Maria Teslaru, o actriţă-simbol a Teatrului Tineretului, a plecat la Cer!…

3



Sursă foto: dordeneamt.ro

Durerea şi compasiunea trec dincolo de cuvinte şi se întorc în suflete. Sufletele merg mai departe, cuvintele rămân pe Pământ. Parcă scrise cu dalta de sânge, cu pana de sinceritate, sub adierea memoriei, aşa cum i-a ieşit perfect natural Oanei Pellea, fără a mai vorbi de mesajul apăsat semnat de Catrinel Cojocaru, fiica lui Corneliu Dan Borcia, fost actor şi director al TT.

Total defazat şi sfidător, neruşinatul Teatru al Tineretului din Piatra-Neamţ, e-ntr-o lume antiparalelă. N-a scris două vorbe despre decesul actriţei Maria Teslaru nici până duminică seara, la ora 20:00. Bine că i-au adus un omagiu emoţionant câteva publicaţii naţionale, care au prezentat atât rolurile interpretate la Teatrul Naţional Bucureşti, unde a plecat după Revoluţie, cât şi în filme. (Două exemple, aici şi aici )

La Piatra-Neamţ, chiar te miri de unde dordeneamt.ro, de exemplu, a găsit rolurile interpretate la TT, căci dulcea, frumoasa şi iubita noastră Mărie a fost rasă din arhiva on-line odată cu toată istoria teatrului.

În măsura în care enumerarea găsită este de acurateţe, o preluăm:

• Mama – „Bine mamă, dar ăştia povestesc în actul II ce se întâmplă în actul I” de Matei Vişniec, regia Nicolae Scarlat, 1989

• Elena din Troia – „Troilus şi Cresida” de William Shakespeare, regia Ştefan Iordănescu, 1989

• Camelia – „Aceşti nebuni făţarnici” de Teodor Mazilu, regia Nicolae Scarlat, 1989

• Margareta şi Aglaie, O ţărancă – „Şapte hohote de râs” de Tudor Popescu, regia Alexandru Dabija, 1987

• Lady Breknell – „Bună seara, domnule Wilde” de Eugen Mirea şi Henry Mălineanu, regia Nicolae Caranfil, 1987

• Orsola – „Piaţeta” de Carlo Goldoni, regia Silviu Purcărete, 1986

• Celanta – „Îndrăgostiţii din Tesalia” de George Peele, regia D. Mănescu, 1985

• Vânzătoarea – „Fluturi de noapte” de Dinu Grigorescu, regia Mircea Marin, 1984

• Chiosa, ucenicul Babei Hârca – „Baba Hârca” de Matei Millo, regia Alexandru Dabija, 1984

• Stăvăroaia – „Idolul şi Ion Anapoda” de George Mihail Zamfirescu, regia Eduard Covali, 1983

• Marisa – „Pragul albastru” de I.D. Sârbu, regia Mircea Cornişteanu, 1983

• Prietena Elsei, Cântăreaţa, Orăşanca – „Dragonul” de Evgheni Şvarţ, 1981

• Escroaca, guvernanta – „Joc dublu” de Robert Thomas, regia Eduard Covali, 1981 – Debut

Cei care utilizează Facebook vor găsi uşor o sumedenie de fotografii de arhivă, la fel ca şi gânduri exprimate de personalităţi care trăiesc în priză directă sau figuri prea repede uitate, precum un Bogdan Gheorghiu, cel atât de iubit când şi-a pus tinereţea pe scândura TT, dar stabilit de foarte mulţi ani în SUA. Ca de-o amintire de suflet, ce ne-a mai făcut el să râdem ca-n viaţă, împreună cu Oana Pellea şi Stelică Nistor, sub îndrumarea regizorală a marelui Andrei Blaier, într-un film din 1983…

Măria, cea atât de superbă, de bună, de minunată, cu umor, talent, inteligenţă, forţă, o fiinţă splendidă, cum scria Oana, a plecat la Cer. La 63 de ani. Să-i fie drumul lin!

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Dr. Anca Tudor, fost medic stagiar la Spitalul Judetean Piatra Neamt in anii '90 spune

    Totul e vremelnic in asta lume..Dar unii ori nu stiu, ori cred ca ei vor avea scutire …..imi pare rau ca vestita si creativa managera a TT Piatra Neamt, nu a avut timp macar prin 2 randuri sa aminteasca pe site-ul TT, de Trecerea pe care NOI toti o vom face catre Domnul,mai devreme sau mai tarziu, a Mariei, cea care a cunoscut SCANDURA SCENEI nemtene multi ani. Multi din cei ce au cunoscut-o, colegi, spectatori, prieteni, isi vor aminti Veselia ei, Frumusetea FEMININA, Glasul puternic si cu totul special al Mariei. Drum bun si Domnul sa te aseze in loc linistit, in care nu e nici durere si nici intristare.
    SEMNEAZA SI ISI ASUMA
    Dr. Anca Tudor, trecatoare in anii 90 printr-un Piatra Neamt plin de oameni veseli, frumosi, cam saracuti material dar atat de bogati in spirit, care depanau amintiri la Barul TT transformat acum oare in ce??? Dar Biblioteca?? Acum suntem moderni, exista ateliere, dar si vulgaritate, cu spectacole „interzis sub 16 sau18 ani”…si un manager cu un ditamai cv-ul…Corect,..dar unde sunt Zapezile de altadata, …nu prea cred ca d.ra GC intelege ..Repet: TOTUL e vremelnic. Doar AMINTIRILE raman.

    1. legio spune

      Dna dr Anca Tudor aveti dreptate dar daca conducerea TT ar trebui sa faca treaba aceasta , un compartiment ar trebui sa se ocupe de acest lucru ptr cati actori mari au trecut pe la TT din PN ! ,, DUMNEZEU SA O IERTE PE MARIA” ,am cunoscut-o bine pe acesta buhuseanca deosebita !

  2. Tudor spune

    Dumnezeu să o Odihnească! In Rest. Cine astăzi se , mai vizionează. pelicule românești , Daca până de curând era un canal Cinemaraton care difuza , unele in reluare ,din filmele RO , Acum au rămas doar cei de la TVR , numai că Ei reiau aceleași filme cu diferite ocazii , Evenimente .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate