Apusul firmelor nemtene de contabilitate

0

Daca acum cativa ani in Neamt aveam mii de firme pe care legea le obliga sa aiba contabil autorizat, iata ca numarul acestor firme s-a diminuat mult, afectand grav firmele de contabilitate, pentru ca in acest an sa vina o lege ce nu mai obliga firmele cu cifre de afaceri mici sa aiba sau sa contracteze serviciile unui contabil autorizat, evidentele putand fi tinute si de un simplu absolvent de studii economice.
Mai clar spus, sistemul economic si legislativ din anii precendeti a facut ca orasul Piatra Neamt sa se umple de contabili, iar acum situatia s-a intors la 180 de grade si alimenteaza numarul somerilor.


Conform Ordonantei de Urgenta  37/2011 care modifica legea contabilitatii,  la firmele cu cifra de afaceri sub 35000 euro poate  tine contabilitatea un absolvent de studii superioare economice cu contract sau conventie civila.

De aici puteti descarca OUG 37/2011.

Practic,  absolventii de studii universitare economice vor putea tine contabilitatea firmelor a caror cifra de afaceri nu depaseste suma de 35.000 de euro. Noutatea impusa de aceasta ordonanta de urgenta este aceea ca firmele mici pot incheia contracte sau conventii civile fara a fi necesar sa ii angajeze. Cu toate acestea, CECCAR (Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România) reclama faptul ca un tanar absolvent nu are experienta practica necesara sa gestioneze contabilitatea unei firme, cel putin nu la fel de bine cum o poate face un expert contabil, existand chiar riscul falimentului.


Trecand peste aceste aspecte, marea problema este aceea ca in Neamt exista in prezent un numar foarte mare de contabili care, inevitabil vor ajunge in somaj sau vor fi nevoiti sa se reprofileze. In schimb, aceasta ordonanta ajunge, in mod ironic, sa legalizeze munca la negru a unor contabili, deoarece pana acum existau doar doua metode prin care contabilitatea putea fi realizata: prin compartimente proprii si prin externalizare catre membri CECCAR. Acum exista posibilitatea realizarii contabilitatii firmelor mici de catre un absolvent de studii universitare prin contract sau conventie civila.

In Romania sunt circa 349.000 de firme cu cifră de afaceri sub 35.000 de euro şi active sub 35.000 de euro, în condiţiile în care în total, în economie există circa 600.000 de companii.

 

Gh. Adrian

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate