Nemțeanul Iulian Gherguț este ostatic de 3 ani în Burkina Faso. Ministrul african spune că se fac eforturi pentru eliberarea lui

0

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, s-a întâlnit marți, 19 iunie 2018, cu ministrul afacerilor externe din Burkina Faso, Mamadou Alpha Barry, aflat în vizită oficială în România.

Ministrul Afacerilor Externe din Burkina Faso, Alpha Barry, a anunţat că a discutat cu omologul român, Teodor Meleşcanu, despre cazul românului răpit în urmă cu trei ani în ţara sa, precizând că vor fi făcute toate eforturile necesare pentru „un sfârşit fericit” în cazul acestui ostaticpotrivit a1.ro.

„Am vorbit de ostaticul român luat în 2015 în Burkina Faso şi împărtăşim preocupările dumneavoastră. Este o situaţie dificilă pentru România, iar Burkina Faso doreşte încă o dată să îşi exprime compasiunea şi încurajarea, în acelaşi timp, pentru familia ostaticului care a fost răpit în nordul ţării noastre şi aş dori să vă spun încă o dată că vom face toate eforturile pentru a ajuta în mod direct România, dar mai ales ţările din regiune pentru a face în aşa fel încât să avem un sfârşit fericit în cazul acestui ostatic, pentru că, iată, au trecut deja trei ani. Este o perioadă lungă, ştiu că este dificil pentru familie şi pentru toată lumea şi este o situaţie şi o preocupare pe care o împărtăşesc. Avem discuţii permanente cu vecinii noştri din Mali, Nigeria, Algeria pentru a căuta mijloace, pentru a găsi o soluţie, o ieşire din această situaţie care este foarte dificilă”, a declarat Alpha Barry într-o declaraţie comună cu Teodor Meleşcanu, susţinută la sediul MAE din Bucureşti, conform sursei citate.

Iulian Gherguţ, originar din județul Neamț, a fost răpit în aprilie 2015 în Burkina Faso în timp ce era agent de securitate la o mină în apropiere de frontiera cu Niger şi Mali. Prima înregistare cu Iulian Gherguț a apărut in august 2015. În filmul care durează mai putin de un minut el se adresa directorului societății Pan African Mineral, pentru care lucra în momentul răpirii, apoi Guvernelor din România și Burkina Faso.

Celula de criză interinstituţională care gestionează situaţia cetăţeanului român răpit în Burkina Faso a fost constituită la 4 aprilie 2015, atunci când situaţia cetăţeanului român a fost cunoscută autorităţilor române, conform hotărârii CSAT din 3 aprilie 2013 privind Metodologia de comunicare şi acţiune pentru instituţiile şi autorităţile cu responsabilităţi în gestionarea situaţiilor de atacuri teroriste în care sunt implicaţi cetăţeni români aflaţi în afara teritoriului României. În prezent, din Celula de criză fac parte reprezentanţi ai MAE, SIE, SRI, MApN şi ai Administraţiei Prezidenţiale. Celula de criză a transmis permanent informări Preşedintelui României şi Primului Ministru.

Celula de criză interinstituţională lucrează în permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) care sunt reprezentate în Celula de criză convocată de către MAE depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor stabilite prin Metodologia aprobată de CSAT.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate