Marele Ban Vasile si Regele Stefan

2

Vasile, Mare Ban peste tinuturile Neamtului,  este tinta unui complot care va duce la debarcarea lui din functia pe care o detine. Lupta este total ascunsa si nu se poarta barbateste si deschis, deoarece ordinele interioare ale regatului  din care face parte nu permit luptele interne, iar cei care-i vor capul sunt chiar colegii lui de arme de sub steagul colorat.

Cu o notorietate foarte mare in tinutul Neamtului, dar cu o incredere destul de scazuta, cu multe lucruri bune facute, dar si cu foarte multe semne de intrebare legate de unele afaceri cu banii iobagilor, banul Vasile a crezut ca poate sa se opuna unor smecherii mult prea mari facute de unii colegi de la curte.

Toate problemele au inceput din momentul in care Sfatul domnesc a trimis niste bani in Neamt, bani insotiti de instructiuni de folosire. Cum era si normal, in regatul Piatra Neamt, regele dorea partea lui de cascaval, dar nu prea era prins in instructiunile de folosire a banilor, iar Marele Ban Vasile, din cinste, orgoliu, rautate sau frica de a semna letopisetul, a refuzat sa dea galbenii  unde nu-i permitea legea. De aici a inceput totul, iar regele a dat unda verde cainilor de paza ai democratiei sa il hartuiasca pe vasalul nesupus. Desigur ca si vasalul avea buzunarele pline de bucatele de carne de pe la mesele bogatilor si cainii de paza ai democratiei l-au mirosit imediat si au gasit motive sa incepa hartuirea si muscarea acestuia.

Salvarea vasalului Vasile ar fi putut veni de la un regim vegetarian, ca sa nu miroase a carne si sa fie depistat de cainii de paza ai democratiei, dar la masa bogatilor odata asezat, halcile de carne si bucatile alese te obliga sa servesti.

Ceea ce se vede acum si ceea ce vom vedea in continuare este povestea unui om care a stat la masa bogatilor, s-a infruptat impreuna cu ei si cand a realizat ca regimul alimentar este cu mult prea mult colesterol,  iar singurul vraci la care nu se plateste nimic este cel de la Jilava, a vrut sa se retraga si sa iasa de sub tutela feudalismului nemtean.
Problema cea mai mare la masa bogatilor este ca, odata asezat, e foarte greu sa te mai ridici, iar daca te ridici si vrei sa iesi, incaperea e pazita de strajerii de la DNA, de cainii de paza ai democratiei si de serviciul secret regal.

Pe de o parte, Vasile se face vinovat ca a stat la masa cu ei si a acceptat relatiile de vasalitate, dar pe de alta parte e de apreciat ca la un moment dat a realizat ca totul este o porcarie si acum incearca sa scape din acest compromis. Ca in orice regat, acum totul sta la mana regelui care, printr-un gest poate hotari sacrificarea vasalului tradator prin incatusare de catre strajeri sau prin sfasiere de catre ogari, dar, la fel de simplu, regele poate sa spuna “Lasati-l sa plece” sau “ Lasati-l sa traiasca, dar dati-l prin smoala si pene de gaina“.

Aceste manifestari de forta regala, desigur, impun linistea si ordinea in cetate, dar toti cei care ar fi avut de gand sa paraseasca cetatea ca sa isi caute alt rost pe pamant acum vad ce se poate intampla si realizeaza ca cetatea nu poate fi parasita atat timp cat actualul rege este in viata si totul va deveni o lupta miseleasca in care fiecare va lupta pentru viata lui, iar cei care vor sa iasa vor trebui mai intai sa injunghie regele, ceea ce se va si intampla.
Treaba  cea mai  mare a regelui acum este sa se apere  de cei care vor sa plece din cetate si stiu ca nu o pot parasi amiabil, iar cei mai periculosi dusmani nu vor fi soldatii inarmati si disciplinati din castel, ci in primul rand bufonii care au acces nelimitat in spatiul intim al regelui. La fel de periculoase pot fi si metresele care se uita din balcoanele cetatii dupa armurile altor cavaleri si stiu ca daca traieste regele si ele tradeaza, le asteapta streangul. Oricum ar fi, istoria a dovedit ca toti regii cu mana de fier nu au murit rapusi de dusmani, ci de proprii vasali umiliti sau nemultumiti care ori au omorat conducatorul, ori l-au vandut de multe ori pe promisiuni oferite de dusmani.

Singura diferenta este ca acum cronicarii nu sunt toti de-a dreapta regelui, iar iobagii inrobiti de dari si biruri pot citi si alte cronici decat cele scrise la cetate.
Continuarea povestii poate avea mai multe variante. Marele Ban de Neamt, Vasile , va putea sa revina umil la masa bogatilor si sa stea acolo pana la caderea regatului, ar putea sa se sacrifice si sa dea in vileag ce se imparte la masa bogatilor in timp ce iobagii din afara cetatii mor de foame, ar putea sa fuga din cetate si sa se alieze cu haiducii impotriva regelui sau ar putea sa fie executat de strajerii cetatii.
Vom astepta sa vedem cum va continua povestea din regatul Neamt.

Cronicarul Eu

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. ciubotaru spune

    Nea Vasile,om cu carte si cu minte-n patru colţuri, a crezut că fentând tot eşicherul politic v-a ieşi la pensie şi dintr-o funcţie politică.Că de,pensia de profesor e mică tare.S-ar putea să-i ajungă familiei să-l viziteze la mititica.Cu o condiţie,nasul mare al banului să nu mai miroasă culoarea politică câştigătoare a anului electoral 2012.Cum trăim în România….

  2. bufonul spune

    Pe cand volumul de povesti locale? vreu autograf pe exemplarul meu!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate