NEAMȚ: O adolescentă a ajuns în arest la domiciliu

0

La data de 9 septembrie, polițiștii din cadrul Poliției municipiului Roman au fost sesizați de o unitate școlară, din Roman, cu privire la faptul că două minore, de 17 ani, din Moldoveni și Bahna, eleve ale respectivei unități școlare, au fost victimele infracțiunii de tâlhărie.

Din cercetările efectuate până în prezent a reieșit că, la data de 7 septembrie, în jurul orei 13.00, în timp ce cele două minore se deplasau de la școală la domiciliu, ar fi fost amenințate cu acte de violență de un minor de 13 ani și o minoră de 17 ani, din Roman, care ar fi deposedat una dintre persoanele vătămate de suma de 50 de lei și ar fi încercat să sustragă o geantă ce aparține celeilalte persoane vătămate.

În baza probatoriului administrat, la data de 9 septembrie, polițiștii au reținut pentru 24 de ore, minora de 17 ani, fiind cercetată sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie calificată și participație improprie la infracțiunea de tentativă de tâlhărie calificată.

La data de 10 septembrie, aceasta a fost prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, care a dispus arestarea la domiciliu a acesteia pentru 30 de zile.

a transmis IPJ Neamț

***

Tâlhăria prezintă un grad de pericol social ridicat, aducând atingere atât persoanei victimei, cât şi patrimoniului acesteia. Din practica judiciară a rezultat faptul că, cele mai multe infracţiuni de acest gen sunt comise după lăsarea întunericului, în locuri publice mai puțin circulate, sau în spaţiile comune ale imobilelor (la intrarea în scara blocurilor).

Pentru protecția cetățenilor în vederea prevenirii infracțiunilor de tâlhărie, polițiștii vă supun atenției câteva recomandări.

În locurile publice:
 
– Evitaţi deplasările pe trasee situate în zone mai puţin circulate (câmpuri, parcuri, şantiere, etc.).

– Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate, ori în care se află unităţi de alimentație publică cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, baruri), sau dacă nu aveți altă soluție, este bine ca în astfel de cazuri să fiţi însoţiţi.

– Când observaţi că sunteţi urmăriţi de un individ (sau mai mulţi), deplasaţi-vă spre zone intens circulate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului) și adresaţi-vă primului poliţist sau apelați 112.

– Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări etc.).

– Nu consumaţi alcool cu persoane necunoscute sau amici ocazionali şi nu vă lăudaţi faţă de aceştia cu valorile pe care le aveți.

– Nu vă lăsaţi atraşi în locuri retrase de indivizi care oferă spre vânzare diverse produse tentante.

– De asemenea, atunci când vorbiţi la telefonul mobil, dacă nu sunteţi atenţi puteţi deveni foarte uşor victimele infractorilor.

– Evitaţi transportarea unor sume mari de bani, dacă nu vă luaţi măsuri de siguranţă corespunzătoare!!


În spaţiile comune ale imobilelor:

 – Nu permiteţi persoanelor străine să intre în locuinţa dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.

– Este de preferat ca, ușile de la intrarea în blocuri să fie prevăzute cu interfon și nu permiteţi persoanelor străine să intre în imobil, odată cu dumneavoastră.

– La intrarea în imobil fiţi foarte atenți, pentru a observa dacă în hol, sau în zonele întunecate, nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni. Nu staţi cu spatele spre aceste locuri. Nici atunci când deschideţi sau încuiaţi uşa nu trebuie să pierdeţi din vedere aceste lucruri.

– Orice persoană necunoscută, care staţionează fără motiv în spaţiile comune ale blocurilor, trebuie îndepărtată de urgenţă. Alertaţi mai mulţi vecini, iar dacă este cazul, apelaţi la cea mai apropiată unitate de poliţie sau în caz de urgență la 112.

– Folosiţi orice motivație, pentru a evita să urcaţi în lift cu persoane necunoscute.

– Nu vă lăsaţi păcăliţi de îmbrăcămintea elegantă a acestora.

– Dacă este cazul, sunaţi la uşa unui vecin.

– Odată cu lăsarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc şi din faţa liftului ar trebui să rămână aprinse.

– Dacă sunteţi agresaţi, nu aveţi reţineri în a ţipa şi chiar a riposta fizic, o astfel de reacţie îl poate determina pe infractor să vă lase în pace şi să părăsească în grabă locul.

 
ATENŢIE!!!

În cazul în care integritatea corporală sau viaţa vă sunt puse în pericol, renunţaţi la bunurile pretinse de agresor. Reţineţi însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălţime, trăsături ale feţei, semne particulare, vestimentaţie, particularităţi în vorbire sau comportament şi depuneţi de urgenţă o reclamaţie la cea mai apropiată unitate de poliţie, în care să sesizaţi cele petrecute !

Sursa: IPJ Neamț

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate