NEAMȚ: Testele de salivă plimbate prin pungi și refuzul părinților: „Bătaie de joc pentru copiii noștri”

4

Părinții din Piatra-Neamț au început să primească de la școli și grădinițe testele de salivă pentru copii. Un părinte ne-a contactat și ne-a trimis la redacție imaginile pe care le puteți vedea mai jos cu modul în care arată kiturile pentru două teste pe care părinții trebuie să le facă în zilele de luni și joi.

„Poate aveți ocazia sa faceți o postare cu așa scârbe de teste, pipeta de prelevare a salivei cu siguranță e atinsa de câteva mâini, punguța unde se pune saliva la fel, bătaie de joc pentru copiii noștri! Ieri le-am primit puse într-o punga de plastic transparentă. Am primit un video tutorial cum se face, dar eu nu îl voi face. Le țin bibelou și pentru tura următoare voi refuza să le mai iau! Ce încredere pot avea cu așa teste? Cadrele didactice nu au nicio vină, cei de sus își bat efectiv joc de copiii noștri, în primul rând!”, ne-a declarat acest părinte.

Testele non invazive sunt asigurate de la bugetul de stat, prin Oficiul Naţional de Achiziţii Centralizate (ONAC). Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat pe 9 octombrie achiziția de teste rapide de determinare a antigenului SARS-CoV-2 efectuate din probă de salivă, potrivit hotărârii 83. Este vorba de cele 70 de milioane de teste care sunt achiziționate prin Inspectoratul general pentru Situații de Urgență.

Testele distribuite în Piatra-Neamț, dar prezentate și de ministrul Rafila sunt de la compania din China Newgene Bioengineering – pagina produsului aici.

Producătorul avertizează foarte clar că „Acest produs este NUMAI pentru uz profesional.”. O altă recomandare care dă de gândit, făcută tot de producător, este: „Vă rugăm să vă asigurați că este adăugată o cantitate adecvată de probă pentru testare. Cantitatea prea mare sau prea mică de probă poate cauza rezultate inexacte.”

Mai mult, părinții și cadrele didactice care folosesc aceste teste trebuie să le arunce ca pe niște deșeuri medicale. O spune producătorul: „Aruncați produsele uzate, mostrele și alte consumabile ca deșeuri medicale în conformitate cu reglementările relevante.” Are și sens, deoarece aceste teste prezintă un risc biologic și nu pot fi aruncate la întâmplare. Am verificat și în zonele pentru aruncarea deșeurilor din Piatra-Neamț nu există tomberon pentru deșeuri medicale.

Întrebări… retorice?

  • Sunt părinții și cadrele didactice „profesioniști” în prelevarea probelor biologice?
  • De unde știm că testul nu e un fals negativ din cauza cantității inexacte?
  • Unde vor fi aruncate testele folosite dacă nu avem tomberoane pentru deșeuri medicale?
  • Garantează cineva că procesul de reambalare individuală a celor două teste pe săptămână în pungi „de la raionul fructe și legume” este sigur și lipsit de contaminare?
  • De ce ONAC a permis achiziția testelor „la vrac” și nu a cerut imperativ kituri ambalate individual în cutii, așa cum ar fi fost normal, cu riscul să fi costat mai mult, dar siguranța lor să fie superioară?
  • Este sănătatea copiilor adevăratul scop al acestor oameni care iau decizii în România sau e vorba doar de afaceri sub semnul pandemiei?

Mai jos puteți vedea demonstrațiile făcute de miniștrii Rafila și Cîmpeanu și modul în care ajung testele în casele elevilor și preșcolarilor din Piatra-Neamț. Despre cât ne-a costat toată tărășenia și cine a livrat aceste teste puteți citi pe larg aici – click.

Procesul de testare este deosebit de important și poate preveni răspândirea bolii, însă în absența unor proceduri bine gândite, impresia generală este aceea cineva vrea „să dreagă busuiocul” după o achiziție fără cap și coadă care a costat mulți bani publici. Nu știm însă cât de bine a fost dres busuiocul, deoarece sunt mulți părinți care s-ar putea să nu accepte testarea.

Vă rugăm să ne scrieți în comentarii dacă dumneavoastră vă veți testa copiii cu aceste teste.

FOTO: Cititor

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
4 Comentarii
  1. Alus spune

    Intradevar, erau necesare aceste teste pentru a fi siguri pe viitor ca școlile vor rămâne deschise, mai ales ca majoritatea copiilor sunt asimptomatici. Dar ce se distribuie prin scoli nu are nici o legătură cu prevenirea răspândirii unui virus periculos cum e sars cov. E doar o joaca dea doctorul. Școlile nu trebuiau implicate, ci medicii de familie.

  2. Dan spune

    Da aaa! S-a mai îmbogățit un PNL -ist sau USR-ist cu testele astea! Din echipa câștigătoare, clar! De asta se si numesc asa . De cand cu pandemia sunt pe plus câștig de pe seama oamenilor care au obosit sa ii mai ia in serios.Nu existam pentru ei iar copiii nostri sunt bătaia lor de joc!Scoala nu, acu ii mai umileste si cu cacaturile astea. Chiar ne lăsăm asa luati de prosti?Multi părinți nu vom face testul. ROMANIA TREZESTE TE!

    1. M am saturat de prosti spune

      Te cheama Dan…e suficient!

  3. Vasilca Marcela spune

    Bătaie de joc ,suntem manipulați ca niște oi,își bat joc de copiii noștri.Ce siguranta avem noi când ele sunt plimbate peste tot ,cine răspunde pt tot circul asta ,te obliga sa faci ,sa chinui copilul,nu sunt deacord cu asa ceva totul este fals.Rusine

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate