Mărturia unui nemțean după cutremurul din Italia

0

Cutremurul din Italia care a avut loc duminică, 30 octombrie ( magnitudine 6,5  pe scara Richter), a determinat mii de persoane să-și abandoneze locuințele, declarate acum nelocuibile. Zeci de mii de persoane au fost nevoite în ultimele zile să își părăsească locuințele afectate de cutremurul de duminică, 30 octombrie, de magnitudine 6,5 pe scara Richter. Printre ei și mulți români, nevoiți să plece din casele unde locuiau, declarate nelocuibile, mulți dintre ei cu copii mici. Majoritatea activităților economice au fost oprite, iar asta a însemnat pentru conaționalii noștri, mai mult ca oricând, pierderea locurilor de muncă.

Totuși, mulți oameni au decis să rămână în apropierea locuințelor, unii au ales să stea în corturile sau containerele amenajate de Protecția Civilă italiană sau au ales să se mute în hotelurile și campingurile puse la dispoziție de statul italian. Toți cei care au acceptat să plece din localitățile unde casele au fost declarate nelocuibile  au luat cu ei  doar strictul necesar,  iar în  unele cazuri au plecat doar cu ce aveau pe ei.

ungureanu

Prin această dramă trece și familia lui Marius Constantin Ungureanu, de 38 de ani, originar din Piatra-Neamț, a cărei poveste a fost relatată cu lux de amănunte în publicația online Gazeta românească com.

Familia Ungureanu locuia în Pieve Torina, o comună cu circa 1.500 de locuitori, din care 100 români rezidenți, învecinată cu alte localități afectate serios de seismul de duminică: Fiordimonte, Monte Cavallo, Muccia, Pievebovigliana, Serravalle di Chienti, Ussita și Visso.

Marius Constantin Ungureanu muncește în Italia din anul 2000 și tot în această țară și-a cunoscut soția, Ana Ramona, în vârstă de 34 de ani, cu care are împreună trei fetițe: Maria (7 ani), Ecaterina (5 ani)  și Ioana (2 ani).

 Familia s-a mutat în noua locuință de o săptămână, de când au avut loc câteva mișcări tectonice care au creat daune mari locuinței lor vechi. Blocul în care locuiau a rămas în picioare, însă s-a crăpat în multe locuri și a fost declarat nelocuibil, cu risc să se dărâme la cea mai mică mișcare.

Cutremurul de duminică, cel de 6,5 grade, a găsit familia Ungureanu în camping, departe de zonele ”roșii”, însă  au simțit din plin cutremurul. „Nu vreau să îmi închipui ce a fost la noi în localitate”, a declarat  Marius.

Deși vecinii lor, italieni, au ales să își improvizeze locuințe temporare în jurul casei, familia Ungureanu a preferat să plece, gândindu-se în special la cele trei fetițe,  și să locuiască în camping.

Primul gând a fost la copii, la ei ne-am gândit imediat după ce am realizat că trebuie să ne părăsim locuința, pentru că a devenit periculoasă. Copiii suferă extrem de mult în asemenea momente, sunt speriați, îi iei din mediul lor, de la cămin sau de la școală, din camerele lor, de lângă prietenii de joacă. Noi le-am spus că ne mutăm într-un loc unde nu sunt cutremure, unde pământul nu se mișcă”, a povestit Ana.

Conform declarațiilor celor doi,  în  camping s-au mutat multe familii din Pieve Torina, vecini, colegi de muncă, amici. Sunt împreună cu familiile lor, cu copiii. „Fetițele noastre și-au regăsit prietenii, se joacă împreună, și impactul psihologic e diferit. Dacă am fi rămas acolo, copiii cel puțin ar fi fost agitați și speriați după experiențele prin care au trecut.” a  a mai menționat Marius.

Acum, familia Ungureanu locuiește într-un bungalow care are 6 paturi, alături de ei fiind și un nepot în vârstă de 12 ani, care și-a pierdut tatăl în Italia, în urma unei boli necruțătoare.

 Condițiille din campus sunt foarte bune. Locuința este dotată cu două dormitoare, bucătărie, două băi și  are tot mobilierul necesar, inclusiv televizor și mașină de spălat. Toți cei care au fost cazați aici primesc mâncare gătită, gratuit, inclusiv apă și dulciuri pentru copii.

La final, Marius Ungureanu a povestit  și despre faptul că în urmă cu șase ani a decis împreună cu soția să se reîntoarcă în patrie pentru a-și face un viitor:  ”Soția mea a terminat facultatea de litere, ne gândeam că poate să predea la vreo școală. A rămas însărcinată cu cea de-a doua fetiță și am renunțat pentru o perioadă la această idee. Eu m-am apucat de construcții, pe cont propriu, angajasem oameni, dar este imposibil să faci așa ceva în România. Seara, cada devenise patul meu, atât de obosit ajungeam, adormeam în baie. Munceam toată ziua și abia reușeam să îmi plătesc oamenii.”

Chiar dacă toate economiile i s-au dus pe apa sâmbetei, Marius nu s-ar mai reîntoarce în România:

„Toate economiile din Italia s-au dus pe apa sâmbetei. Motivele sunt multe, ar fi multe de povestit. De la autorități și până la oamenii pe care îi angajezi…dar mai ales mentalitatea, aia trebuie schimbată în România”. Nici nu vrem să ne gândim, am încercat și era să o luăm razna…bătaie de joc…taxe absurde…stăm aici, pentru că vrem să dăm un viitor copiilor…vom trece de perioada asta…oricum nu e mai rău ca după experiența din România”, a declarat Marius Ungureanu, pentru Gazeta.românească.com.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate