Lucrări de apărare împotriva inundaţiilor cauzate de fenomenul de zăpor pe râul Bistriţa

0

Astăzi, 09 februarie ora 12.00 domnul prefect Mihai Archip  a fost prezent la predarea de către proiectantul – S.C. Aquacon S.A. către firma de construcţii câştigătoare a licitaţiei, a amplasamentului lucrării  „Reducerea gradului de risc la inundaţii pe râul Bistriţa, sector Borca – Poiana Teiului, judeţul Neamţ” pentru  prevenirea fenomenului de zăpor. A fost semnat procesul verbal de predare – primire a amplasamentului lucrărilor şi s-a stabilit ca aceasta să înceapă în zona localităţii Dreptu şi să continue la Frumosu.  La eveniment, alături de domnul prefect Mihai Archip au mai fost  prezenţi : domnul Emil Vamanu, director tehnic al Administraţiei Bazinale de Ape Siret, domnul Mircea Pintilie, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Neamţ, cei trei primari ai comunelor beneficiare, reprezentanţii firmei proiectante, ai firmei de construcţii şi  dirigintele de şantier.

Licitaţia pentru lucrarea „Reducerea gradului de risc la inundaţii pe râul Bistriţa, sector Borca – Poiana Teiului, judeţul Neamţ” s-a desfăşurat online iar contractul de execuţie lucrări a fost semnat în data de 30 decembrie 2010 de către autoritatea contractantă, Administraţia Bazinală de Apă Siret şi societatea desemnată câştigătoare a licitaţiei, SC Lescaci Com SRL Negreşti Oaş. Valoarea cu T.V.A., adjudecată la licitaţie este 36.024.908,75 lei. Termenul de punere în funcţiune este anul 2013. Lucrarea constă în realizarea de diguri de apărare în zonele critice, pe raza comunelor Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului, judeţul Neamţ. Digurile vor avea o lungime totala de 15,6 km, cu înălţime medie între 1,5 şi 3 metri şi o lăţime de 4 metri în partea de sus (la coronament). Se vor mai realiza de asemenea, subtraversări, consolidări de mal şi recalibrări de albii prin eliminarea grindurilor, pentru diminuarea posibilităţii formării zăporului.

Necesitatea investiţiei a apărut ca urmare a depăşirii cotelor de inundaţie în mod frecvent pe râul Bistriţa pe sectorul Borca – Poiana Teiului, depăşiri care au produs numeroase pagube. Aceste fenomene sunt asociate în special perioadelor de îngheţ, care se manifestă cu frecvenţă anuală şi cu intensitate mare. Transportul masiv de sloiuri de gheaţă în perioada de iarnă-primăvară, însoţit de suprapunerea şi aglomerarea lor în zonele cu pantă mai redusă, în ultimul deceniu a generat inundaţii repetate, soldate cu pagube materiale şi victime omeneşti.

Fenomenul de zăpor, care se produce periodic în bazinul superior al râului Bistriţa, constituie o problemă deosebit de gravă, din cauza pericolului pe care îl reprezintă pentru populaţie. Modul de formare şi declanşare a acestui fenomen se datorează atât unor factori climatici specifici, cât şi a factorilor fizico-geografici, bazinul Bistriţei având pante mari cu concentrare rapidă a viiturilor şi cu coeficienţi de scurgere ridicaţi, urmate de terenuri joase de câmpie unde se înregistrează frecvente revărsări.

“Prin executarea lucrărilor care fac obiectul investiţiei “Reducerea gradului de risc la inundaţii pe râul Bistriţa, sector Borca – Poiana Teiului, judeţul Neamţ” vor fi scoase de sub efectul inundaţiilor un număr de  9 localităţi componente ale comunelor Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului, cu o suprafaţă situată în intravilan de 165 ha, în care sunt amplasate cca. 1300 gospodării, în care locuiesc un număr de aproximativ 3500 locuitori. Eliminarea grindurilor existente, prin recalibrarea albiei, va diminua amploarea fenomenului de zăpor.

Aceste diguri au rolul de a prelua nivelurile ridicate la viiturile de primăvară – toamnă, precum şi nivelurile gheţurilor din perioada de iarnă când se manifestă fenomenul de zăpor, astfel încât revărsarea prin dislocarea naturală a gheţurilor din albie să fie redusă atât cât permite gradul de asigurare la care sunt calculate digurile. Lucrarea de investiţii este promovată prin H.G. 446/2007, în prezent sursa de finanţare fiind bugetul de stat. Se fac demersuri pentru finanţare pe Axa 5 POS Mediu.

În cadrul întâlnirii de astăzi, domnul Aleca Vasile, primarul comunei Borca a propus extinderea  lucrării cu aproximativ 200 de metri şi pe pârâul Sabasa, care se varsă în râul Bistriţa. Având în vedere vulnerabilitatea acestei porţiuni, se va  lua în calcul propunerea domnului primar.” a declarat prefectul Mihai Archip

Stiri Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate