Nasterea Maicii Domnului – 8 Septembrie

0

Nasterea Maicii Domnului, praznuita in fiecare an pe data de 8 septembrie, este considerata a fi prima mare sarbatoare de la inceputul anului bisericesc (1 septembrie). Traditia ne spune ca parintii Maicii Domnului sunt Dreptii Ioachim si Ana. In ciuda varstei lor inaintate si a faptului ca nu puteau zamisli un copil, Maica Domnului este darul miraculos al rugaciunilor celor doi parinti. Vestea nasterii Maicii Domnului le-a fost data dreptilor parinti de catre arhanghelul Gavriil.

Fecioara Maria este, asa cum spun Scripturile, cea care L-a nascut pe Mantuitorul.  In anul 431, cu ocazia celui de-al treilea sinod ecumenic de la Efes, s-a adoptat dogma prin care se spune ca asa cum pacatul a venit in lume printr-o femeie, tot prin femeie a venit si iertarea pacatelor. Cu timpul, Fecioara Maria mai era numita si noua Eva. Tot la acest sinod s-au respins teoriile nestoriene care spuneau ca Maria ar fi nascatoarea lui Iisus-omul.  Fecioara Maria este numita Maica Domnului, cea care L-a nascut pe Dumnezeu-Fiul.

Zilele de praznuire a Maicii Domnului peste an sunt:

-8 septembrie – Nasterea Maicii Domnului,

-1 octombrie – Acoperamantul Maicii Domnului,

-21 noiembrie – Intrarea in biserica a Maicii Domnului,

-9 decembrie – Zamislirea Sfintei Fecioare de catre Sfanta Ana,

-26 decembrie – Soborul Maicii Domnului,

-25 martie – Buna Vestire,

-2 iulie – Asezarea vesmantului Nascatoarei de Dumnezeu in Vlaherne,

-15 august – Adormirea Maicii Domnului

-31 august – Punerea in racla a braului Maicii Domnului.

In Piatra Neamt exista doua biserici care isi serbeaza hramul cu ocazia acestei sarbatori: Biserica din cartierul 1 Mai (Pr. Cazan Septimiu) si Biserica Precista Noua (Pr. Ailincai Dumitru), ambele biserici fiind in constructie, slujba savarsindu-se la demisol.

La multi ani celor care poarta numele de Maria si derivatele lui!

Pentru cei interesati, joi, 8 septembrie, la ora 17.30, va avea loc la Biblioteca Judeteana G.T Kirileanu din Piatra Neamt un concert cu cantari inchinate Maicii Domnului, concert organizat de corul „Cantec Sfant”. Detalii pe cantecsfant.ro.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate