Motivele pentru care s-au pierdut doze de vaccin împotriva COVID-19

0

În cadrul unei conferințe de presă care a avut loc astăzi la Guvern, președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a precizat că de la începutul campaniei de vaccinare în România, din punctul de vedere al numărului de pierderi, vorbim de 272 de doze, ceea ce reprezintă 0,16 la sută din numărul dozelor distribuite.

De la începutul campaniei de vaccinare (27 decembrie), numărul total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech este de 140.447.

Numărul de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 484 comune și minore, dintre care:

  • 193 reacții locale cu durere la locul injectării;
  • 291 reacții generale (febră, cefalee, mialgii, artralgii, astenie, alergii de tip urticarie);
  • Menționăm că 1 reacție este în curs de investigare.

Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, s-a pierdut aproximativ o doză pe centru de vaccinare.

Este vorba despre „depășiri ale condițiilor de stabilitate, de temperatură, spargeri ale flacoanelor și, practic, au mai fost situații în care efectiv la sfârșitul programului nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate. Practic, s-a irosit, repet, în medie o doză per centru de la începutul vaccinării. (…)trebuie să acceptăm că acest minim nu se poate reduce la zero, indiferent de cât de mult ne-am dori. Încercăm să utilizăm la maximum toate dozele, pentru că este important ca toate persoanele să aibă acces la vaccinare. Există o procedură în acest sens, care este cunoscută de toți coordonatorii centrelor, în ideea de a reduce la minimum posibil, repet, pierderea inutilă a dozelor.”, a precizat președintele CNCAV.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate