NICU N. ALBU (2 feb.1853-31 mai 1908)

0

logo
„… O netăgăduită epocă în viţa politică şi gospodărească a oraşului şi judeţului nostru”

Titlul scurtei noastre incursiuni documentare despre fostul liberal „primar de Piatra” şi „prefect de Neamţ” aparţine unui coleg de „breaslă” Dimitrie Hogea, autorul lucrării „Din trecutul oraşului Piatra-Neamţ. Aminitiri”, Piatra-Neamţ, 1936, fost şi el primar în urbea de la poalele Pietricicăi.
Cel născut „în Piatra, la 2 feb. 1853, din părinţii săi Nicolai şi Maria Albu, născută Osvald, căsătorit cu Eleonora Albu, fiica marelui proprietar Enache Cantemir, la 1878”, va urma cursurile Şcolii primare nr.1 de băieţi Piatra-Neamţ, cu studii secundare la Academia Mihăileană din Iaşi, începutul medicinii la Berlin (fără a o termina), a fost numit pentru prima dată, în 1885, prefect de Neamţ, până în anul 1888, 1895-1899 şi în 1907. Succesor vrednic al colonelului Roznovanu Gheorghe, sub a cărui conducere s-au construit majoritatea şoselelor mon¬tane, el a fost primul prefect care a introdus telefonul în judeţul Neamţ.
Nicu AlbuCa primar, Nicu Albu va fi ales în primăvara anului 1901 până în 1904, şi în 1907. Bunul gospodar s-a ocupat de construirea şi alinierea străzilor, trotuarelor, canalelor şi dig¬urilor la Bistriţa, refacerea localu¬lui Primăriei, a cazărmii de pompieri, etc. Opera lui capitală ce va rămâne în conştiinţa concetăţenilor şi posterităţii este vasta şi frumoasa lucrare a Parcului Cozla – numit ulterior „Nicu Albu”, ca o recunoştinţă a celui care a depus eforturi susţinute timp de 3 ani, cât a durat amenajarea „oazei” de recreaţie şi linişte a pietre¬nilor.
Tot în perioada mandatului amintit, au fost concepute lucrările iluminatului electric şi aducerea apei potabile, precum şi mutarea gării vechi de la 3 km depărtare (gara actu¬ală – n.n.).
Aminititul prefect de Neamţ, mai apoi primar de Piatra, deputat liberal ales de opoziţie în cartel cu colonelul Roznoveanu (altă mare personalitate politică – conservator n.n.) şi senator în 1905 şi 1907, 1908, şi-a dat obştescul sfârşit la 31 mai 1908, la vârsta de numai 55 de ani, moartea datorându-se unei vechi boli, de natură sifilitică, pe care a neglijat-o necăutând a se îngriji la timp.
Ziua morţii celui „dintâi prefect din ţară care a introdus telefonul în judeţul nostru, conceput şi executat frumoasa lucrare a parcului „Cozla”” (azi Nicu Albu, în semn de recunoştinţă a pietrenilor n.n.), a fost o stranie coincidenţă: la 31 mai 1897 s-a surpat şi prăbuşit muntele Cozla unde se afla parcul şi după 11 ani, tot la 31 mai, în 1908, s-a prăbuşit şi vrednicul gospodar al pietrenilor, în mod dramatic, într-un sanatoriu din Bucureşti.
Vestea morţii lui neaşteptată, a cutremurat populaţia din această parte a ţării, iar înmormântarea sa, pe 2 iunie 1908, a prilejuit „o mare manifestare obştească cum nu s-a mai pomenit în oraşul nostru”. Durerea şi regretul miilor de oameni, care l-au condus în lăcaşul de veci, au fost nespus de impresionante. Cuvântările rostite atunci, în catedrala Sf. Ioan, mai ales cea a bătrânului Emil Constantinescu, ministrul finanţelor (şeful liberalilor din Neamţ – n.n.) au zugrăvit, în chipul cel mai luminos, însuşirile şi operele nepieritoare ale acestui vrednic fiul al Pietrei (pe timp cât a fost prefect a terminat şoseaua Piatra Neamţ-Prisecani, Tarcău-Hangu, şoseaua peste muntele Petru Vodă, care leagă Tg. Neamţ prin Pipirig şi Valea Largului, pavarea primei străzi în Piatra Neamţ, introducerea iluminatului electric, mutarea gării vechi, canale, diguri pe Bistriţa, refacerea localului primăriei şi pompierilor, etc. n.n.). Rămăşiţele lui pământeşti se odihnesc la Mănăstirea Bistriţa, în mormântul care i-a fost dăruit de principesa Elena Cuza care îl pregătise pentru ea, dar care, cum se ştie, a fost înmormântată la moşia părintească Soleşti – Vaslui. Fie-i ţărâna uşoară!

Prof. Gheorghe RADU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate