Mariana Papară, expoziție personală la Muzeul de Artă din Piatra-Neamț

0

Muzeul de Artă din Piatra-Neamț a găzduit ieri, 21 martie, pentru prima dată, o expoziție personală semnată de artistul plastic Mariana Papară. Expoziția denumită „Materia Convulsivă” cuprinde peste 120 de lucrări rafinate, pline de expresivități și culoare.

Pentru început, doamna muzeograf Violeta Dinu a adus în atenția publicului câteva repere importante din traseul profesional de succes al artistului plastic Mariana Papară.

În schimb, despre creațiile expuse în cadrul Muzeului de Artă din Piatra-Neamț au făcut vorbire criticii de artă Emil Nicolae și Lucian Strochi.

„Este o expoziție despre pictură, nu despre materie. Un amestec de materiale, care sunt aparent incompatibile, dacă ne referim la tradițiile artelor plastice. Avem o cromatică în care găsim și armonii, contradicții, șocuri, dar și zone liniștite. Este o convulsie a creatorului.”, a menționat Emil Nicolae.

„Mariana Papară este un artist adevărat,  care are o consecvență absolut remarcabilă.” a adăugat Lucian Strochi

Cuvântul de final (înainte ca expoziția să fie declarată deschisă) a aparținut artistului.

„În perioada cât am lucrat, am intrat într-o transă creativă și aș vrea să cred că fiecare lucrare, care este încărcată de o stare, de un sentiment, de o idee, va ajunge și la sufletele dumneavoastră.”, a declarat Mariana Papară.

Expoziţia va putea fi vizionată de public până duminică, 22 aprilie.

  •  Mariana Papară este absolventă a Universității de Artă și Design din Cluj- Napoca în 1978, artista a evoluat cu succes atât prin proiectele artistice personale cât și in cele didactice, ca profesoară de pictură la Liceul de Artă „Victor Brauner ” din Piatra-Neamț.
    În anul 2000 se stabilește în Italia, la Torino, unde înființează prima galerie de artă românească, dedicându-și timpul creației și organizării unor expoziții importante.
    Din 2006, artista este președintele Asociației Artistice Internaționale „ARIPA”, în cadrul căreia promovează arta românească contemporană. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România și a Asociației Internaționale a Artiștilor Profesioniști (AIAP), Mariana Papară a colaborat cu galerii și instituții culturale din Europa, valorificându-și opera în peste 20 de expoziții personale și peste 70 de participări la expoziții și simpozioane naționale și internaționale.
    Lucrările sale se află în colecții de stat și particulare în Europa, America, Asia. Artista este de asemenea prezentă cu lucrări în cele trei volume din Enciclopedia de Artă Italiană de la 1900-până astăzi, Catalogul General, Artiști până astăzi, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate