Neamț: Dosar de pensie falsificat cu șpagă

0

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Neamț au finalizat cercetările, iar procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Neamț a dispus, la data de 15.05.2020, trimiterea în judecată a două persoane fără calitate specială pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, dare de mită, înşelăciune, complicitate la uz de fals, complicitate la dare de mită,  tentativă la înşelăciune, complicitate la cumpărare de influenţă, tentativă la înşelăciune, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals, și furt, în legătură cu dosarul de pensie al unei persoane în care existau suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni de corupție.

Astfel, în cursul anului 2015, unul dintre inculpați l-a abordat pe martorul denunțător, la domiciliul acestuia din județul Neamţ şi s-a oferit să-i obţină pensie pentru limită de vârstă, deşi martorul nu avea vechimea necesară în muncă. În acest sens, a pretins suma de 10.000 lei, din care a primit 1.000 lei, în prezenţa unei martore.

În primăvara anului 2016, inculpatul s-a deplasat, împreună cu martorul denunțător în municipiul Gheorgheni, judeţul Harghita, la o autoritate cu atribuţii în domeniul acordării pensiei, primul având asupra sa cartea de muncă a martorului denunțător completată în mod fraudulos de la punctele 17 la 80. După studierea actelor, un funcţionar din respectiva autoritate le-a comunicat că nu se poate acorda pensie, întrucât lipsesc doi ani de vechime în muncă, deficienţă pe care inculpatul s-a angajat să o remedieze.

Totodată, inculpatul s-a ocupat şi de obţinerea unui alt înscris falsificat, respectiv o adeverinţă emisă de Compania Naţională a Uraniului – Exploatarea Minieră Crucea 1. 

În ziua de 18.05.2016, martorul s-a deplasat împreună cu inculpatul în mun. Piatra-Neamţ, unde s-au întâlnit cu cel de-al doilea inculpat, care i-a solicitat martorului suma de 2.000 lei, din care 1.000 lei pentru funcţionarul de la Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, restul fiind partea sa, sumă înmânată de martor la scurt timp după operațiunea de retragere din bancă.

 Dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării formulată de către Casa Judeţeană de Pensii Neamţ, cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de fals şi uz de fals, în legătură cu mai multe înscrisuri depuse de către martorul denunțător dosarul penal fiind declinat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Bicaz către Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamţ, prin ordonanţa din 08.08.2016, motivat de faptul că în cauză existau indicii cu privire la săvârşirea infracţiunii de dare de mită și alte infracțiuni de corupție.

  • DIRECȚIA GENERALĂ ANTICORUPȚIESERVICIUL JUDEȚEAN ANTICORUPȚIE NEAMȚ , BIROUL INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE
telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate