MARIANA LAZĂR, TĂZLĂUANCA MEŞTERĂ ÎNTR-ALE RĂZBOIULUI DE ŢESUT

0

 

Prezenţă continuă la Şcoala de Vară, cursul de ţesut – cusut a venit anul acesta, la cea de a IV-a ediţie a Şcolii, cu ceva în plus. Denumit de artă tradiţională, cursul a cuprins, în plus faţă de anii anteriori, procesele de tors şi urzit. Chemată să iniţieze elevii în această preocupare a bunicelor noastre, a fost Mariana Lazăr.

Originară din Tazlău, doamna Lazăr mărturiseşte că “dintotdeauna am avut o deosebită plăcere să învăţ şi să practic lucrul de mână. Astfel am ajuns să ştiu, încă din copilărie, a coase, a împleti ori a croşeta.”

Membră activă a Ansamblului de dansuri şi obiceiuri populare “Brăduleţul” din Tazlău, Mariana Lazăr a mărit aria de transmitere a tot ceea ce este specific şi tradiţional zonei din care provine. Aşa se face că, împreună şi cu ceilalţi membrii ai grupului de la “Brăduleţul”, a colindat judeţul în lung şi-n lat, dovedindu-le celor care voiau să vadă şi să afle că la Tazlău tradiţia şi arta populară sunt respectate aşa cum se cuvine.

Dintre participările ultimilor ani, am selectat pentru a le enumera în acest adevărat CV artistic pe cele de la Sărbătoarea de Armindeni  – Cheile Bicazului (2010), Sărbătoare pe Ceahlău (2010), Festivalul “Baltagul” – Borca (2010), Festivalul de Datini şi Obiceiuri “Steaua Sus Răsare”, Piatra-Neamţ (2009 şi 2011), Zilele Tazlăului (2009 – 2011), Festivalul de Datini şi Obiceiuri Tazlău (2009 – 2011), Ziua Recoltei Piatra – Şoimului (2011),  pe scenă evoluând alături de Margareta Clipa.

Înconjurată de micii învăţăcei – în rândurile cărora se disting şi câţiva băieţi doritori de a prinde câte ceva din lucrul la războiul de ţesut – Mariana Lazăr continuă a se destăinui. “Îmi aduc aminte, eram în şcoala primară, de marea bucurie ce mi-a pricinuit-o finalizarea primului obiect  realizat integral de mine. E vorba de o batistuţă în păşituri. De-a lungul timpului am realizat o întreagă colecţie de obiecte făcute manual – feţe de masă, cuverturi, ciorapi împletiţi, pulovere de lână. În ceea ce priveşte ţesutul, începuturile mele au constat în realizarea preşurilor cu codiţe, sau, aşa cum sunt cunoscute la sat, preşurile de cordele.“ Macaturile şi cusutul în chelim şi cruci au venit să încununeze ştiinţa Marianei Lazăr în domeniul îndeletnicirilor casnice practicate de veacuri de către bunicele şi mamele noastre.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate