Măsuri pentru salubrizarea localităţilor şi reducerea numărului de incendii

0

Astăzi, 23 martie a.c., prefectul Mihai Archip a convocat şedinţa extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în cadrul căreia au fost prezentate şi aprobate cu unanimitate de voturi, două hotărâri ale Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă: Hotărârea privind aprobarea măsurilor pentru salubrizarea localităţilor, cursurilor de apă şi căilor de comunicaţii şi Hotărârea privind aprobarea măsurilor pentru reducerea numărului de incendii generate de arderea de mirişti,  vegetaţie uscată şi  resturi  vegetale.

Au fost aprobate Programul pentru salubrizarea localităţilor, cursurilor de apă şi  căilor de comunicaţii din judeţ şi Programul de verificare a stării de igienizare a acestora. În conformitate cu aceste programe, se vor verifica activităţile desfăşurate  de autorităţile publice locale  pentru asigurarea igienizării localităţilor şi cursurilor de apă.

În vederea salubrizării localităţilor, cursurilor de apă şi căilor de comunicaţii din judeţ se vor lua următoarele măsuri: informarea operatorilor economici şi a populaţiei privind interzicerea depozitării materialelor şi deşeurilor pe malurile cursurilor de apă, salubrizarea şi degajarea cursurilor de apă , asigurarea secţiunii de curgere a podurilor şi podeţelor şi curăţarea şanţurilor şi rigolelor, desfiinţarea construcţiilor provizorii de traversare a cursurilor de apă, efectuarea de controale la persoane fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în domeniu exploatării forestiere, pregătirea populaţiei pentru a cunoaşte regulile de comportare în cazul unor situaţii de urgenţă şi executarea de acţiuni de salubrizare prin implicarea elevilor.

„ Rog şefii Serviciilor Publice Deconcentrate  cu atribuţii în domeniu să transmită angajaţilor din subordine să fie sprijin efectiv pentru reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale în luarea măsurilor şi sancţionarea persoanelor fizice şi juridice care nu respectă reglementările  privind salubrizarea localităţilor, cursurilor de apă şi căilor de comunicaţii. Fiecare unitate administrativ- teritorială  trebuie să aibă un program propriu de salubrizare şi trebuie verificat dacă au contracte cu firme de salubrizare. Primăriile plătesc mulţi bani  pentru că cetăţenii nu păstrează curăţenia şi am convingerea că tot contribuabilii incorecţi  nu respectă reglementările în domeniu. Haideţi să ajutăm administraţiile locale să impună legea bunului simţ în localităţile lor.” a declarat subprefectul Vasile Şendrea.

Ca urmare a numărului mare de arderi necontrolate prin arderea  miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale înregistrate în ultimii ani la nivelul localităţilor, se vor lua o serie de măsuri: afişarea în locuri vizibile  a prevederilor referitoare la măsurile de prevenire pe timpul utilizării focului deschis la arderea de mirişti, executarea de controale asupra modului în care sunt respectate prevederile legislaţiei în domeniu, aplicarea de sancţiuni, în cazul în care nu sunt respectate măsurile de apărare împotriva incendiilor. Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, excepţie fac arderile de vegetaţie uscată şi resturi vegetale din cadrul gospodăriilor cetăţeneşti.  Permisul nu se va emite pentru terenuri care sunt traversate sau amplasate la o distanţă mai mică de zece metri de linii electrice aeriene de medie şi înaltă tensiune, conducte de transport gaze naturale sau produse petroliere.

„Hotărârea privind aprobarea măsurilor pentru reducerea numărului de incendii generate de arderea de mirişti, de vegetaţie uscată şi resturi vegetale trebuie pusă în execuţie, iar noi reprezentanţii Instituţiei Prefectului şi ai Serviciilor Publice Deconcentrate cu atribuţii în domeniu  avem obligaţia de a monitoriza, verifica şi  lua măsurile necesare cu cei care nu respectă prevederile legislative în vigoare.” a declarat subprefectul Vasile Şendrea.

Stiri Neamt

sondaj ziar piatra neamt

whatsapp ziar piatra neamt

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate