Exercițiu militar de amploare la Poligonul Smârdan din județul Galați

0

Marţi, la Poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, au fost prezenți ministrul român al Apărării, Mircea Duşă, şi adjunctul comandantului suprem al Forţelor Aliate din Europa, generalul Sir Adrian Bradshaw, pentru a inspecta elemente de tehnică militară. Ei au asistat la un amplu exerciţiu desfăşurat de militari din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii, exerciţiu bazat pe un scenariu fictiv, respectiv pe derularea unei lupte şi a unei operaţiuni de stabilitate, la care au participat subunităţi de infanterie mecanizată, tancuri şi artilerie, precum şi vânători de munte cu sprijinul forţelor aeriene.

Exerciţiul Wind Spring 15 din Poligonul Smârdan, dar şi cele din Poligonul Mihai Bravu şi Baza Aeriană Câmpia Turzii contribuie la perfecţionarea tehnicilor de luptă şi la interoperabilitatea militarilor statelor participante.

Mircea Duşa a declarat: „Astăzi a avut loc o defăşurare impresionantă de forţe prin participarea a peste 2.000 de militari şi 400 de trasportoare blindate şi tancuri. La exerciţiu participă militari din România, SUA, Regatului Unit al Marii Britanii şi Republicii Moldova. După cum mi-au raportat comandanţii, misiunile de luptă au fost îndeplinite. Acest exerciţiu priveşte perfecţionarea tehnicilor de luptă şi interoperabilitatea militarilor statelor participante. În cursul dimineţii, am participat în Poligonul Mihai Bravu la un exerciţiu de pregătire al militarilor din Brigada de rachete sol-aer, în care s-a testat capacitatea operaţională a peste 200 de militari şi a mijloacelor din dotare cu privire la sistemul de apărare antiaeriană. De asemenea, la Baza Aeriană Câmpia Turzii continuă exerciţiile de pregătire comună a militarilor de la forţele aeriene române cu militari din SUA, iar în Poligonul Smârdan şi la Baza Kogălniceanu continuă exerciţiul acesta de pregătire în comun început pe 16 şi până în 30 aprilie”.

La acest eveniment s-a discutat şi despre securitatea din zona estică a NATO şi Uniunii Europene.

646x404

Sir Adrian Bradshaw a apreciat angajamentul României de a susţine măsurile de reasigurare a flancului estic al NATO şi de a creşte bugetul apărării, declarând: „Ceea ce am văzut astăzi este un exerciţiu internaţional foarte bine organizat care dă un mesaj tuturor ţărilor din afara alianţei că NATO acţionează împreună, că NATO va acţiona totdeauna împreună, după principiile articolului cinci şi cu siguranţă vom respecta măsurile de reasigurare a flancului estic. Vizita mea îmi dă ocazia să vă mulţumesc personal pentru angajamentul privind măsurile de asigurare a flancului estic prin organizarea de exerciţii, ca cel de astăzi, prin asigurarea continuă a prezenţei vaselor NATO în apele Mării Negre şi de asemenea şi pentru că aţi organizat o serie de exerciţii în comun cu forţele aeriene NATO. Tot în cadrul măsurilor de reasigurare vă mulţumesc pentru efortul de a găsi locaţii pentru cele două comandamente NATO. Vreau să vă mulţumesc pentru participarea la misiunile internaţionale şi pentru că dumneavoastră şi conducerea ţării v-aţi angajat pentru creşterea bugetului apărării până la 2% din PIB, un procent cu care nu foarte multe ţări din NATO se laudă şi pe care şi l-ar dori”.

Exerciţiul Wind Spring 15 se desfăşoară în perioada 16-30 aprilie, în poligonul Smârdan, din judeţul Galaţi, şi la Centrul Administrativ Aerian de la Mihail Kogălniceanu (CAAMK), judeţul Constanţa. La eveniment participă peste 2.200 de militari cu armament şi tehnică de luptă din armatele Regatului Unit al Marii Britanii, Republicii Moldova, României şi Statelor Unite ale Americii.

Sursa: Mediafax

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate