Noaptea Cercetătorilor 2012 la Piatra Neamț. O noapte, 300 de oraşe europene

0

 

Noaptea Cercetătorilor va derula cea de a şasea ediţie din România pe 28 septembrie. Într-o singură noapte, simultan în 300 de oraşe europene, cercetătorii şi publicul larg se vor întâlni într-o atmosferă ce stimulează descoperirea ştiinţei prin activităţi distractive. Oraşele organizatoare din România sunt Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea şi Târgu Mureş.

În Piatra Neamț activitățile vor avea loc în în spaţiul special amanajat din Piata Libertății între orele 18.00 și 22.00.

Vizitatori de toate vârstele vor putea să dezlege mistere din diferite ramuri științifice, să își poarte curiozitatea prin labirintul cunoașterii, să câștige premii în concursurile ce se vor întâmpla pe toată durata evenimentului și, nu în ultimul rând, să cunoască ce fac cercetătorii din comunitatea locală și cine sunt ei.

Fie că participă împreună cu familia, colegii sau prietenii, un lucru este cert: fiecare participant va interacţiona cu ştiinţa prin activităţi captivante. Vor afla ce fac de fapt cercetătorii şi de ce este importantă munca lor în viaţa de zi cu zi, cum reacţionează organismul uman şi ne ajută să ne îmbunătaţim performanţele, cum funcţionează roboţii sau cum este să fii cercetător ştiinţific. Vor avea ocazia să vadă de îndeaproape partea umană a cercetătorului, descoperindu-l ca pe un om obişnuit ca fiecare dintre noi, ce contribuie la evoluţia societăţii prin ceea ce face. Prin discuţii, experimente interactive sau ateliere practice se stimulează dorinţa de a şti mai multe despre acest domeniu şi de a atrage tinerii către o carieră în cercetare.

 

Primul eveniment european de acest gen a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori. Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. În cursul acestei seri, oricine poate fi om de ştiinţă.

Evenimentul este organizat sub egida Uniunii Europene, în parteneriat cu Primăria Piatra Neamț si Consiliul Local Piatra Neamț.

„Noaptea Cercetătorilor este un prilej de a pune în lumină activitatea cercetătorilor din toată lumea și din Piatra Neamț și România. Vizitatorii și cercetătorii vor avea ocazia să interacționeze si să se cunoască reciproc iar tinerii vor înțelege ce presupune o carieră în cercetare. Pentru orașul nostru, Noaptea Cercetătorilor este un eveniment important și interesant, pentru ca poate încuraja tinerii să se indrepte spre activități de cercetare în domenii foarte diferite și pentru că pune în valoare cercetătorii care activează la nivel local. De asemenea, reprezintă o alternativă foarte interesantă si distractivă de petrecere a unei seri pentru locuitorii orașului de toate vârstele”,  a declarat domnul Bogdan Pușcașu, City Manager.

La eveniment este aşteptat publicul larg, indiferent de vârstă sau background ştiinţific. Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici şi oferă o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.

Pentru mai multe informaţii accesaţi www.noapteacercetatorilor.eu şi www.facebook.com/ResearchersNightRomania

 

Despre Noaptea Cercetătorilor

 

Noaptea Cercetătorilor este un proiect iniţiat de Uniunea Europeană, care se desfaşoară în toate ţările membre şi afiliate, cu scopul de a promova ştiinţa şi cercetătorii în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.

Începând cu anul 2006, Noaptea Cercetătorilor este un proiect de sine stătător din seria acţiunilor Marie Curie şi s-a bucurat de un success ce creşte de la an la an. În 2011, s-a desfăşurat în peste 800 de locaţii în 300 de oraşe din 32 de ţări europene.

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate