„Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“, marți, 17 octombrie, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“

3

Lansarea proiectului „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“ va avea loc marți, 17 octombrie, începând cu ora 12.00, la Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, în Sala Expo-Club „Victor Brauner“, cu o suită de dezbateri, dialoguri culturale, expoziții de documente, de publicații și fotografii.

Invitat special – Ion Iovcev, directorul Liceului „Lucian Blaga“ din Tiraspol – va susține dezbaterea-dialog „Școlile românești din stânga Nistrului – identitate la limita supraviețuirii“.
De asemenea, vor prezenta comunicări prof. Rusu Liviu Constantin, de la Liceul Tehnologic Economic Administrativ Piatra-Neamț – „Consecințele Marii Uniri. Noul cadru constituțional și instituțional al învățământului românesc“; prof. dr. Todiresei Livioara, directorul Liceului Tehnologic Economic Administrativ din Piatra-Neamț – „Literatura, liant al românilor de pretutindeni“; prof. dr. Buruiană Gianina, Liceul Tehnologic Economic Administrativ din Piatra-Neamț – „Grigore Vieru, vocea conștiinței românești din Basarabia“. Invitat special este TVR Iași, iar moderator al dezbaterilor va fi prof. Mihaela Mereuță, director-manager al Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț.

Întrunirea va fi reflectată și la Chișinău, în cadrul rubricii matinale de la Radio România Chișinău, „Maluri de Prut“, cât și pe site-ul www.radiochisinau.md.

Totodată, va fi lansată campania de colectare a cărților „O carte pentru Basarabia“.

Cu acest prilej, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ invităm organizațiile nonguvernamentale, instituțiile și cetățenii din stânga și din dreapta Prutului să i se alăture în derularea acestui proiect.

Sponsor al proiectului este SC Unic SA Piatra-Neamț.

În întâmpinarea Centenarului Unirii

În contextul marcării în 2018 a Centenarului Unirii, Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, în parteneriat cu Radio România Chișinău și având ca invitat TVR Iași, va desfășura, în perioada octombrie-decembrie 2017, proiectul cultural „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută“. Echipa de proiect din cadrul Radio România Chișinău este formată din Valentin Niculescu, Cornel Rusnac, Ina Guțu și Mariana Vasilache.

Deși trăim la doar câțiva kilometri distanță fizică unii de ceilalți, între noi se înalță adevărați munți de necunoscut. Un astfel de proiect, de schimb și interacțiuni culturale, organizate la Piatr -Neamț, oraș în curs de înfrățire cu orașul Chișinău, ar urma să creeze o punte de legătură spirituală și un interes reciproc mult mai mare.

În acest sens, până la sfârșitul lunii decembrie, urmează a fi organizate o serie de evenimente culturale cu invitați din stânga Prutului, dar și din România, dialoguri, expoziții de documente și fotografie, lansări de carte și alte acțiuni culturale, menite să informeze și să atragă un număr cât mai mare de persoane interesate din județul Neamț, inclusiv mass-media și membri ai administrației locale, în dezbateri privind Unirea din 1918, viața socială și culturală din Republica Moldova.

Situația școlilor românești din Transnistria, presa și libertatea de exprimare în Republica Moldova, deportările și foametea organizată de regimul sovietic, relațiile cu România, rolul culturii la păstrarea identității naționale în stânga Prutului, 100 de ani de la Marea Unire sunt doar câteva dintre subiectele care urmează să fie abordate în cadrul dezbaterilor.

Amintim că în stânga Nistrului activează opt instituții cu predare în limba română.

Ca urmare a migrației, dar în cea mai mare parte ca urmare a presiunilor constante din partea administrației de la Tiraspol, în ultimii 10 ani numărul elevilor la aceste instituții a scăzut de la aproximativ 5.000 la mai puțin de 800.

Scopul și obiectivele proiectului

Scopul și obiectivele acestui proiect au în vedere dezvoltarea interesului tinerilor și adulților pentru istorie și cultură într-o manieră constructivă și responsabilă prin participarea la activitățile culturale organizate de biblioteca județeană; stimularea interesului personalităților contemporane de a se implica în procesul de informare și cunoaștere a istoriei românilor în cei 100 de ani de la Marea Unire din 1918, prin organizarea unor dezbateri, expoziții de documente la biblioteca publică, în scopul dezvoltării spiritului cetățenesc, dar și a valorizării fondului de documente aflat la dispoziția utilizatorilor bibliotecii; dezvoltarea interesului pentru informare, documentare a membrilor comunității nemțene, utilizatori sau potențiali utilizatori, prin organizarea unor activități în parteneriat cu diverse organizații ce promovează cultura/istoria poporului român; creșterea gradului de implicare a asociațiilor/instituțiilor culturale și cu rol de informare și documentare în promovarea valorilor culturale locale și naționale; creșterea gradului de implicare și educare a consumatorului de informație și cultură prin participarea constantă la activitățile culturale locale, cu participarea unor personalități contemporane; creșterea gradului de informare al comunității nemțene privind evoluția istorică, social-politică și culturală a Republicii Moldova prin organizarea unor dezbateri, lansări de carte, expoziții de documente, vizionări materiale documentare.

Ion Iovcev

Ion Iovcev s-a născut pe 12 iunie 1951, în localitatea Găvănoasa din raionul Cahul, Republica Moldova. A absolvit Institutul Pedagogic de Stat din Tiraspol. A făcut studii în management la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă“ din Chișinău. A activat în calitate de profesor de matematică și fizică în localitățile Ștefan Vodă, Slobozia și Caragaș. A fost inspector școlar la Direcția de Învățământ Slobozia. Din 27 mai 1992 și până în prezent, este directorul Liceului „Lucian Blaga“, cu predare în limba română, din Tiraspol. Tot de atunci încearcă să țină piept presiunilor separatiștilor. A fost arestat în repetate rânduri de miliția transnistreană. A fost amenințat și persecutat, la fel ca și ceilalți directori ai celor 8 instituții de învățământ cu predare în limba română din stânga Nistrului, elevii și părinții lor a căror școli au fost devastate în anul 1994, dar și în 2004.
În anul 2014 Ion Iovcev a fost decorat cu cea mai înaltă distincție oferită de statul român, Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Cavaler, în semn de înaltă prețuire și recunoștință pentru contribuția remarcabilă avută, de-a lungul timpului, la afirmarea și apărarea identității etnice și culturale a comunităților românești din vecinătatea României.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. cruciatul spune

    Doamna a publicat teza, cu siguranta, Rusu nu a citat-o

  2. yellow spune

    Procuratura din Iasi si Piatra Nemt trebuie sa intre in actiune. Cel mai mare idiot absolvent la Iasi, trebuie eliminat din invatamintul romanesc

  3. yellow spune

    Liviu Rusu face comunicare dupa teza de doctorat a doamnei Cornelia Neagu. Copiindu-i teza doamnei a luat gradul I, este un hot de stiinta. Cum poate fi presedintele Asociatiei invatatorilor pe judet. Procuratura ar trebui sa-si faca datoria. Ia o marire de salar pe baza unui furt.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate