Memoria documentelor – Titus Mărdărescu Focşani, revizor școlar de Neamţ

0

logo

Se ştie că “încă dinainte” de 1862 judeţele Neamţ şi Suceava (fost şi Baia – n.n.) alcătuiau o singură circumscripţie de inspecţie, cu reşedinţa la Piatra Neamţ.
Primul revizor şcolar al judeţelor Neamţ şi Suceava pe care-l aflăm din documentele timpului a fost Anton Naum ( 1862) după acesta urmează N. Vicol 1866, Gh.Obreja ( 1870), Gh. Musteaţă ( 1872), I. Phillipide 1875), C.P.Bobeica ( 1876), Victor Dogariu ( 1878), Scipione ( Ion ?) Badescu ( 1881), I. L.Caragiale ( 1881-1882), I. Negre ( 1882), Nestor Filoti ( 1886).
Titus Mărdărescu din Focşani vine în fruntea Revizoratului şcolar Neamţ după Nestor Filoti în 1886, într-o perioadă când “ diriguitorii” primăriilor comunale criticau activitatea învăţătorilor de la sate, deşi aceştia, în majoritate “ nu ştiau carte”. Rămâne ca o mostră un act al Consiliului Comunal Vaduri, din a II-a jumătate a veacului XIX, în care consilierii, neştiutori de carte, acuză pe învăţătorul local de lipsă de pregătire, de metodă şi de progres didactic; ei semnează prin puneri de deget…
Amintitul registor a fost bun pentru vremea când a ocupat acest post. Era sever şi controla pe nesimţite învăţătorii – adesea zile la rând. Îi ţine din scurt să-şi facă datoria. Era însă şi mucalit. Examinând la gramatică un elev de la o şcoală rurală spunea că “ măgar” e verb. Conjugă-l!, îi cere revizorul. Elevul se execută: eu măgar, tu măgar, el măgar. Destul. Ai dreptate, îi răspunde Mărdărescu: tu nu înveţi, eu vin rară în inspecţie, domnul învăţător nu-şi face datoria.
Altă dată, cu prilejul unei inspecţii fulgerătoare cum făcea deseori, prinde în cancelarie în timpul orelor de clasă, într-o situaţie delicată pe un învăţător tînăr căsătorit. Nu-ţi dau altă pedeapsă, îi spune revizorul decât să scrii în condica de prezenţă ce ai făcut în oră cînd trebuia să fii în clasă la datorie…A scris …unde o fi condica aceia de prezenţă….
Unui alt învăţător de la o şcoală din apropierea oraşului Piatra Neamţ, care era încet la treabă, îi spunea “ deaghe“ (de abia) preda.
La Garcina inspectează şcoala “dresează” procesul verbal şi pleacă fără să ia cuponul de inspecţie (legitimaţia), făcandu-se că-l uită. Învăţătorului îi spune că trebuia să se ducă tocmai la marginea judeţului într-o anchetă urgentă. A doua zi dimineaţa la “oara 9 fix” , cand se incepeau cursurile, năbădăiosul focşănean era pe catedra la şcoală amintită… Îşi uitase cuponul…., dar nici învăţătorul n-a mai lipsit de la datorie cum obişnuia conform celor constatate în documente.
“ Curat exigenţă”, cum ar spune nenea Iancu!

Prof. Gh. RADU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate