Meserie în Piatra-Neamţ pe ritmuri de tic-tac
Numele său este Elena Roman şi repară ceasuri în magazinul Unic din Piatra Neamţ. În urechile unora, numele acestei meserii ar putea părea demodat, dar încă se mai practică. Este demodat pentru cei care preferă comoditatea şi precizia ceasurilor electronice, atât de populare în ziua de azi.
Doamna Elena Roman, contestă această demodare a activităţii, susţinand faptul că încă mai are clienţi şi întreţine ceasuri în valoare de cateva mii de euro.
Această activitate este centrată pe client, pentru a satisface cererea şi a oferi cele mai bune servicii. Meseria de ceasornicar este o munca migaloasa care cere multa rabdare si pasiune, pe langa studii de specialitate si priceperea dobandita in timp.
Cele mai dese cereri pentru ceasurile mecanice sunt acelea de întreţinere, acţiune care trebuie să aibă loc măcar o dată la 2 ani. Alte necesităţi sunt acelea de înlocuire a accesoriilor: curea, telescop, cadran etc. În caz de defecţiune, piesele de înlocuire sunt importate din străinătate printr-o reprezentaţă din Bucureşti. În Piatra Neamţ au existat 40 de ceasornicari, însă au rămas doar 7. Acest fapt arată că oricât de veche ar fi meseria, mai sunt câtiva cesornicari pasionaţi care au făcut din activitatea lor o artă şi un mod de viaţă. Din păcate, oricât de optimişti am fi, acel tic-tac specific ceasurilor mecanice pare să nu se mai audă în zgomotul viitorului. Însă timpul mai are puţină răbdare până atunci…
M.I.




Da asa este au rămas niste porecliti „ceasornicari”, in afara sa schimbe o baterie nu se pricep la nimic le arati un ceas mecanic si fug ca dracu de tamaie !
Am fost cu un ceas la trei ceasornicari in Piatra Neamt si nici macar sa desfaca trei surubele nu au stiut . Sunt niste carpaci. Atit stiu sa schimbe baterii si sa puna curele ca in rest sunt vai de mama lor !