Milioane de euro fraudate de mafia decontărilor din transportul în comun din Neamț

7

Anchetatorii au început să lucreze la un nou dosar  și își fac cruce în fața sumelor decontate la Neamț pentru cei care beneficiază de bilete gratuite de călătorie, adică persoane cu handicap, pensionari și veterani.
Sumele decontate de băieții deștepți din transportul în comun din Neamț sunt fabuloase și se situează la nivelul zecilor de miliarde. De exemplu, doar anul trecut, la DGASPC Neamț s-au decontat aproximativ 4 mil. RON sau pentru cei care vorbesc în lei vechi aproximativ 40 de miliarde iar la persoanele cu handicap e nimica toată, grosul e la pensionari și la veterani unde sumele decontate sunt năucitoare.
Anchetatorii suspicionează că unii transportatori nemțeni și-ar fi făcut adevărate rețele ce cumpărau aceste bilete gratuite la un sfert de preț de la pensionari, veterani sau persoane cu dizabilități după care le decontau la preț întreg fraudând astfel bugetul statului cu milioane de euro. O sursa avizată ne-a spus că decontările se făceau pe curse foarte lungi. În unele cazuri chiar s-a sărit calul, caci din acte reiese de exemplu că zeci de persoane cu dizabilități și sute de pensionari din Neamț au călătorit frecvent pe ruta Dorohoi – Constanța. Adică persoanele cu handicap grav se deplasau cu ceva până la Dorohoi în Botoșani de unde luau cursa de Constanța.
Desigur că frauda a fost evidentă deoarece orice prost se poate uita să vadă că o firma de transport dintr-o comună amărâtă din Neamț are zero angajați, dar decontează sute de milioane de lei, sau că la o altă firmă mică, dacă-i compari cifra de afaceri cu ce a decontat, observi că în fiecare autobuz 20% dintre călători ar fi trebuit să fie cu handicap … sau alții se specializaseră în transport de veterani de zici că aveau curse de Oituz și Mărășești.
Ne place sau nu, la Neamț se poate vorbi liniștit de o mafie a decontărilor în transportul în comun și vizați nu sunt doar transportatorii ci și funcționari publici, cum dealtfel se vehiculează nume de politicieni cu putere de decizie la nivel județean.
Autoritățile locale nu se pot face că nu știau de ce se întâmplă pentru că unele lucruri sunt prea evidente. Am discutat de exemplu cu un transportator care nu apare pe lista de la DGASPC Neamț care ne-a declarat ” Ce handicapați dom’le ? Eu am 4-5 astfel de decontări pe an, nici nu mai fac cerere să îmi dea banii. Unde ați văzut dumneavoastră handicapați cu grad grav să meargă sute de km cu autobuzul sau microbuzul? Ia uitați-vă mai atent să vedeți cum la unii transportatori s-au dublat handicapații de la un an la altul de parcă are cursă de Cernobâl
Rămâne să ne întrebăm doar cam cât ar trebui să călătorească handicapații din Neamț cu autobuzele și microbuzele ca sa se adune deconturi de zeci de miliarde de lei vechi într-un an? Atenție vorbim de persoane cu grad accentuat și grav de handicap, căci cei cu handicapuri ușoare nu beneficiază de astfel de decontări …

Iosub Robert

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
  1. Profesoru' spune

    Calm, va aparea DNA cat de curand… Important e sa lucrati la fel de profesionist ca si pana acum si sa nu lasati uitarii situatia, ci, din contra, sa insistati prin noi articole asupra acesteia!

  2. cristi spune

    Un alt exemplu usor de verificat este al d-nei doctor Iacomi de la Centru de Recuperare si Reabilitare Razboieni care in fiecare zi merge cu mijloace de transport in comun pe ruta Piatra -Razboieni si retur cu adeverinta de handicapat . Soferii noi chiar se mai iau de ea dar aceasta cu mult tupeu ii pune la punct. Ea beneficiaza de aceste scutiri cu aportul sotului care e mare inspector la DGASPC.

    ADMIN: Șoferul are obligația să verifice dacă numele de pe biletul pentru persoana cu handicap este acelasi cu al persoanei care îl are. Mai concret șoferul se uită pe bilet și cere posesorului legitimația sau buletinul. In cazul de față respectiva doamnă nu are un asemenea act emis pe numele ei deci dacă dă bilete pe alt nume șoferului acesta este ori tolomac ori complice…. In cazul in care dumneavoastră aveți dreptate și chiar așa se intâmplă.
    Din verificările noastre nu am gasit indicii că această doamnă ar circula in modul expus de dvs.

    1. cristi spune

      Nimic mai simplu . Maine dimineata , la 06:15 , in statie la spital va urcati impreuna cu dna doctor , va rugati ca soferul sa-i ceara un document si va veti convinge singur.

  3. ANA spune

    La noi e plin de persoane cu handicap, numai ca lipsesc cu desavarsire. Cate persoane in carucioare cu rotile vedeti prin partile noastre? Cati au curaj sa iasa din casa, chiar si cu insotitor, sa se ia la lupta cu trotuarele, rampele de kkt, samd?
    Cat despre transportatori… Sa ne arate transportatorii cu licenta din Neamt macar un microbuz echipat pentru persoanele cu handicap locomotor!!! V-as trimite poza, sa vedeti cum arata un astfel de mijloc de transport, ca apoi sa facem comparatie cu jegurile de microbuze de pe la noi.

  4. Stefan spune

    Domnule Iosub, acest fenomen se intampla de ani de zile si e valabil si pentru CFR!Este efectul masurilor populiste luate cu mare entuziasm ,dar aplicate prost!Pensionarii trebuie sa plateasca biletul ca oricare alt cetatean pentru cursele interurbane!Pentru deplasari, de ex. la spital sau la medic ,calatoria poate fi decontata dupa efectuare!In Marea britanie aceste deplasari se suporta din fondul de asigurari de sanatate.Orasele care isi permit pot organiza trasee speciale pentru pensionari (in Germania exista asa ceva) si ,astfel, lucrurile sunt tinute sub control!

  5. xx spune

    Sistemul permite asta,sint interese,daca nu ar fi s-ar lua masuri ca de ex: Sa se elimine complet tichetele de calatorie iar cei indreptatiti sa fie ajutati si sa primeasca la pensie o suma de bani compensatoare.As extinde problema si la tichetele de masa unde se stie ca liderii centralelor sindicale tiparesc,distribuie si deconteaza aceste tichete cu comisioanele de rigoare(de ce mai accepta salariatii,chiar insista prin liderii lor sindicali pentru tichete de masa stiut fiind ca de ceva timp se impoziteaza si acestea dar nu-i ajuta cu nimic caci nu intra in calculul pensiei,a concediului medical etc). As extinde si la biletele de tratament si odihna prin casa de pensii de care beneficiaza doar unii care merg si de 3-4 ori pe an iar altii nu prind niciodata bilet.Toate astea trebuie eliminate si adaugat la pensie proportional pentru fiecare,dar de unde sa se mai dea stipendii celor ce au muncit pentru cistigarea alegerilor pentru recuperarea cheltuielilor si oarece profit?

  6. Lolita spune

    Daca „handicapatii” politici sint atit de lacomi incit fura asemenea sume de la handicapatii reali, oare ce pedeapsa ar merita ? Poate un grad de handicap grav obtinut in timpul sedintei de consiliu…asa poate vor sti ce traieste un asemenea om…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate