Ministerul Afacerilor Externe îl pune la punct pe ministrul Meleșcanu

0

În cursul zilei de luni, într-un acces de poziție personală, ministrul Teodor Meleșcanu a declarat total imprudent că soluția corectă în Republica Moldova ar fi alegerile anticipate. În continuare, adăuga că recunoașterea unui guvern nu există în dreptul internațional.

Ministerul Afacerilor Externe a adus astăzi lucrurile cel puțin pe făgașul diplomatic comun cu Uniunea Europeană, pe care s-a înscris și Federația Rusă, un accent suplimentar venind din poziția comună susținută grupat de Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia. Sensul este de recunoaștere a dreptului coaliției politice majoritare, formate din Partidul Socialiștilor și Blocul ACUM, de a forma un nou guvern.

Situația creată în România amintește de „ezitările” de la vremea Puciului de la Moscova, din 19 august 1991, împotriva lui Mihail Gorbaciov.

Redăm mai jos comunicatul de presă integral. Sublinierile nu sunt întâmplătoare. (Viorel COSMA)

■ Poziția României privind situația politică din Republica Moldova

Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019,

România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog.

România își exprimă deplina disponibilitate de continuare a Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, care este baza esențială a relației bilaterale, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european, inclusiv implementarea Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană și a reformelor necesare pentru apropierea de UE.

De asemenea, în același context, România consideră foarte important angajamentul clar al Republicii Moldova pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare România-Republica Moldova.

Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză.

Ultima oră:

Și premierul Viorica Dăncilă îl critică pe Meleșcanu

Potrivit informațiilor difuzate în cursul după-amiezii de marți de mai multe platforme on-line de știri, printre care portalul G4Media.ro , Viorica Dăncilă a avut o intervenție clară în legătură cu criza din Republica Moldova și afirmațiile de luni ale șefului Diplomației de la București, Teodor Meleșcanu, după ședința grupurilor parlamentare reunite ale PSD. „Cred că unii s-au grăbit cu declaraţiile. Am făcut o comisie la nivelul Ministerului Afacerilor Externe din care fac parte toţi factorii de decizie, mă refer la Administraţia Prezidenţială, la Guvern, la toţi cei care sunt implicaţi în acest aspect şi vom veni cu o poziţie comună, o poziţie de ţară. Cred că nu mai trebuie să avem opinii separate legate de un lucru atât de important şi trebuie să fie o poziţie agreată de toţi, o poziţie a ţării noastre, poziţia României”, a subliniat premierul conform sursei citate.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate