Lipsa forței de muncă calificate, o problemă la nivelul municipiului Piatra-Neamț

13

Săptămâna trecută, primarul Dragoș Chitic a avut o întâlnire cu reprezentanți ai mediului de afaceri local. În cadrul întâlnirii  au fost dezbătute idei interesante care se vor regăsi în proiectul de buget și în programul de guvernare locală 2017.  O sinteză a discuțiilor a fost prezentată vineri, 13 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.primarie

”A fost o întâlnire interesantă în care s-au dezbătut probleme legate de modul în care primăria poate sprijini mediul de afaceri local. S-a reluat în discuție Parcul Industrial, care ar fi o investiție oportună în zona noastră.  De asemenea, s-a discutat și despre Incubatorul de Afaceri, aici sunt acele lucruri concrete făcute cu ADR NORD-EST (prin alocarea clădirii din ștrandul municipal).”, a declarat primarul Dragoș Chitic.

De asemenea, s-a vorbit despre o problemă de actualitate, lipsa forței de muncă calificate, care se simte din ce în ce mai acut.

”Acestă problemă se simte din ce în ce mai puternic la nivelul întregii țări, nu numai la nivelul municipiului Piatra-Neamț. Se  pare că sunt locuri de muncă care nu pot fi ocupate, deoarece nu există o forță de muncă calificată. Soluțiile ar fi învățământul dual (care are nevoie de o legislație adecvată) și învățământul profesional (pentru a pregăti forță de muncă în corelație cu cerințele de pe piața muncii). […] Am fost rugați de oamenii de afaceri să intervenim pentru ca absolvenții clasei a VIII-a să opteze pentru școlile profesionale, acestea asigurând șanse mai mari în găsirea unui loc de muncă după terminarea liceului.” a conchis primarul Dragoș Chitic.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt
Citește și
13 Comentarii
 1. FLORIN spune

  Forta de munca calificata e plecata in alte tari iar tinerii la fel…

  Perspective nu sunt in Piatra Neamt, deoarece pe cei care au fost primari impreuna cu cei din administratia judeteana/locala nu i-a interesat decit sa …..fure.

  Astfel orasul Piatra Neamt a ajuns pe butuci dator vindut fara nici un fel de investitii sau investitori care sa aduca job-uri bine platite.

  Lipsa fortei de munca calificate la Primarie si administratia Nemteana este cauza paraginei in care a ajuns acest oras.

 2. Hill spune

  Eu nu înțeleg care sunt firmele alea așa mari care nu găsesc forță de muncă calificata în Piatra Neamt?Eu sunt automatist și soția jurist de meserie și nu am găsit nimic de munca nici unul din noi 2 fiind obligați sa muncim altceva decât calificările noastre.
  Sunt sigur ca titlul articolului ar fi trebuit sa fie ceva de genul:Buticarii se plâng ca au plecat toți romanii la munca afara și nu mai găsesc prosti care sa lucreze la negru pe minimul din economie! !

  1. Sergiu spune

   Total de acord cu tine.

  2. Stefan spune

   Maestre Hill, deci ai gasit de munca!Nu stiu ce fel de automatist esti matale si unde ai cautat de lucru, dar sunt sigur ca daca erai bun lucrai ca automatist!Cat despre juristi, e plina tara de absolventi detot felul de facultati de doi lei!Doar nu ai vrea ca toti „juristii” sa lucreze „in domeniu”…

 3. Stefan spune

  Un lucrator calificat are mai mult decat salariul minim, asta e sigur!Problema e ca salariile in sectorul privat sunt corelate cu productivitatea, iar la stat se dau salarii „en-gros” fara a fi legate de performanta!Astfel, tinerii si parintii lor fac orice pentru a se angaja la stat.Cu strainatea e altceva:pe de o parte sunt cei cu calificari superioare (medicina, IT) care pleaca pentru salarii mai bune (fara spaga) si pentru conditii de lucru si de trai superioare.Cei fara calificare se duc la carat „cu carca”, si rezista dupa cat sunt de seriosi sau nu.Daca se dorea crearea de locuri de munca, primaria si CJ puteau infiinta un parc industrial cu facilitati pentru investitori.In loc de asta, s-au cheltuit banii pe telegondola si festivaluri…

 4. Mugurel spune

  Domnule primar.
  Cum a ramas cu parcarile de reşedinta mai scadeţi preţul sau a fost doar cît sa placa prostilor sa va voteze .voturile cu obrazul gros se ţine

 5. Bogdan Mihail spune

  Nu exista forța de muncă, pentru ca sunt puțini cei care rezistă cu un minim pe economie acasă, asa ca sunt nevoiți sa plece la mai bine. 🙂
  Dacă vreți forța de muncă, oferiți ceva pe măsura, ceva concret, atractiv.
  Altfel, lumea va tot pleca, la mai bine.
  Ca mine, și ca mulți alții 🙂

 6. Ioan Taranu spune

  Daca nu ave-ti muncitori calificati va dau o idee :
  Face-ti o lista cu domeniile si meseriile ,profesiile in care este nevoie cu salariile care se dau ,ce se cere in mod concret sa faca muncitorul publicati-o pe internet si poate se intorc cei care lucreaza acum in strainatate.
  Ei ce zice-ti ??.
  Numai la inceput de an stiu vreo cativa calificati in domeniul constructiilor care au plecat in Anglia pentru prima data .
  Daca gaseau de lucru aici nu plecau ,fiti siguri .

  1. Elena Tanasa spune

   Aveti dreptate

 7. Codrin Ciprian spune

  :))) pai cum sa avem nevoie de studii superioare ca ăștia cer bani, sa căutăm pe cei cu profesionala ca avem nevoie de lopătări pe minim la 12-13 ore de munca. Plătiți salariile care se cer acum daca tot e criza de personal 😉 oameni buni acum e sansa voastră sa cereți bani, sa va uniți.

 8. Luca Daniela spune

  Platiti-le cum se cuvine

 9. Lock ForOther spune

  Mai degrabă „bine plătite”

 10. Haralambie spune

  Nu exista forta de munca calificata deoarece a plecat fiecare pe unde a putut. Exodul s-a datorat remuneratiilor jalnice, n-are ce sa faca nici Chitic, nici Arsene, nici Harbuz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate