Moșii de toamnă. Credincioșii aduc la Biserică ofrande pentru pomenirea sufletelor celor dragi

0

Sâmbătă, 4 noiembrie, credincioșii aduc la Biserică ofrande pentru sufletele celor dragi. Pomenirea din această zi este cunoscută în popor și sub denumirea de „Moșii de toamnă”. 

În această zi Biserica Ortodoxă a rânduit să se facă mijlocire pentru toți cei adormiți, atât pentru cei are au murit împăcați cu Dumnezeu, cât și pentru cei ce au murit pe neașteptate și fără pregătirea necesară.
În biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. În plus, se aprind lumânări care semnifică atât lumina credinţei, cât şi a faptelor bune ale celui comemorat. De asemenea, gospodinele pregătesc și o colivă pe care o dau de pomană, bobul de grâu reprezentând simbolul învierii trupurilor.

Tradiţia spune că în această zi e bine să fim împăcaţi cu toţi oamenii.

Provenită din cultul arhaic, sărbătoarea îşi are originea încă din timpul geto-dacilor şi reprezintă o formă a cultului strămoşilor. Această tradiţie este sărbătorită în fiecare anotimp: „moşii de primăvară” (mucenici), „moşii de vară” (sâmbăta ce precede Rusaliile), „moşii de toamnă” (celebraţi la Ziua Crucii, la Sfânta Maria Mică) şi „moşii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).
Această sărbătoare nu are o dată fixă. A fost aleasă ziua de sâmbătă, deoarece este ziua în care Mântuitorul Iisus Hristos a stat în mormânt cu trupul, iar cu sufletul s-a coborât în iad pentru a-i elibera pe toţi drepţii adormiţi.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate