Modificari privind accizele nearmonizate incepand cu luna septembrie

1

Pentru produsele supuse accizelor nearmonizate ce au intrat in vigoare la data de 1 septembrie 2013, Ordonanta Guvernului nr. 28/2013 publicata in Monitorul Oficial din data de 30 august 2013, clarifica o serie de aspecte legate de cine are calitate de platitor de acciza si data la care se datoreaza plata accizei.

Este reglementata si situatia cand o persoana fizica plateste acciza in nume propriu, atunci cand efectueaza achizitii intracomunitare sau importuri.

In afara produselor deja cunoscute, supuse accizelor nearmonizate (cafea, bere, bauturi fermentate, blanuri naturale, bijuterii, iahturi, arme de vanatoare, cartuse cu glont etc.), ordonanta a extins lista produselor accizabile cu un nou produs, respectiv motoare pentru iahturi si barci, cu o capacitate de peste 100 CP.

Exigibilitatea accizei va tine cont de natura produsului si provenienta acestuia, astfel:

–          pentru achizitii intracomunitare de cafea, bijuterii, blanuri naturale, iahturi si alte nave, autoturisme cu o capacitate cilindrica mai mare de 3000 cm cubi, arme de vanatoare si arme de uz personal, precum si cartuse cu glont, exigibilitatea are loc la data receptionarii acestor produse. Pentru acestea, plata accizei se face pana pe data de 25 a lunii urmatoare.

–          pentru aceleasi produse provenite din import, exigibilitatea accizei are loc la data punerii in libera circulatie. Plata accizei in acest caz se va efectua la data formalitatilor de import.

–          pentru bere si bauturi fermentate, exigibilitatea intervine la „eliberarea in consum”, conform prevederilor generale privind accizele.

Pentru persoanele fizice ce efectueaza achizitii intracomunitare sau importuri de  iahturi si alte nave, autoturisme cu o capacitate mai mare de 3000 cm cubi si motoare cu o capacitate de peste 100 CP destinate navelor si ambarcatiunilor, exigibilitatea accizei intervine la punerea in libera circulatie a produselor, respectiv inainte de efectuarea primei inmatriculari in Romania.

Aceste persoane vor putea inmatricula autoturismele daca prezinta un certificat care atesta plata accizelor, eliberat de ANAF.

Din punctul de vedere al declaratiei de acciza, atat operatorii economici cat si persoanele fizice ce efectueaza achizitii intracomunitare de produse in sfera accizei, vor depune o declaratie cu acciza datorata bugetului, numai atunci cand se datoreaza accize.

Aflati mai multe informatii accesand link-ul: Ordonanta nr 28/2013.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. feraru marcel spune

    Fantastic ! In Romania se traieste mai ceva ca-n SUA. MIlioane de Romani si-au pus in program ca pe langa dacia (mai antica sau mai recenta)sa-si cumpere cate un iaht pe care sa-l motorizeze cat mai deosebit, cu motoare peste 100 de CP. Astfel din vanzarea acestora se vor obtine la buget, sume importante, care vor fi folosite la acoperirea deficitului, ba chiar si la plata totala a datoriilor catre FMI. Ce, tigari, bere, vin,cafea,vodculita cea de toate diminetile ?? Motoarele fratilor, erau exact ceea ce cumpara Romanii in draci, ca sa se plimbe ei, fiecare cu iahtuletu’. Nu stiu cat de mare va fi acciza, dar sper sa n-o depaseasca in cuantum pe aia de la „vicii”. Ca veni vorba de vicii, mi-aduc duios aminte de vremurile cand puteai fuma de cat iti permitea buzunarul. Gaseai tigari si pentru muncitori si pentru ingineri. daca te descurcai, gaseai si pentru doctori tigari. De alea, mai fumam si noi plebeii, asa pe la cate-o nunta, ca sa nu stricam aerul in salon. Ce vremuri d-le, ce vremuri…..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate