Metodologia de repartizare și facturare individuală a consumului de apă
Începand de astăzi, 21.04.2015 pe site-ul primăriei Piatra-Neamț, pietrenii pot consulta metodologia de repartizare și facturare individuala a consumului de apă înregistrat la branșamentul condominiilor.
Metodologia este supusa dezbaterii timp de 30 de zile, după care aceasta va fi propusa spre aprobare Consiliului Local Piatra-Neamț în ședința ordinară din luna mai.
Cetățenii vor avea posibilitatea ca începând cu luna iunie să opteze pentru noul sistem de repartizare și facturare individuală a consumului de apă înregistrat.
Cetățenii care vor opta pentru acest sistem de contorizare vor avea siguranța că vor plăti exact cât consumă.
Un alt avantaj al contorizării individuale îl reprezintă posibilitatea debranșării individuale a rău platnicilor fără ca locatarii cu plățile la zi să fie afectați.
Dragoș Chitic
Metodologia de facturare individuală și anexele.
Metodologia facuta de apa serv si propusa spre dezbatere de primaria Piatra Neamt este o mare porcarie de prostit cetatenii .
Cetatenii vor sa plateasca direct operatorului numai ce arata indexul de pe apometrul individual montat la usa de intrare in apartament pe baza unui contract direct intre consumator si operator fara conventii si alte substraturi impuse de apa serv,la fel ca la gaz metan.
O INTREBARE DE BUN SIMT pusa de toti cetatenii este ca de ce firma de gaz metan a aprobat individualizarea a tuturor solicitantilor de a se alimenta separat indiferent de numarul lor fara a se impune restrictii,precum 100% a cetatenilor de pe o scara si nu a fost nevoie de avizul Presedintiei statului cum cere apa serv.
RASPUNSUL este unul simplu ,nu mai are cum sa impuna plata perderilor la apa pe spinarea consumatorilor si atunci trebuie sa-si reduca salarile nesimtite pentrui a se incadra in cheltuieli si sa repare toate instalatile defecte.
Am vazut pe forum ca sant unii delatori care sustin ideea ca schimbarea instalatiei este costisitoare. Sigur ca este costisitoare daca o executa apa serv ca in costul lucrarilor baga spaga de 50%,pe cand in Roman s-a executat cu 120 lei pe apartament,de catre firme de specialitate suma ce a fost recuperate in6 luni de zile prin eliminarea platii pierderilor.
Deasemeni trebuie stiut ca instalatile existente nu mai sant in garantie si trebuiesc inlocuite si contorizarea individuala rezolva cele doua probleme.
Stimati cetateni stiti ca apa serv a devenit stat in stat ,nu mai recunoaste HOTARARILE CONSILILOR LOCALE ALESE DE CETATENI SI SUSPENDA CU AJUTORUL INSTANTELOR APLICAREA ACESTORA,netinand cont de legile tarii care la art 31 din legea 241/2006 cetatenii pot sa execute contorizare si facturare individuala,dar DOMNII??? DE LA APA SERV LE IGNORA CU SPRIJINUL JUSTITIEI.
Cetateni nu va lasati pacaliti de apa srv si luati atitudine fata de metodologia propusa spre dezbatere.
Un pensionar indignat.
Cu ani in urma romanii au pus „botul” la repartitoare. Apoi,de la centralele de bloc (nu le-ati uitat, nu?). Au trecut la centralele de apartament. Pentru cele din urma, regretele vor aparea atunci cand acestea vor implini 10 ani. Samd, samd. Priviti in urma fredonand: „ce bine-mi pare c-ai luat teapa!” Si, inainte de a va gauri apartamentele pentru a va monta, pe banii dumneavoastra, apometre la usa, mai calculati!
Probabil ca aveti dreptate si asta imi aduce aminte de o fosta firma de cablu de la noi din oras, care avea obiceiul de a te debransa, a doua zi dupa termenul de plata. Nu conta, ca tu nu primeai salariul de la patron la timp…. Pe 16, parca, veneau meseriasii si-ti luau semnalul ! Daca te plangeai iti spuneau sec, ca poti plati pe doua luni si astfel scapi ! Ne-am putea trezi si cu „fomistii” de la apa, ca fac la fel….. Si-or sa ne spuna si astia….., platiti 30-40 mc. in avans si n-o sa mai aveti probleme ! Si aici, cred ca trebuie umblat. Sa se procedeze ca la gaz sau lumina, unde ai 30 de zile, de la aparitia facturii, termen s-o platesti. Daca lasi firma Romaneasca „sloboda” poti avea tot felul de surprize….
Si unde au loc dezbaterile? Adica daca vrei sa faci o propunere cum poti sa o faci?
Spre exemplu:
– daca tot ai montat in dreptul usii contor cu aceeasi clasa de precizie si acelasi tip ca cel al bransamentului de scara (Art 5 litera b din metodologie), de ce sa mai platesti „consum comun” (art.9 litera b, din Metodologie) din moment ce „se vor desfiinta toate punctele de consum de apa montate in spatii comune din interiorul condominiului (prize de apa in subsol, casa scarilor, spalatorii etc.), pe care niciunul dintre solicitanti nu si le asuma in calitate de consumator si care fac parte din instalatia interioara a acestuia” . Adica diferentele tot noi le vom suporta ca si pana acum.
va rog totusi sa publicati si anexele daca le aveti. A-ti postat de doua ori Metodologia. Va multumesc!
Daca se mai face si contract individual la apa , noi pensionarii putem spune ca am scapat de un stres foarte mare, speram sa se aprobe aceste norme.
Aceeasi Marie cu alta palarie.Nu se renunta in ruptul capului la „pierderile „din retea si sarcina citirii si repartitiei de costuri sta tot la asociatie.Daca-mi pun contor la usa ce treaba mai am cu asociatia (multe dintre ele cuiburi de ilegalitati pe spatele proprietarilor)care trebuie sa se desfiinteze? Gazul,apa calda,caldura si voiam si apa sa nu mai treaca prin asociatie.Atunci de ce sa-i mai platim? Acum impart numai apa si incaseaza gunoiul si-i platim mai mult ca atunci cind imparteau si incasau tot
„Cetățenii care vor opta pentru acest sistem de contorizare vor avea siguranța că vor plăti exact cât consumă.
Un alt avantaj al contorizării individuale îl reprezintă posibilitatea debranșării individuale a rău platnicilor fără ca locatarii cu plățile la zi să fie afectați.”
Din aceste doua asertiuni, putem vedea, Dhragi tovarasi shi phretini, ca numai una e reala ! Aceea, care zice ca rau platnicul va putea fi debransat INDIVIDUAL ! De platit cat consumi, nici nu poate fi vorba…. La plata se adauga asa zisele cheltuieli comune, provenite din diferenta intre „master” apometru si cele individuale. De unde provin diferentele, mi-e greu sa-mi dau seama, avand in vedere ca „repartitoarele de costuri” sunt verificate si aprobate metrologic. De ce trebuie sa luam ca baza de calcul indicatiile contorului „mare”? Teoretic, eu ar trebui sa platesc, doar si numai ce consum, conform cu indexul apometrului meu ! n-asa ? Acum, nu exclud, ca eu sa fiu mai ardelean in gandire, da’ s-a gasi cineva sa-mi explice….
P.S. despre faptul ca, nu poti sa faci bransamentul si restul lucrarilor, decat cu o firma…..”recomandata”, spune tot ! Ne-or beli astia ca pe berbeci ! Ori poate, ma-nsel si firma agreeata, e din aia „omenoasa”….
Cei cu obrazul subtire, sunt sfatuiti sa inlocuiasca termenul oarecum rusinos…..beli, cu mai corectul jupui.