Ce-i sperie mai tare decât mascații pe rromii din Neamț?

1

Având în vedere unele conflicte care apar între unii membri mai nervoși din comunitățile de rromi din Neamț (nu generalizăm, fiind și foarte mulți rromi care muncesc și evită conflictele) și aplanate de cele mai multe ori de mascați, te-ai gândi că organele de forță sunt spaima maximă a membrilor acestor comunități Ei bine, nu este așa.

O superstiție a rromilor este de departe cea mai mare spaimă. Dacă pentru cei care nu fac parte din această etnie e un lucru obișnuit, pentru rromii din Neamț și nu numai una dintre cele mai mari fobii este fobia de șoșoi.

Comunitățile de rromi care au migrat din India nu sunt străine de practicile magice și vrăjitorii. În lumea lor mistică, anumite animale sunt de rău augur. Așa este și cazul șoșoiului, nimic altceva decât iepurele sau fragmentele din corpul de iepure, cum ar fi coada.

Pentru rromii de la Neamț „pisica neagră”, sau mai bine zis de 100 de ori mai rău decât pisica neagră, este șoșoiul. Legendele spun că șoșoiul este considerat un animal cu puteri magice care absoarbe norocul rromilor. Prezența șoșoiului, simpla lui vedere sau expresiile care conțin cuvântul șoșoi sunt adevărate drame existențiale pentru comunitățile de rromi, indiferent că sunt bogați sau săraci. Dacă au parte de șoșoi într-o zi, rromii se consideră ghinioniști și refuză să participe în acea zi la orice fel de activitate.

Nu vrem să le dăm idei domnilor polițiști, dar poate data viitoare, ca experiment social, când sunt chemați la cazuri de agresiuni, în loc de utilizarea forței pot aduce un iepuraș. Dacă legendele sunt corecte, ar fi cea mai ușoară metodă de dispersare a rromilor încordați.

Nici noi, românii, nu suntem mai prejos la superstiții, având unele chiar de tot râsul, deci departe de noi de a lua în derâdere această superstiție a rromilor. O prezentăm doar pentru ca românii să înțeleagă și mai ales să respecte superstițiile rromilor pentru o bună conviețuire cu aceștia.

Deci, fără iepuri, fără glume cu iepuri și mai ales fără friptură de iepure. Șoșoiul pentru rromi este ca și cum am sparge noi oglinda când ne-am împiedica de o pisica neagră și ar fi o zi de vineri în data de 13. Dacă în curtea unui rrom intră mascații la răsăritul Soarelui e de 10 ori mai puțină panică decât dacă intră un șoșoi (iepure).

Iosub Robert

1 Comentariu
  1. Viorel spune

    Nici pe nume nu-i zic. Zic iedure.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate