Nici nu s-a uscat bine cerneala pe Codul Muncii, ca romanii au gasit metode de a dribla legea

0

Noul Cod al Muncii incearca sa elimine din radacina munca la negru prin inspectii periodice si prin sanctiuni severe.

De la inceputul lunii mai, in Neamt au fost verificate 106 unitati, au fost sanctionati 26 de angajatori si s-au dat amenzi pentru munca la negru care au insumat 200.000 de lei. Incepand cu data de 01.05.2011, data la care au intrat in vigoare si modificarile intervenite asupra Legii nr.53/2003 – Codul muncii si pana la data de 10.05.2011, in registrul general de evidenta a salariatilor in format electronic, au fost inregistrate de catre angajatori de pe raza judetului Neamt, un numar de 3.456 de contracte individuale de munca. Un angajator din Neamt e pasibil sa primeasca pedeapsa cu inchisoarea.

Insa se pare ca amenintarea cu inchisoarea a speriat atat de tare pe romani incat au gasit foarte repede metode  legale de a dribla prevederile noului Cod al Muncii. Una dintre acestea este modul legal de a detine muncitori la negru.


Spre exemplu, o firma de constructii infiinteaza o societate “capusa” in care administratorul si cei 50 de muncitori la negru devin asociati. Fiecarui asociat ii revine o cota de 0,1% din societate si gata ,  in mod paradoxal, se incadreaza in limitele legii. Nu mai este necesar sa se incheie contracte de munca, nu se mai platesc impozite, nu mai exista riscul de a fi acuzat de munca la negru deoarece toti sunt mici patroni si nu mai au obligatia de a avea contracte de munca si pot munci si 12 ore inclusiv sarbatorile legale .

Conform actului constitutiv al unei societati cu pluralitate de asociati,  administratorul poate fi numit prin statutul firmei, nemaifiind necesar un contract individual de munca, iar asociatii, de asemenea, au drepturi si obligatii reglementate prin statut. In cadrul conferintei de presa ce avut loc astazi la sediul ITM Neamt, purtatorul de cuvant a declarat ca, din punct de vedere legal, administratorul si asociatii nu au obligativitatea de a detine contract invidual de munca. Din acest punct de vedere, inspectia muncii nu poate sanctiona astfel de SRL-uri fara angajati, dar cu mai multi asociati.

Era de asteptat ca romanii sa recurga la astfel de subterfugii, in conditiile in care sanctiunile extrem de dure, care, daca ar fi aplicate asa cum cere Codul Muncii, nu pot conduce decat la anihilarea firmelor mici. Solutia gasita este destul de ingenioasa, deoarece noua firma cu o gasca de patroni primeste lunar o comanda , taie o factura iar profitul este impartit intre muncitori sub forma de dividente impozitate legal cu 16% si iata cum statul roman in intelepciunea sa transforma o firma cu 10 angajati legali si 20 la negru , intr-o firma cu zero angajati, iar daca ingeniozitatea romanului va merge pana la capat sigur aceste firme vor avea sediul in Bulgaria sau in nu stiu ce paradis fiscal .


Acelasi lucru l-a patit statul roman cand a venit cu ideea de a obliga oamenii sa plateasca taxe auto aberante si in loc sa incaseze mai putin acum e in situatia sa nu mai incaseze deloc deoarece romanul eludeaza taxa, imatriculand in Bulgaria .
Aceste metode de constrangere impozitara vor lovi numai in cei mici si in cei care incearca sa faca ceva corect, caci restul „smecherilor” nu mai au demult firme inregistrate in Romania, iar pe o firma inregistrata in Bulgaria sau Gibraltar nu o mai controleaza nici bunica.
Este cea mai gresita idee sa incerci vreodata sa constrangi financiar poporul roman, iar in istorie toate „stapanirile” din interior sau din exterior care nu s-au multumit cu putin de la multi si au vrut mai mult au ramas fara nimic, gasind fantani otravite, grane incendiate si romanii plecati in padure si cei care s-au ambitionat sa se duca dupa ei in padure au mai luat si bataie sau, in transpunere moderna, masina imatriculata in Bulgaria, firma in Gibraltar si copii la munca in strainatate, iar cine  insista ia bataie in alegeri din primul tur.


whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate