Ne indreptam cu pasi repezi catre colaps

2

In ultima luna de zile, vanzarile au cunoscut o scadere fantastica . Majoritatea comerciantilor nemteni din toate domeniile de activitate se plang de acest lucru si se gandesc serios la restrangerea activitatilor si implicit la concedieri de personal .
In ultima perioada, vanzarile marilor lanturi de magazine au scazut drastic, de exemplu vânzările Praktiker în România au scăzut în primul trimestru la 25,8 milioane euro. Vanzarile de masini, de asemenea, au scazut du peste 20 de procente, cel mai rau fiind pentru compania Renault care care recunoaste oficial o scadere de 35% .
Telefonia fixa a cazut cu 13,5 % , 17% din companiile romanesti a inregistrat vanzari cu 30% pana la 50% mai mici fata de aceeasi perioada a anului anterior, se arata intr-un studiu realizat de Linea Directa Comunications care mai spune mai spune ca doar 8% din companiile intervievate au spus ca vanzarile le-au crescut.


Desi guvernantii nostri cunosc situatia din ultima perioada, nimeni nu discuta prea mult . Adevarul este ca in timp ce vanzarile au scazut drastic , nivelul de colectare a taxelor a crescut, iar cea mai mare influenta a avut-o recenta epurare a evaziunii fiscale la nivelul portului Constanta.
Estimarile neoficiale spun ca peste 50% din produsele vandute in Romania aveau provenienta dubioasa, erau replici sau, cum le spun romanii, „chinezarii” . Blocarea comertului cu produse contrafacute si cu produse fara acte a lovit in plex economia Romaniei .
In aducerea, manipularea, vanzarea si cumpararea acestor produse intrate ilegal in Romania erau implicati sute de mii de romani care traiau din aceasta evaziune cu marfuri . Odata blocat comertul ilicit venit pe ruta Portului Constanta foarte multi romani s-au trezit fara obiectul muncii si implicit fara profit , profit care , licit sau ilicit era cheltuit pe piata interna. De aici s-a ajuns la o gaura de lichiditati in piata ceea ce a afectat pe toata lumea, dar cel mai rau i-a afectat pe cei care faceau afaceri cinstite sau la limita legii .
Desigur aceste masuri de combatere a muncii si comertului la negru se impun in orice tara care vrea sa devina civilizata , numai ca momentul aplicarii a fost ales foarte prost . E ca si cum lasi un om sa se incalzeasca cu lemne furate din padure timp de 20 de ani si deodata cand da zapada incercuiesti padurea cu un gard si lasi omul sa moara de frig . Legal totul suna bine, gata cu furatul, dar moral nu este corect sa lasi omul in frig intr-o perioada cand nu are alternativa.
In perioada care vine va urma un chin financiar pentru toti comerciantii nemteni indiferent de nivelul lor de corectitudine si vom asista la si mai multe falimente sau restrangeri de activitati . Deja produsele de baza au inceput sa se scumpeasca , acum urmeaza produsele venite pe ruta China – Constanta sa se diminueze ca diversitate si sa isi mareasca preturile , ceea ce va afecta grav pe toata lumea .
Singurele metode prin care comerciantii vor rezista pe piata este marirea calitatii serviciilor , fidelizarea clientilor si profesionalizarea metodelor de vanzare , promovare si prospectare a pietei .

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
 1. Kiatra-Neamt spune

  FALIMENTUL – BATE LA USA….

  Muntii Nostri AUR poarta, NOI = “BESESCU “ CERSIM din POARTA in POARTA :

  http://www.lutyk.ro/2011/03/muntii-nostri-aur-poarta-noi-cersim-din-poarta-n-poarta/ – este super reportajul si cat se poate de real.

  ” Falimentul e aproape! Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce? ”

  Cititi si articolul:
  Datoria REALA a Romaniei: 140 miliarde Euro!

  Sunt ridicoli băieții ăștia de la partide, care se uita cu sufletul la gura la graficele economice, si cum vad o ușoara mișcare in sus, urlă de bucurie! Se imbrățișează și se felicită: gata, am ieșit din criză!
  Criza o sa dureze pană cand Romania o sa fie competitivă și o reușească să-și vandă mărfurile. Cauza crizei e simplă: poporul roman a cheltuit mai mult decat a reușit sa vandă. Iar voi n-ați făcut nimic ca sa o rezolvați. Așa ca, de ce s-ar termina criza? De mila voastră?

  Cand cumpărătorii o sa zică: nu mai dau bani pe prostia asta chinezească, e prea scumpă; mai bine cumpăr de la romani, ca e mai ieftin. Abia atunci puteți să vă bucurați. Cand o sa fie asta? Peste cel puțin 50 de ani. Dacă o sa fie vreodată!

  Și in toata perioada asta, graficele voastre o să salte in sus si in jos in permanență – dar asta n-are nici o legătură cu criza! Orice grafic se mișcă, dacă populația e incă vie. Graficele intră in linie-dreaptă, doar dacă ai murit.

  Cum iși va plăti Romania datoriile, dacă nu mai produce?
  Mai ales ca și chestia asta, cu stabilitatea, e relativă. Stabilitatea economică a Romaniei din ultimele luni s-a bazat strict pe imprumuturi, nu pe producție (dimpotrivă, PIB-ul s-a prăbușit). Iar imprumuturile, cum știm cu toții, nu sunt o soluție …stabilă…………

  mai multe pe :

  http://www.newsro123.com/2011/04/falimentul-e-aproape-cum-isi-va-plati.html

 2. mimi de la chiosc spune

  ne apropiem de colaps sau ne indreptam catre colaps, eh?!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate