Mâine, 6 august, creștinii ortodocşi sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului

1

Ziua de 6 august este cunoscută printre creștinii ortodocși ca prăznuirea Schimbării la Față a Domnului Iisus Hristos. Momentul Transfigurării lui Iisus pe Muntele Tabor, în fața ucenicilor Petru, Ioan și Iacov. Evenimentul  religios din Postul Adormirii Maicii Domnului are ca semnificație momentul în care apostolii lui Iisus s-au convins că Hristos nu este numai un proroc al tatălui ceresc, ci este chiar fiul lui Dumnezeu.
De asemenea, Sfânta Scriptură menționează și faptul că sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului evocă un moment de seamă care s-a petrecut în ultimul an de viaţă pământeană a Lui Iisus.

Sărbătoarea este numită în popor Preobrajenie sau Obrejenie (denumire ce provine din slavonă și semnifică o schimbare, o transformare). În același timp, sărbătoarea mai păstrează și denumirea de Pobrejenia sau Probojeni, cuvânt tot de origine slavonă ( provine de la verbul popular „a probazi”, adică a certa pe cineva). În schimb, în limba greacă, sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului este cunoscută sub denumirea de Metamorphosis și are înţelesul de Transfigurare.

Pe lângă semnificaţia religioasă, Schimbarea la Faţă a fost asimilată în popor ca zi ce marchează desparţirea de vară, altfel spus, schimbarea veşmintelor naturii, dar şi ale oamenilor, cu cele ale noului anotimp care se pregăteşte să sosească. De-acum, frunzele încep a se îngălbeni, apele a se răci, iar păsările migratoare încep a-şi pregăti plecarea.

Tot în această zi,  ținând cont că suntem în prima săptămână a Postului Adormirii Maicii Domnului, Schimbarea la Faţă se prăznuieşte prin dezlegare la peşte.

Această sărbătoare este una deosebită pentru județul Neamț, deoarece reprezintă hramul Muntelui Ceahlău. În fiecare an, pe 6 august, mii de pelerini urcă Muntele Ceahlău la Mănăstirea cu hramul „Schimbarea la Față”. Preț de o zi, Muntele Ceahlăul devine un Munte Tabor al Transfigurării umane și a mărturisirii credinței ortodoxe.
Poate nu întâmplător are loc un fenomen interesant pe Muntele Ceahlău, acea piramidă holografică vizibilă în ziua Schimbării la Față preț de câteva zeci de minute. Deși există explicații rațional-științifice ale acestui fenomen, piramida holografică a fost îmbrăcată într-o aură de mister, atribuind în mentalul colectiv imaginea unui Munte Sfânt care încă mai păstrează tainele dacilor lui Zalmoxis. Condiția de a vedea acest fenomen este de a ajunge înainte de răsărit pe Vârful Toaca și să ai noroc de un cer senin. Din punct de vedere științific, piramida este o intersectare a umbrelor muntelui în momentul în care Soarele își face apariția.

 

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Maria Marinica spune

    Frumos descris ziua de azi Ziar Piatra Neamt,multă lume nu stie ce semnifică Schimbarea la Fata a domnului.Pt mine azi este o zi specială,stiu despre această sarbătoare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate