Nemțenii nu se înghesuie să își asigurele locuințele în caz de cutremur, inundații sau alunecări de teren, deși legea îi obligă

0
Arhivă

Din cele aproximativ 220.000 de locuințe în Neamț (*date statistice la nivelul anului 2020), circa 12% au polițe de asigurare obligatorii în caz de dezastre naturale, arată datele PAID.

Până la 31 decembrie 2022, s-au plătit daune în valoare de peste 770.000 de lei. Polițele obligatorii în vigoare din Neamț sunt în număr de doar 26.763.

Asigurarea locuințelor împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren e obligatorie de mai bine de un deceniu. În situația în care persoanele fizice sau juridice nu își asigură locuințele aflate în proprietate, nu beneficiază, în cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit Legii 260/2008, de niciun fel de despăgubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudicii produse locuințelor. În plus, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuinței constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.

PAD – Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale – este primul pas în asigurarea locuinței.   Asigurarea prin polița PAD acoperă daunele produse asupra locuinței de inundații (din cauze naturale), cutremure sau alunecări de teren. Prin polița PAD sunt acoperite daunele produse locuințelor ca urmare a unui dezastru natural, ca efect direct sau indirect al acestora. Obiectul asigurării îl reprezintă locuințele situate pe teritoriul României, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice, din mediul rural sau urban și care sunt înregistrate în evidențele organelor fiscale.

Locuințele situate în clădirile expertizate în condițiile legii de către experți tehnici atestați și încadrate în clasa 1 de risc nu pot fi asigurate pentru niciunul din riscurile incluse în polița PAD. De asemenea, nu pot fi asigurate anexele, dependințele, dotările și utilitățile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuința asigurată și nici bunurile din interiorul locuinței. Pentru a acoperi și aceste costuri, e necesară încheierea unei polițe de asigurare facultativă.

Prețul PAD este de 20 de euro pe an pentru o locuință tip A, având o sumă asigurată de 20.000 euro. O locuință de tip A este o construcție cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic.

Prețul PAD este de 10 euro pe an pentru o locuință tip B, având o sumă asigurată de 10.000 euro. O locuință de tip B este o construcție cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic (ex. chirpici).

Mai multe informații puteți citi pe www.paidromania.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate