Micul Goliat romanesc, pierdut un pic prin spatiu

0

In cursul zilei de luni, 13 februarie, a fost lansat satelitul artificial stiintific romanesc Goliat.  Lansarea satelitului in spatiu s-a realizat cu ajutorul rachetei europene Vega, de la cosmodromul din Guyana Franceza.  Misiunea are un caracter educaţional şi experimental, microsatelitul fiind primul trimis vreodată de ţara noastră. Proiectul a fost finanțat de Ministerul Educației Cercetării și Inovării prin Centrul Național de Management Programe cu suma de 1.500.000 de lei la nivelul anului 2005.

Satelitul Goliat. Foto: Romanian Space Agency

Inițial, urma să fie lansat în luna noiembrie a anului 2009 prin intermediul unei navete a Agenției Spațiale Europene dar lansarea a fost amânată pentru 2010 și apoi pentru 2012. Are forma unui cub cu laturile de 10 cm și masa de aproximativ 1 kg, fiind construit pe baza standardului american Cubesat.

A fost proiectat de o echipă de ingineri și fizicieni, proiectul demarând încă de când aceștia erau studenți la Universitatea București și la Universitatea Politehnica București. Satelitul va transporta trei experimente științifice: determinarea fluxului de micrometeoriți, măsurarea dozei produse de radiațiile cosmice la nivelul orbitei și de asemenea va avea instalat un captator de imagine cu senzor de 3 megapixeli și o rezoluție la sol de 21x28m pentru observarea Terrei și mediului circumterestru.

Alături de încărcătura principală — satelitul italian Lares și Goliatul românesc — în cadrul aceluiași zbor au fost trimise pe orbita terestra alte 8 platforme Cubesat:

  • SwissCube (École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveția)
  • Xatcobeo (Universitatea din Vigo și INTA, Spania)
  • UNICubeSAT (Universitatea din Roma, Italia)
  • Robusta (Universitatea din Montpellier 2, Franța)
  • AtmoCube (Universitatea din Trieste, Italia)
  • e-st@r (Politecnico di Torino, Italia)
  • OUFTI-1 (Universitatea din Liège, Belgia)
  • PW-Sat (Universitatea Tehnologică din Varșovia, Polonia)

In prezent, statiile oficiale de la Marisel si Bucuresti/Magurele nu au putut deocamdata  sa stabileasca nici un fel de comunicatie cu Goliat in ciuda eforturilor facute de la momentul lansarii si pana acum. Mai mult, se pare ca o parte din echipamentele tehnice ale statiei din Marisel au fost mutate la Cluj in speranta imbunatatirii sanselor de receptie.

Cand vine vorba despre acest proiect romanesc, exista si pareri pozitive, respectiv felicitari la adresa echipei care a conceput satelitul, dar si multe carcoteli legate de aceasta amanare constanta a lansarii satelitului si, de ce nu, de denumirea improprie Goliat raportata la un cub cu latura de 10 cm si o camera de 3 megapixeli regasita si in modelele mai noi de telefoane mobile. Ca sa va amuzati un pic, am gasit o parodie pe YouTube conceputa inca din 2009, cand se zvonea lansarea lui Goliat in spatiu.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate