Ministrul Educației propune modificări în structura anului școlar

0

Anunțul făcut referitor la prelungirea vacanței de primăvară cu trei săptămâni a declanșat multe controverse într-un timp foarte scurt. Intervalul propus de Ministrul Educației este plasat între 2 aprilie – 4 mai și cuprinde perioada sărbătorilor pascale catolice și ortodoxe.

În data de 23.03.2021 Sorin Cîmpeanu, Ministrul Educației, a anunțat propunerile referitoare la schimbările structurii anului școlar. După enumerarea unei serii de avantaje, Sorin Cîmpeanu a adăugat faptul că există și dezavantaje ale extinderii perioadei vacanței de primăvară. În acest context a subliniat nevoia de a decala examenul de Evaluare Națională, care se va derula între 5 și 8 iulie, iar admiterea în liceu se va face după data de 8 iulie.
„Bacalaureatul rămâne pe loc, Evaluarea naţională ar urma să se organizeze după Bacalaureat, admiterea în liceu tot după Bacalaureat şi mai avem evaluarea la clasa a II-a, care era programată în luna aprilie – începea pe 20 aprilie – să fie mutată în luna mai. Deci, punând în balanţă avantajele, în primul rând micşorarea mobilităţii, am încercat să găsim soluţia optimă de echilibru pentru a pierde cât mai puţin”, a spus Cîmpeanu.

Explicația luării acestei decizii ar fi strâns legată de evoluția epidemiologică, ce se anunță a fi din ce în ce mai gravă în viitorul apropiat. În urma micșorării mobilității în luna aprilie, se vor putea păstra datele desfășurării bacalaureatului. Dacă va fi cazul se vor echivala competențele, la fel cum s-a întâmplat și în anul precedent.

Consiliul Național al Elevilor se opune ideii Ministrului Educației, transmițând faptul că extinderea vacanței de Paște la aproape o lună va conduce la apariția unei rupturi în procesul educațional. „Este absurd să considerăm că factorii care conduc la necesitatea suspendării cursurilor (creșterea numărului de cazuri, nerespectarea măsurilor de protecție de către elevi și profesori, netestarea elevilor etc.) vor dispărea în decursul unei singure luni”, declară Rareș Voicu.

Bianca Grosu

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate