Mignon, principesa româncă devenită Regină a Iugoslaviei

0

Regina Maria a Iugoslaviei  (n. 6 ianuarie 1900, Gotha, Germania – d. 22 iunie 1961, Londra, Anglia ). A doua fiică a regelui Ferdinand I, principesă a României, regina Iugoslaviei.


Principesa Mărioara s-a născut la 6 ianuarie 1900, în orașul german Gotha, capitala unui ducat al cărui suveran fusese bunicul său matern, tatăl Reginei Maria a României. A fost botezată Maria, însă i se spunea Mărioara pentru a se deosebi de Regina Maria. 

Regina Maria se afla la Gotha unde își vizita mama, Marea Ducesă Maria a Rusiei. Era alintată Mignon, deoarece primele semne ale nașterii au apărut în timp ce regina Maria asista la reprezentația operei ”Mignon” de Ambroise Thomas.

 În adolescență, Principesa Maria a devenit o figură foarte îndrăgită în România, unde presa și publicul o alintau cu numele de Principesa Mărioara. În timpul Primului Război Mondial, Principesa Mărioara a dat dovadă de un mare curaj. Ea și-a însoțit aproape în permanență mama, pe Regina Maria a României, în vizitele pe care aceasta le făcea în spitalele pline de răniți și de bolnavi de tifos.


Regele Alexandru I și Regina Maria ai Iugoslaviei

În 1922, la 20 februarie, se logodește la București cu Alexandru I Karagheorghevici, regele sârbilor, croaților și slovenilor. Nunta a avut loc la 8 iunie, același an, în catedrala din Belgrad. În urma căsătoriei, Principesa Mărioara a devenit regina Iugoslaviei.
Împreună, au avut trei fii, iar domnia Regelui Alexandru a fost una fericită, până în 1934, când a fost asasinat la Marsilia.
Tronul țării i-a revenit lui Petru, dar din cauza faptului că era minor s-a instituit o regență. Până la majoratul său, în 1941, țara a fost condusă de fratele mai mic al lui Alexandru, Paul Karagheorghevici.

Regina-mamă Maria a Iugoslaviei a încercat să ducă un trai cât mai simplu și să ofere o educație aleasă fiilor ei, în Palatul Alb din Belgrad, o reședință mai mică și mai primitoare decât solemnul Palat Regal care găzduia ceremoniile oficiale.

După ce Iugoslavia a fost invadată, în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial, de forțele Axei conduse de Germania nazistă, Familia Regală a Iugoslaviei a plecat în exil, în Marea Britanie. În timpul războiului, Regina Maria a Iugoslaviei a organizat o acțiune masivă de ajutorare, prin intermediul Crucii Roșii, a ofițerilor și soldaților iugoslavi ținuți în lagăre de prizonieri de război. Pachetele erau expediate din partea unei oarecare Maria K. Georgevici, pentru a înșela vigilența naziștilor. Însă toți destinarii pachetelor cu ajutoare știau că le primesc de la Maria Karageorgevici, adică de la regina lor aflată în exil.

După război, în noiembrie 1945, comuniștii conduși de Tito au proclamat republica, iar românca ce a urcat pe tronul Iugoslaviei nu a mai reușit să se întoarcă niciodată în țara ei adoptivă.


Prima şi ultima Regina a Iugoslaviei a murit în Anglia, în 1961. După căderea comunismului, Iugoslavia s-a destrămat, iar nepotul său, Principele Moștenitor Alexandru a reușit să se întoarcă în Serbia, unde a devenit una dintre cele mai populare figuri publice. Osemintele Mărioarei au fost reînhumate, în 2013, în necropola regală de la Oplenac, acolo unde își doarme somnul de veci și soțul său.

surse: RFI România, Enciclopedia României

arsene

cuc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate