„Neamțul prin călători străini (secolele XV-XX)” – lansare de carte

0

Vineri, 26 octombrie, a avut loc lansarea cărții „Neamțul prin călători străini (secolele XV-XX)”, semnată de Emanuel Bălan.

Evenimentul s-a desfășurat la Casa Culturii „Ion Creangă” din Tîrgu Neamț, în prezența autorului și a publicului interesat de noua apariție editorială.

Despre carte și autor, au  prezentat Elena Preda (profesor de istorie, inspector în cadrul ISJ Neamț) și Ioan Romeo Roman (profesor doctor de socio-umană, inspector în cadrul ISJ Neamț).

Lucrarea semnată de prof. Emanuel Bălan este structurată pe cinci părţi/secţiuni.

Prima dintre ele este consacrată ţinuturilor Neamţ şi Roman şi oraşelor/târgurilor adiacente (Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ – inclusiv cetatea de aici). Următoarele poartă titluri sugestive: Zona mănăstirilor (Neamţ, Secu, Agapia, Văratic); Ceahlăul şi Valea Bistriţei (Muntele Ceahlău, Hangu, Borca, Poiana Teiului, Mănăstirea Pângăraţi, Mănăstirea Bistriţa, Roznov, Podoleni); Valea Neamţului (Mitocul Bălan, Bălţăteşti, Pluton); Valea Siretului (Adjudeni, Bârgăuani, Buruieneşti, Săbăoani, Talpa, Tămăşeni, Teţcani).

Demersul ştiinţific al autorului este întregit în mod meritoriu de o Postfaţă şi Note biografice consacrate călătorilor străini care au oferit datele analizate în lucrare, diverse imagini şi hărţi.

Atât Elena Preda cât și Ioan Romeo Roman au subliniat cele două concluzii care se impun despre lucrare și autor, așa cum au fost ele prezentate în prefața cărții semnată de către conf. Univ. Dr. Hab. Florin Pintescu de la Universitatea Suceava. În primul rând, lucrarea pusă acum la dispoziţia cititorului este una de actualitate, oferind o perspectivă lucrativă interesantă în câmpul imagologiei româneşti, în sensul întocmirii unor studii regionale, la scara întregii Românii, cu focalizare pe „imaginea celuilalt”. Acest gen de lucrări este interesant şi util deoarece, în acest caz, celălalt este românul văzut de străini, cu calităţile şi cu defectele sale, fapt ce exclude ab initio un demers istoric de tip triumfalist.

În al doilea rând, autorul demonstrează certe calităţi de analiză şi sinteză, o bună familiarizare cu izvoarele istorice folosite, spirit critic şi har istoric. Din aceste ingrediente a rezultat o lucrare utilă, scrisă într-un stil plăcut, care prezintă pe alocuri certe valenţe literare. De aceea, profesorul Emanuel Bălan binemerită din nou aprecierea cititorilor, iar „Neamţul prin călători străini (secolele XV-XX)” este o lucrare istorică remarcabilă, pe care o recomandăm cu căldură tuturor celor îndrăgostiţi de istoria Moldovei în general şi a meleagurilor nemţene în special.

Prof. Elena Preda, cea care a semnat posfața cărții, a spus că, citind această carte,putem constata că pe parcursul celor cinci secole societatea moldovenească era conform modelelor primite, pe de o parte modelul oriental, acest lucru fiind consecinţă directă a dominaţiei Imperiului Otoman, pe de altă parte, odată cu transformările survenite pe continetul european şi cu micşorarea prestigiului otoman, moldovenii au făcut lent tranziţia dinspre Orient către Occident, fenomen care se amplifică în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, odată cu unirea celor două Principate.

Cartea a fost publicată în cadrul proiectului „Neamțul prin călători străini”, finanțat de către Consiliul Județean Neamț, în baza Legii 350/2005 în cursul anului 2018, domeniul cultură-învățământ. Prin acest proiect 400 de volume vor ajunge în toate bibliotecile publice din județ și în cele școlare.

Pentru alte relații, autorul poate fi contactat la adresa de e-mail: [email protected]

 

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate