Ne-am dilit de tot! Primăria Piatra-Neamț bagă peste 2 milioane de euro în biciclete

4

Din câte se pare, la Piatra-Neamț am terminat tot ce aveam de făcut și acum vom investi în jur de 2,5 milioane de euro în biciclete ca să se plimbe oamenii de la Piatra-Neamț și turiștii. Fix de asta avea nevoie Piatra-Neamț acum.

Deși primarul Carabelea știe din propria experiență că treburile astea cu biciclete nu funcționează la Piatra-Neamț, el insistă să facă proiectul din bani europeni ca mai apoi, dacă ideea nu va funcționa, să trebuiască să plătim toți banii cheltuiți din buzunarele pietrenilor.

În anul 2012 actualul primar Andrei Carabelea, activist PDL la acea vreme, primea bani de la Consiliul Județean Neamț pentru un proiect ”Biciclește cu noi”. Proiectul își propunea să ofere biciclete, împrumut, tinerilor din centrele de plasament ca să se plimbe cu ele. După ce au făcut poze cu copiii și bicicletele, nu a mai auzit nimeni nimic nici de proiect, nici de biciclete

Tot în aceeași perioadă am văzut bicicletele pe care ONG-ul lui Carabelea le gestiona și le folosea utilizate la activități teoretic apolitice, dar practic de susținere a PDL și a lui Traian Băsescu.

Tot îmbânzitorul de biciclete Carabelea gestiona un fel de bike-sharing care închiria biciclete în holul clădirii de la telegondolă, activitate care a murit la fel de repede cum s-a născut.

Ce s-a întâmplat cu bicicletele date de PDL lui Carabelea nu mai contează. Ce a făcut cu banii primiți nu mai întrebăm. Ce putem întreba acum este de ce crede oare Andrei Carabelea că după ce a ratat o dată treaba cu bicicletele acum o să-i iasă?

Primăria ne anunță că de anul viitor la Piatra-Neamț va funcționa un sistem de bike-sharing realizat printr-un proiect cu finanțare europeană. Pietrenii și turiștii vor avea la dispoziție pentru închiriere 220 de biciclete, din care 160 clasice și 60 de biciclete electrice.
Prin proiect se vor realiza 22 de stații pentru închirierea acestor biciclete în toate cartierele orașului. Stațiile vor fi amplasate în zonele intens circulate, în vecinătatea stațiilor pentru transport public.
Pentru închirierea bicicletelor se vor utiliza carduri/tichete ce vor putea fi achiziționate de la automatele amplasate în 10 din cele 22 de stații pentru biciclete.
Obiectivele principale ale proiectului vizează creșterea atractivității și accesibilității deplasărilor cu bicicleta ca mijloc nepoluant și reducerea emisiilor de carbon la nivelul municipiului Piatra-Neamț.
Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 12 milioane de lei, contribuția financiară a municipalității fiind de doar 2 la sută.
Proiectul urmează să fie finalizat în vara anului 2022.
Concomitent se vor crea piste pentru bicicliști pe arterele principale de circulație din oraș, în cadrul proiectelor de modernizare a coridoarelor de mobilitate în municipiul Piatra-Neamț.

Dacă accesăm acești peste două milioane de euro și nu realizăm ce angajamente ne luăm prin cadrul proiectului, banii vor trebui dați înapoi din bugetul local, iar șansele ca așa ceva să NU funcționeze la Piatra-Neamț sunt destul de mari.

Pentru o informare completă trebuie precizat ca acest proiect gândit greșit a fost demarat de fosta administrație PNL când primar era Dragoș Chitic (click aici). Din păcate, actuala administrație PNL, cu Andrei Carabelea primar, continuă greșeala și nu înțelege că PNL nu e pe viață la putere și dacă luam acești bani, dar proiectul nu va funcționa, vom da banii înapoi.

Iosub Robert

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt
Citește și
4 Comentarii
 1. Fan robert iosub spune

  Aveti un fel foarte prost de a pune problema, vreti sa criticati cu orice pret, se vede se simte, gjidati cititorul cu pareri si silogisme. In primul rand ideea e buna doar ca la noi cand ne apucam de ceva nu facem in ordinea corecta, intai infrastuctura si apoi bicicleta, intai pista.. De aia nu functioneaza treaba cu biciclete, ca nu ai unde sa te plimbi, ca soferii sunt cum sunt si iti risti viata daca vrei sa ajungi cu bicixleta de colo colo

  1. Lucian spune

   Draga Robert, ești mare ziarist!
   Ți-ai stins scopul! Un articol tendențios, slab scris, însă care și-a atins ținta, titlul a atras privirea tuturor „babelor” din cartier! Ești mare, mon cher !
   Nu mai zic că exprimarea din titlu nu face cinste unui „ziarist”, desigur vorbeam de cei adevărați…😁

   Și îți explic și de ce bați câmpii cu articolul acesta:
   1. Banii sunt din fonduri europene. (Piatră Neamț are doar de câștigat). Iar directivele europene sunt clare în promovarea mijloacelor de deplasare nepoluante.
   2. Piata Neamț este un oraș turistic și merită investit pe acest aspect.
   3. Pentru locuitorii din Piatra este un câștig, oamenii au posibilitatea să facă plimbări pe un traseu special amenajat, cu biciclete puse la dispoziție de primărie. Indiferent dacă o fac pentru relaxare, necesitate sau sănătate.
   4. Sunt curios dacă aveți aceeași părere și despre țările dezvoltate, cum este Olanda sau Belgia, în care se implementează masiv acest tip de proiect. Oare aia sunt proști? Acolo bicicleta este un mijloc de transport foarte utilizat.
   5. Spre final, după ce bați câmpii întruna, recunoști cu jumătate de gură, că, de fapt, acest proiect a fost implementat de fosta conducere.
   Deci, care este problema ta existențială cu privire la acest proiect? Și de ce nu ai fost corect încă de la început, în a imputa chestia asta fostei conduceri?
   Mă rog, interesele primează, nu? Știm noi!
   După tine, așa, câți oameni crezi că mai sunt proști în ziua de azi, care cred toate tâmpeniile pe care le scrii tu?
   Interesant este că vă luați și de voluntariatul făcut de acest om, dar eu sunt curios, dumneavoastră câte ore de voluntariat aveți la activ? Câte acțiuni ați întreprins pentru a ajuta orașul? Știți măcar cât sacrificiu presupune munca de voluntariat? Mii de ore făcute în folosul comunității și zeci de proiecte implementate în comunitate de Andrei. Câți oameni credeți dumneavoastră că sunt dispuși să facă asta? Prea putini, vă spun eu! Faceți o analiză pertinentă a ONG-urilor din Piatra Neamț și o să vă lămuriți singur!

   Să auzim de bine!
   Că de rău, te ocupi tu 🤭

   ADMIN: Cu tot respectul dar cred că locuiți într-un univers paralel sau sunteți de la PNL.
   1. Banii din proiecte europene sunt o abureală. Primăria Piatra-Neamț va ajunge la o cofinanțare de minim 60% dacă nu chiar 100%.
   2. În Piatra-Neamț deplasarea cu bicicleta este posibilă câteva luni pe an. Nu avem clima propice folosirii frecvente a acestui sistem de transport.
   3. Oamenii din Piatra-Neamț nu vor folosi aceste biciclete cum se așteaptă cei care au gândit proiectul pentru că utilizarea unui sistem de transport ține de caracterul colectiv, educația colectivă, obiceiuri și așa mai departe.
   4. Țările la care vă referiți au clima necesară și mai ales au o cultura în ceea ce privește deplasatul cu bicicleta… mai avem mult până acolo.
   5. Modul penibil în care luați apărarea unui primar care a luat decizii greșite miroase a slugărnicie politică.
   6. Ar fi foarte frumos să ne vedem și să vă susțineți punctul de vedere în fața unei camere de luat vederi, să postăm filmarea pe internet și să vedem peste câțiva ani cine vorbea aiurea acum. Mă puteți contacta oricând pentru un interviu tip dezbatere. Chiar ar fi foarte util pentru o corectă informare a pietrenilor.

 2. Tudor Vasiliu spune

  Domnule Iosub, vă rog, mai puneți mâna pe o carte despre dezvoltarea urbană durabilă, ca să înțelegeți de ce sunt binevenite aceste investiții în bike-sharing, dublate de investiții în transportul public, eliminarea anumitor parcări din cartiere, închiderea centrului. Zic asta în speranța în care interesul dvs. este acela al unui oraș mai verde, și nu doar un dicton anti PNL de dragul partidului care vă susține.

  ADMIN: Și dacă avem din nou dreptate și proiectele acestea nu vor funcționa și vom da înapoi banii europeni? Tot la citit dezvoltarea urbană durabilă mă trimiteți?

 3. Irina spune

  Așa interpretare tendențioasā, oricārei idei, doar dl. Iosub Robert poate da! Ce legătură are primarul actual, cu un proiect depus spre finanțare acum doi-trei ani? Nu v-ar plăcea un oraș cu mai puține mașini, dar cu posibilitate de a închiria biciclete?

  ADMIN: Doar un nebun ar putea spune că nu ar fi bine… doar că Piatra-Neamț nu e pregătit pentru acest pas. Nu va funcționa și vom da banii înapoi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate