Măsuri de siguranţa în şcoli

0

Prefectul judeţului, Mihai Archip, s-a întâlnit în ziua de 21 octombrie cu partenerii semnatari ai Planului de măsuri de asigurare a protecţiei unităţilor şcolare, a sigurantei elevilor şi a personalului didactic pe raza judeţului Neamţ – Inspectoratul Şcolar, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi. Scopul întâlnirii l-a constituit analiza modului de asigurare a securităţii în scoli şi în proximitatea şcolilor.

Asigurarea securităţii, a integrităţii copiilor noştri dar şi a cadrelor didactive cade atât în sarcina Inspectoratului Şcolar, care este beneficiar dar are şi obligaţii în acest sens, cât şi a Poliţiei, Jandarmeriei, autorităţilor locale, Poliţiei comunitare. La nivelul judeţului nostru este întocmit şi aplicat Planul de măsuri de asigurarea a protecţiei unităţilor şcolare, care reprezintă cadrul legal de desfăşurare a activităţii de combatere a fenomenului infracţional, plan care este actualizat anual sau ori de câte ori apar evenimente care presupun măsuri suplimentare de protecţie. Măsurile asumate de fiecare instituţie în parte trebuie duse la îndeplinire ca să nu avem evenimente care să pericliteze integritatea copiilor în şcoli şi în afara lor.” a spus în deschiderea întâlnirii prefectul Mihai Archip.

Au avut intervenţii pe acest subiect, al siguranţei în şcoli, toţii partenerii semnatari ai Planului care, fiecare, a subliniat faptul că sunt necesare mai ales măsuri care să acţioneze în afara şcolilor pentru că cele mai multe evenimente au loc în exterior.

Inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie a specificat că „instituţia noastră reprezintă cel mai important partener al Inspectoratului Şcolar, prin măsurile luate, de la an la an, crescând gradul de siguranţă în şcoli, prin diminuarea fenomenului infracţional, fapt dovedit de statistici. Totodată inspectorul şef a mai precizat „lupta cu infractorii nu este numai a Poliţiei ci a tuturor factorilor responsabili în domeniu”

Inspectorul general al Inspectoratului Şcolar a remarcat faptul că „deşi datele stastistice arată că a fost diminuat fenomenul infracţional , pentru noi ca instituţie, fiecare caz de violenţă, chiar singular, reprezintă o mare problemă. Pentru a fi preîntâmpinate aceste cazuri este nevoie de o  atitudine corectă, atât a elevilor cât şi a cadrelor didactice, dar şi de multe acţiuni educative”.

Totodată, în timpul întâlnirii, prefectul a atras atenţia asupra prevederilor legale privind siguranţa în şcoli şi a menţionat, că „toate regulamentele de ordine interioră trebuie să fie respectate iar elevii ar fi indicat să poarte semne distinctive cu ajutorul cărora să fie indentificaţi mai uşor intruşii. Chiar dacă sunt voci care opun rezistenţă la existenţa acestor semne distictive este bine să li se explice acestora că purtarea lor reprezintă un plus de siguranţă pentru elevi”.

În urma întâlnirii, s-a propus înfiinţarea în măsura posibilităţilor, în fiecare şcoală cu grad mare de risc,  a câte unui post de ofiţer de securitate, cu atribuţii specifice pentru asigurarea integrităţii elevilor şi a cadrelor didactice.

D.S.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate