A murit actorul Ion Besoiu !

7

B1

AActorul Ion Besoiu s-a stins din viață astăzi, 18 ianuarie, la vârsta de 85 de ani. Cunoscutul actor  a decedat în această dimineață, după ce fusese internat de ceva vreme la Spitalul Fundeni. Actorul se confrunta cu probleme cardiace, iar în ultima vreme nu a mai apărut în viaţa publică.

Ion Besoiu s-a născut la 11 martie 1931, la Sibiu și a debutat în 1957, dedicându-și zeci de ani din viață teatrului și filmului românesc. A debutat în carieră la 19 ani, în 1950, dar consacrarea a cunoscut-o abia după 1978, după apariția filmului ”Toate pânzele sus”, în regia lui Mircea Mureșan, în care a avut ca parteneri mari actori ca Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Ionn Besoiu a jucat 16 ani pe scena Teatrului „Radu Stanca”, din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul „Lucia Sturza Bulandra” și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru. Actorul s-a remarcat în filme precum : „Furtuna”, „Neamul Șoimărestilor”, „Haiducii”, „Răscoala”, „Mihai Viteazul”, „Ciprian Porumbescu”, „Păcală”, „Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, „Ultima noapte de dragoste” sau „Lumini și umbre”.

Cele mai cunoscute roluri ale lui Ion Besoiu sunt Cloșca, în „Procesul lui Horia” (1967), Serebreakov, în „Unchiul Vanea” (1983), Polonius, în „Hamlet” (1985), Oronte, în „Mizantropul” (1989), Corifeu, în „Antigona” (1993), Ferapont, în „Trei surori” (1995), Senecus, în „Caligula” (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în „Oblomov” (2003).

Ion Besoiu a fost recompensat cu mai multe distincţii, printre care şi premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga carieră, în 2008, dar şi premiul Gopo pentru întreaga carieră, anul acesta.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
7 Comentarii
 1. Scully spune

  hei !!!! ma aude cineva???;NIMIC NU-I VESNIC!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Scully spune

  da,trairea nu-i vesnica…cateodata as vrea „sa plece” ce-i care nu iubesc vietuitoarele,toate vietuitoarele….

 3. Vasile spune

  Pacat, a fost unul din actorii vietii mele.
  Putini au mai ramas; Dumnezeu sa-l ierte.

 4. Vuk spune

  Ce ţi e si cu viața aceasta , iatâ câ dupâ cârmaciul gherasim , bucâtarul ismail ,a puscasului ieremia , a plecat și câpitanul anton lupan , la cele veșnice . D zeu sâ l odihnească ! Au mai râmas , adnana , mihu, pierre vaillant dintr un echipaj ce naviga cu speranța!

 5. Dorina Ursache spune

  Dumnezeu Sa- l odihneasca .Am mai pierdut un artist valoros .

 6. Ecaterina Gusoaie spune

  Dumnezeu sa-l o dihneasca!!

 7. Ioan Taranu spune

  Dumnezeu Sa-L Odihneasca .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate