de la acest lăcaș de cult, mă înclin. Devotamentul și profesionalismul sunt cuvintele care vă caracterizează!”, a transmis prefectul de Neamț, Adrian Niță.

UPDATE ISU NEAMȚ – 20.07:

Incendiul a fost lichidat în jurul orei 22:00.
Au ars bunurile materiale din interiorul construcțiilor (casă praznicală,  chilii,  magazii, ateliere, etc).
Suprafață afectată de incendiu a fost de aproximativ 1600 mp.

Pe timpul nopții, două echipaje de la Detașamentul Piatra Neamț cu două autospeciale de stingere și voluntari din cadrul SVSU Tarcău au rămas la locul producerii evenimentului pentru monitorizarea zonei, având în vedere cantitatea mare de materiale combustibile.

Cauza probabilă de producere a incendiului a fost stabilită ca fiind efectul termic al curentului electric (acumulator electric defect), a transmis Lt. Irina Popa, purtătorul de cuvânt al ISU Neamț.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate