Marele premiu al etapei județene Neamț „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” a fost adjudecat de echipa Colegiul Național de Informatică

0

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) Sucursala Neamț a organizat pe 16 aprilie semifinala județeană ”Maratonul pentru Educație Antreprenorială” – ediția a II a, competiție de planuri de afaceri, parte a programului național adresat liceenilor și organizat în parteneriat cu Ministerul Educației, Universitatea de Vest din Timișoara, Autoritatea de Supraveghere Financiară și Asociația Națională a Antreprenorilor. Anul acesta programul se va desfășura în peste 20 de județe, urmând ca marea finală să fie organizată în luna mai, la București. În cadrul etapei județene, organizate în parteneriat Inspectoratul Școlar Județean Neamț, au fost premiate cele mai bune planuri de afaceri prezentate de cele 8 echipe formate din 37 de liceeni de la 6 licee: Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, Colegiul Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț, Colegiul Național “Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț, Colegiul Național “Roman Vodă”, Colegiul Național “Gheorghe Asachi”.

Anul acesta, 1.200 de liceeni de la 6 licee din 3 localități din județul Neamț au participat la orele de educație antreprenorială, susținute de 5 antreprenori voluntari, în cadrul „Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, un parcurs educațional meticulos conceput pentru a-i susține în explorarea vocației și în dezvoltarea competențelor antreprenoriale aplicabile în mediul de afaceri real, și care culminează cu competiția de planuri de afaceri.

În cea de a doua ediție a ”Maratonului pentru Educație Antreprenorială”, începând cu luna ianuarie și până în prezent, au participat la orele de educație antreprenorială peste 12.000 de elevi din peste 130 de licee din 40 de localități din țară, din peste 20 de județe. Orele de educație antreprenorială au fost susținute de peste 150 de antreprenori. Etapele județene au debutat pe 21 martie la Galați, aceasta fiind urmată de cea din Timiș pe 4 aprilie, Brașov pe 8 aprilie, Brăila pe 10 aprilie, Argeș pe 12 aprilie, Alba pe 15 aprilie. Semifinale ale competiției de planuri de afaceri vor avea loc și în județele: Arad, Bihor, Buzău, Cluj, Constanța, Dolj, Giurgiu, Gorj, Iași, Neamț, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Tulcea și Mun București. De anul acesta programul a fost preluat și de către Republica Moldova.

Marele premiu al semifinalei județene din Neamț a fost adjudecat de elevii Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț care au avut ca profesor coordonator pe Ionuț Ciurlea, cu proiectul YouthGoal”. Proiectul pune în contact elevii și studenții pasionați și dornici să învețe, cu firmele care le pot oferi un stagiu în domeniul ales. Totodată, oferă tinerilor care deja s-au specializat pe un domeniu și și-au demonstrat capabilitatea, prin câştigarea olimpiadelor, concursurilor sau orice fel de premiu care le poate atesta valabilitatea cunoștințelor, o șansă să mentoreze alți elevi în drumul lor spre succes.

Pe locul al doilea s-a clasat proiectul numit ”ZUP!”, creat de elevii Colegiului Național de Informatică din Piatra Neamț care au avut ca profesor coordonator pe Ionuț Ciurlea. ”ZUP!” este o aplicație mobilă, intuitivă și ușor de folosit, care conectează rapid clienții cu șoferii de taxiuri din zona lor.

Locul al treilea a revenit proiectului „The Chocolate Dream”, care presupune fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei, proiect realizat de echipa Colegiul  Național “Petru Rareș” din Piatra Neamț împreună cu profesor coordonator Elena Daniela Negru.

Cele trei echipe finaliste au fost răsplătite cu premii în bani. Echipa clasată pe locul I a primit un premiu în valoare de 3.000 de lei, cea de pe locul II a fost premiată cu 2.000 de lei, în timp ce echipa de pe locul III a fost recompensată cu 1.000 de lei. Mai mult decât atât, călătoria lor spre succes nu se oprește aici. Echipele finaliste vor participa la marea finală din București, unde își vor măsura forțele cu cei mai buni dintre cei buni.

Toți participanții au primit vouchere educaționale oferite de Acces la Educație, Netspace, Affordhire, Raiffeisen Bank, Natasha Shpak Beauty Academy, Misha Art Event.

”Semifinala Maratonului pentru Educație Antreprenorială de la Neamț a arătat că dincolo de etichete gen Z, X, Y, există o parte a societății avide de inovație, de schimbare, de afirmare a unor crezuri și aptitudini. Avem copii talentați, care ne scutesc de efortul de a le găsi job-uri stabile în aparatul birocratic, scriindu-și singuri propriile meserii.

Raportul publicat de Fondului Monetar de Investiții arată că aproape 40% dintre joburile existente la nivel internațional sunt expuse la inteligența artificială care, conform Goldman Sachs ar putea înlocui până la 300 de milioane de locuri de muncă, până în anul 2030, fenomen care va afecta aproximativ 25% dintre sarcinile de muncă din SUA și Europa și chiar dacă pe noi adulții ne sperie, liceenii din Neamț ne-au demonstrat nu numai că pot ține pasul cu schimbarea, dar o și pot stăpâni.

Temelia acestui proiect este VOCAȚIA și îmi place să cred că este datoria generației noastre să dăm încredere, forță, curaj și mai ales instrumente celor care sunt astăzi în sistemul de învățământ. Antreprenori sau nu, angajați sau angajatori, birocrați, artiști, medici, avocați, jucătorii pieței muncii de mâine își câștigă reperele astăzi, iar direcția trebuie să fie una sustenabilă, pozitivă și mai ales solidă.

Maratonul pentru Educație Antreprenorială, desfășurat în aproape jumătate de România, este un efort al unei pături sociale, numită generic antreprenori, pe suișul abrupt al curbei recunoștinței, iar eforturile sucursalei CONAF Neamț au demonstrat că suntem reprezentativi, nu doar la nivel național ci și în comunitățile locale, atât de frumos definite cultural” , a declarat Cristina CHIIRAC, președinta CONAF.

Evenimentul a fost moderat de Nicholas CAȚIANIS, actor al Teatrului Maria Filotti din Brăila. Au participat în calitate de speakeri: Președinta CONAF – Cristina CHIRIAC, Președinta CONAF Sucursala Neamț – Iulia ȘERBAN, Primarul Municipiului Piatra Neamț -Andrei CARABELEA, Președintele Consiliului Județean Neamț – Ion ASAFTEI, Prefectul Județului Neamț – Adrian BOURCEANU, Inspectorul Școlar General – Ionuț CIOCOIU. Proiectele au fost jurizate de: vicepreședinta CONAF și Fondatoarea Kids in Business – Nicoleta MUNTEANU, arhitecta și directorul UNITH2B Architects, membru fondator și membru board al Asociației Societăților de Arhitectură din România ASAR, liderul de proiect Antreprenorești-Adoptă un Sat – Hildegard BRANDL, co-fondatorul GMP Group – Felix TĂTARU, Fondator și CEO al Adservio – Alexandru HOLICOV. În timpul deliberării juriului, patru invitați speciali le-au dezvăluit liceenilor poveștile lor de succes, vocația și efortul și pasiunea care au stat la baza acestui succes: Vicepreședinta CONAF Neamț, membru fondator Eturia – Daniela SHAH, Fondatorul Asociației Affordhire – Doru HUȚUȚUI, artist plastic și membru UAPO – Mihaela SURUGIU, trainer business și make-up artist – Natalia SHPAK.

Acest program amplu beneficiază de o colaborare exemplară din partea inspectoratelor școlare județene, care își unesc forțele cu societate civilă pentru creșterea oportunităților educaționale și profesionale pentru liceeni. Maratonul pentru Educație Antreprenorială este susținut integral de companiile românești, care demonstrează astfel o încredere profundă în potențialul și viitorul României. Acest parteneriat între sectorul public, nonguvernamental și cel privat creează un ecosistem favorabil inovării și succesului, evidențiind o comunitate unită în susținerea aspirațiilor tinerilor.

Programul este susținut de Auchan România (Gold partner) și Vodafone Business (Brave partner).

Acest eveniment nu ar fi fost posibil fără susținerea partenerilor: Primăria Municipiului Piatra Neamț, Consiliul Județean Neamț, Instituția Prefectului Județul Neamț, Inspectoratul Școlar Județean Neamț, și sponsorilor locali: Mega Travel, Eturia, Euro Travel, ADF, Vitamin Aqua, Vag Bus, Florăria Hi, Central Plaza Hotel, Bon Aventura, Baby Luxury, Izvorul Muntelui, Dolce Reale, Restaurant L’ecrivain, Misha Art, Vero Atelier, Cristina Socea-Bunătăți de Casă.

Parteneri Media: Profit TV,AGERPFRES, Capital, Wall Street, Vocea Vâlcii, Financial Intelligence, The Woman, TV Brașov, Ultima oră, Media Consulta, Antena 3 Constanța, Săptămâna Financiară, La pas prin Brașov, Events Max, Energynomics, SpotMedia, Club Antreprenor, Business Mark, 365 Transilvania, Evenimentul Zilei, Revista Cariere, România Pozitivă, BIZ, Curs de Guvernare, Tranzit, EM360, Focus Energetic, City TV Constanța, Business Review, E-Femeia, Mașini Utilaje, Info Financiar, Bizzi Live, Chindia Media, Juridice, Obiectiv Vocea Brăilei, Observator De Timiș, KLARMEDIA – monitorizare media.

Programul este iniţiat ca urmare a acordului de Parteneriat – PACTUL PENTRU EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ pentru susținerea și dezvoltarea competențelor antreprenoriale în rândul tinerilor, semnat de CONAF cu Ministerul Educației și Cercetării în anul 2019 și prelungit în anul 2022 pentru încă 4 ani.

MARATONUL pentru EDUCAȚIE ANTREPRENORIALĂ este MARCĂ ÎNREGISTRATĂ de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin.

*Despre CONAF:

Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternică confederație din România care militează pentru eficientizarea dialogului cu autoritățile, conlucrarea pentru elaborarea de politici publice care să conducă la creștere economică sustenabilă și sprijină antreprenorii, recunoscându-le meritele. CONAF reprezintă cea mai mare entitate de acest gen din România, o organizație care promovează și susține antreprenoriatul românesc, lucru fără precedent, care deschide orizonturi de colaborare și cooperare atât pe plan intern cât și internațional. CONAF a luat ființă̆ ca urmare a necesitații de a crea o cultură antreprenorială modernă, sustenabilă și echitabilă, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci și pentru întregul mediu de business. CONAF are în componența sa 2 federații, 12 patronate, 20 asociații, 27 sucursale și peste 5.500 de companii, peste 170.000 de angajați.

CONAF organizează̆ evenimente importante pentru societatea românească̆, centrate pe educație continuă, conștientizare și găsire de soluții pentru probleme și domenii de larg interes public. Dezvoltă și finalizează proiecte naționale cu un impact puternic, atât pentru societate, cât și pentru strategiile de dezvoltare ale autorităților centrale și locale.

Printre proiectele CONAF, amintim „Pactul pentru Tineri”, „Maratonul pentru Educație Antreprenorială” „DigitalUP” „Pactul pentru Muncă” – în parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educație Antreprenorială” , ”Romanian Venture Forum” seria de dialoguri deschise, „Turismul Românesc: Între impas și oportunitate”, ce au generat pe lângă̆ ecourile în spațiul public, decizii legislative schimbări pozitive de mentalități. Sute de speakeri și mii de antreprenori au dezbătut în cele mai importante orașe românești, cele mai stringente probleme, în scopul găsirii soluțiilor optime și celor mai bune strategii de viitor.

CONSILIUL DIRECTOR CONAF: Cristina Chiriac, Dana Nuță, Anca Damour, Alina Gamauf, Camelia Șucu, Tatian Diaconu, Marius Ghenea, Nicoleta Munteanu, Gabriela Montoiu, Hildegard Brandl, Corneliu Bodea, Amalia Năstase, Viorica Pușcaș.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate