Modificări în legea contabilitătții și noua lege business angels

0

În Monitorul Oficial din 02.06.2015, au fost publicate doua acte normative referitoare la unele modificări aduse legii contabilității și reglementări privind unele facilități fiscale acordate persoanelor fizice ce au calitate de investitori business angels.

Modificările aduse legii contabilității sunt următoarele:

– Persoanele fizice care desfășoară activități producătoare de venituri ale căror venituri se determină în sistem real au obligația să țină contabilitatea, fie în partidă simplă, fie în partidă dublă.

– Conducerea contabilității se realizează în compartimente distincte, conduse de directorul economic, contabilul șef sau o altă persoană împuternicită să îndeplinească această funcție (persoană angajată în condițiile legii, având studii superioare economice și atribuții în domeniul conducerii contabilității, persoane membre CECCAR).

– În cazul in care o entitate face parte dintr-un grup de societăți pentru care este obligatorie consolidarea conturilor de către societatea mamă, aceasta poate să prezinte un singur raport de audit dacă situațiile individuale sunt aprobate concomitent cu situațiile financiare consolidate. Aceeași situație se aplică și la raportul administratorilor.

Legea Business Angels:

Legea Business Angels reglementează facilități fiscale pentru persoanele fizice care au calitatea de investitori individuali business angels. Investitorii business angels sunt acele persoane care achiziționează părți sociale în microîntreprinderi și întreprinderi mici, cu excepția celor ce își desfășoară activitatea în domeniul: bancar; jocurilor de noroc și pariuri; consultanță în orice domeniu; asigurare-reasigurare; producție oțel/ cărbune/ nave fluviale/ armament/ tutun/ alcool/ substanțe psihotrope. O persoană fizică poate să investească între 3.000 și 200.000 euro prin transfer bancar în contul societății emitente de părți sociale putând deține maxim 49% din capitalul social al societății în cauză.

Persoana fizică nu trebuie să aibă fapte înscrise în cazierul fiscal sau să fi fost condamnată pentru infracțiuni în domeniul economic, cum ar fi infracțiuni de fals, corupție, delapidare etc.

Facilitățile fiscale acordate investitorilor business angels sunt:

– scutire la impozitul pe dividendele cuvenite părților sociale achiziționate pentru o perioadă de 3 ani calculați de la data achiziției părților sociale.

– dacă investitorul păstrează părțile sociale o perioadă mai mare de 3 ani, la cesiunea părților sociale ulterioară acestei perioade va beneficia de scutire la impozitul pe venitul din transferul părților sociale.

Condițiile ce trebuiesc îndeplinite pentru a beneficia de aceste facilități sunt:

– investitorul nu înstrăinează părțile sociale achiziționate minim 3 ani de la data achiziției, altfel trebuie plătit impozitul pe dividende pentru care s-a beneficiat de scutire, la care se adaugă penalități și dobânzi de întârziere;

– în actul constitutiv se va prevedea că distribuirea dividendelor se efectuează proporțional cu cota de deținere a părților sociale, iar deciziile privind planul de afaceri și investiții se vor lua cu acordul tuturor asociaților;

– dacă s-a primit o primă de emisiune, aceasta nu trebuie să se repartizeze către asociați cel puțin 3 ani de la achiziția părților sociale ale investitorului;

– de la data efectuării investiției, societatea ale cărei părți sociale sunt achiziționate nu trebuie să aibe datorii către bugetul general consolidat.

Mai multe despre această lege puteți afla aici: Legea business angels.

Sursa: hotnews.ro

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate