Mai poate România, „un stat care a eșuat”, să își revină vreodată?

1

Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română.” Acest lucru îl declara președintele României în ziua în care mai mulți pacienți internați la ATI au murit în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Evenimentul petrecut în octombrie 2021 vine după un val de eșecuri și cadavre arse de pacienți internați în locuri care ar fi trebuit să le salveze viața. În ultimele săptămâni țări ca Germania sau Ungaria au preluat din pacienții români care nu mai încăpeau la ATI. Alte țări ne-au donat medicamente pentru că nu avem stocuri. Colaps sanitar.

Conform Eurostat, dintre țările UE, România a înregistrat cea mai mare rată a copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială (41,5%) în 2020. 35,8% din totalul populației din România era în risc de sărăcie în 2020, din nou, în topul negativ al UE.

Tot Eurostat spune că cele mai mari creșteri ale prețurilor la energie electrică în Slovenia, Polonia și România. Prețurile energiei electrice pentru uz casnic au crescut în 16 state membre ale UE în prima jumătate a anului 2021, comparativ cu prima jumătate a anului 2020. Cea mai mare creștere (exprimată în monede naționale) a fost înregistrată în Slovenia (+15%), înaintea Poloniei (+8% ) și România (+7%).

Statisticile pot continua, iar România e în mare parte pe primele locuri în topurile negative. În schimb, stăm foarte bine la capitolul poluare, România fiind pe penultimul loc la capitolul emisii de gaze din întreaga Uniune Europeana. Acest lucru nu este pentru că s-a investit enorm în energie verde, ci pentru simplul fapt că după 89 nu mai avem niciun fel de industrie. Adică nu producem, nu poluăm.

Cu un sistem sanitar care ia foc la propriu, cu un nivel de sărăcie și abandon școlar în rândul copiilor extrem de îngrijorător, cu facturi uriașe la utilități și zero industrie, președintele Klaus Iohannis are dreptate când spune că România a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii.

Conform unor definiții, „un stat eșuat este un organism politic care s-a degradat într-un punct în care condițiile de bază și responsabilitățile unui guvern suveran nu mai funcționează în mod corespunzător. Un stat poate „eșua” dacă guvernul își pierde legitimitatea chiar dacă își îndeplinește funcțiile în mod corespunzător. Pentru o stare stabilă este necesar ca guvernul să se bucure atât de eficacitate, cât și de legitimitate. De asemenea, atunci când o națiune slăbește și bunăstarea acesteia scade, este introdusă posibilitatea unui colaps guvernamental total.”

În momentul în care un stat pierde controlul în teritoriu și este în incapacitate să furnizeze servicii publice, el intră în colaps. Iar acest colaps poate conduce la o puternică dezinformare, anarhie, corupție, criminalitate, declin economic puternic și, în anumite situații extreme, intervenție militară străină. Fiecare e pe cont propriu.

Pierderea autorității și legitimității în fața populației se traduce prin pierderea încrederii oamenilor în cei care îi conduc. România este în acest moment un stat dezbinat în care ura se împletește cu frica în timp ce unii se îmbogățesc, iar alții sunt la limita subzistenței.

Singura șansă a României să își mai revină vreodată din această gaură neagră este ca un individ sau un grup de indivizi să recâștige încrederea oamenilor. Lucru care va dura, cel mai probabil, decenii. Și asta doar dacă nu ne va anexa vreo putere din Vest sau din Est și vom dispărea complet de pe hartă.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Țuburlui Mihai spune

    România își poate reveni oricând.
    Românii, nu.
    Pe de altă parte există statul paralel care a înlocuit cu succes „statul eșuat”.
    Hai, că nu-i chiar atât de rău!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate