NEAMȚ: Campania de sterilizare gratuită pentru câini cu sau fără stăpân continuă și în luna august. Apel la primari

1

Pe 24 iulie 2020 s-a încheiat prima mare campanie de sterilizări pentru câini cu și fără stăpân din județul Neamț sponsorizată de Asociația Swedish Animal Aid în parteneriat cu Asociația Gatuhundars Ratt Till Liv și în colaborare cu S.C. Tudor Doc-Vet SRL, Asociația Youth For Neamț, Ham Piatra Neamț.

Citește și NEAMȚ: Campanie de sterilizare gratuită pentru câini cu sau fără stăpân

Publicația noastră s-a alăturat acestui demers atât de necesar în reducerea numărului de animale fără stăpân din județ.

„Mulțumim pe această cale partenerilor media care au avut bunăvoința să promoveze această acțiune care are ca principal scop reducerea numărului de animale fără stăpân.”, spun organizatorii.

Campania s-a desfășurat în perioada 19 iunie – 24 iulie în mai multe locații, cu sprijinul unei echipe de veterinari și voluntari: Piatra-Neamț, Stejaru – Pângărați, Roznov, Săvinești, Bodești, Tarcău, Târgu Neamț.

Au fost 265 de locuri disponibile, însă s-au realizat doar 158 sterilizări (59%) în ciuda faptului că toate locurile au fost rezervate. Precizăm că persoanele care nu au venit cu animăluțul în ziua rezervată intervenției chirurgicale nu vor mai beneficia de gratuitate.

În paralel cu această campanie din zona Piatra-Neamț, un voluntar din Roman implicat în situația adăpostului de câini din localitate gestionează o campanie de sterilizări, cu sprijinul organizațiilor suedeze. Până la această oră sunt 35 de locuri disponibile și în Roman.

Această campanie este susținută cu mari eforturi de echipa medicală și din donațiile strânse de asociațiile suedeze. Chiar dacă este intitulată „campanie gratuită”, niște oameni susțin financiar acest efort deosebit pentru ca animăluțele din județul Neamț să poată beneficia de o intervenție chirurgicală pentru care să nu se perceapă costuri de la proprietari.

Întrucât oameni darnici au continuat să sprijine această acțiune prin donații, județul Neamț are șansa unei noi campanii de sterilizări în luna august 2020 cu 200 de locuri disponibile. Precizăm că localnicii au făcut donații la fața locului care acoperă cel puțin 60 de noi sterilizări, lucru foarte apreciat de cele două organizații suedeze.

Vom reveni cu informații despre localități și zilele disponibile în luna august în curând.

Între timp, nemțenii pot vota prin intermediul unui formular locațiile în care ar dori să aibă loc sterilizări:
https://forms.gle/jukYQfQ22Q16KNsJ8

Imagini disponibile aici (click).

„Noi suntem cei din spatele marii campanii de sterilizări gratuite care se desfășoară în această perioadă în Piatra-Neamț și în zonele învecinate. Cu multă muncă și cu ajutorul donațiilor strânse, am ales zona acesta din România pentru a diminua numărul de câini/pisici ai străzii prin sterilizare. În Suedia avem „un cult” pentru animale, acestea sunt considerate foarte importante în comunitate, uneori chiar mai importante decât oamenii. Avem aceeași legislație de protecția animalelor ca pe întreg teritoriul UE. Esența legii este aceea că animalele sunt ființe sensibile care simt durerea fizică și psihică la fel ca oamenii. Prin urmare și voi, ca parte din UE, trebuie să respectați animalele și valoarea lor în comunitate.

Cecilia To

Transmit primarilor din Neamț: Zonele pe care dumneavoastră le administrați sunt parte din UE care are aceeași lege de protecție a animalelor în toate statele componente. Nesterilizarea animalelor se pedepsește cu amendă. De ce nu respectați legea? Câinii din adăpost ar trebui să fie îngrijiți și să fie sterilizați/vaccinați. De ce nu respectați legea? În 2018 am făcut 26 de sterilizări în zonă. În 2019, 515 sterilizări. În 2020 continuăm. Acest lucru va face o diferență semnificativă pentru zona Piatra-Neamț și împrejurimi. Acum am speranța că și localnicii vor contribui la această campanie. De asemenea, am așteptarea ca toți primarii din zonă să ajute prin achitarea costurilor câtorva sterilizări. Prețul unei sterilizări se ridică la 22 euro (100 lei). Se poate dona direct pe Facebook către Swedish Animal Aid sau la cabinetul dr. veterinar Andrei Tudor din Piatra-Neamț.

Împreună putem contribui la respectarea drepturilor legale pe care animalele le au în UE. Împreună putem preveni suferința a mii de animale. Așadar, dragi autorități din Piatra-Neamț și din împrejurmi, fiți responsabili și dați un bun exemplu. Împreună putem face schimbări majore, putem fi un bun exemplu în comunitate dacă lucrăm onest împreună. Mulțumesc!”, a declarat Cecilia To, președintele Asociației suedeze Swedish Animal Aid.

Mulțumim Asociației Swedish Animal Aid și Asociației Gatuhundars Ratt Till Liv care din Suedia finanțează sterilizarea câinilor din județul Neamț, deoarece la nivel local, din păcate, nu se alocă fonduri din bani publici pentru acest tip de campanii. Sperăm că acest lucru se va schimba și că primarii se vor implica mai mult în acest tip de acțiuni.

***

Atenție: această campanie este destinată proprietarilor de câini sau câinilor din stradă. Nu vor fi acceptate cereri de sterilizare de la asociații sau grupuri de voluntari pentru câinii destinați să fie dați în adopție în străinătate. Sterilizarea este gratuită, dar va putea fi făcută o mică donație la fața locului sau pe Facebook.

Banii strânși de Asociația Swedish Animal Aid vor fi folosiți pentru a finanța sterilizări suplimentare în zonă. 

Sterilizându-i contribui la prevenirea bolilor, puilor nedoriți, abandonului, cruzimii. Fii Responsabil! 

Beneficiile sterilizării: 

• Reduce riscul apariției tumorilor mamare 

• Împiedică apariția tumorilor ovariene și a piometrului 

• Împiedică apariția cancerului testicular 

• Previne apariția problemelor de prostată 

• Elimină neplăcerile cauzate de manifestarea comportamentului sexual (marcarea teritoriului, etc.) 

• Animalele sterilizate trăiesc mai mult! 

Mituri false: 

• Nu se îngrașă 

• Nu își schimbă comportamentul 

Atenție! Animalele să nu mănânce cu 12 ore înaintea sterilizării! De asemenea, vor avea nevoie de îngrijire după operație. 

Atenție! Conform legii 258/2013 dacă nu vă sterilizați câinele din casă sau curte, comiteți o contravenție și veți fi sancționat cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei. 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Camilla Amartinesei spune

    Mă bucur foarte mult!
    Mama mea Elisabeth din Suedia a dat 200 de Euro pentru steeilizare câini în România!!!
    //Camilla

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate