Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra Neamț – într-o lumina reală

0

Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra Neamț – într-o lumina reală

Orice școală din lumea asta este pusă în lumină de cele două entități care o definesc: elevii și profesorii – oamenii ei, toți oamenii ei. Altfel nu se poate, și este logic deci, unde trebuie lovit dacă vrei să o defăimezi.

Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” din Piatra Neamț este în prezent victima unei intense campanii de denigrare, folosindu-se drept pretext o filmare ce a ajuns la presă pe o cale anonimă și care a produs o puternică denaturare de imagine. Astfel că suntem judecați într-o lumina întunecată și se aruncă cu noroi asupra colectivului de cadre didactice dar și asupra elevilor.

Dar cine suntem noi?

Suntem o școală tânără, apărută imediat după revoluție când doi profesori tineri și entuziaști au cerut și au obținut de la autoritățile locale ale vremii, înființarea primului liceu cu profil economic din județul Neamț. Până atunci, elevii care doreau să studieze acest profil erau nevoiți să meargă la Bacău.

Anii au trecut și împreună am contribuit la creșterea școlii cu multă dăruire, multe eforturi și sacrificii. Am construit o cultură organizațională bazată pe încredere și comunicare în centrul căreia este mereu elevul. Misiunea noastră „O școală europeană pentru copiii noștri” reflectă dorința de a avea absolvenți pregătiți să facă față provocărilor actuale, indiferent de spațiul geografic în care își desfășoară activitatea.

Am creat în timp și cu multe eforturi, beneficiind de finanțări prin proiecte europene, sponsorizări, finanțări de la Primăria Piatra Neamț și Ministerul Educației, o bază materială modernă – laboratoare, cabinete, material didactic, calculatoare – și, mai ales, am reabilitat prin proiectul PHARE fostul internat al școlii, transformându-l într-un hotel, care pe lângă funcția de unitate de cazare, este și o bază de practică pentru elevii specializării turism și alimentație publică.

Noi, profesorii ne-am preocupat permanent de perfecționarea profesională. Nu numai prin munca de zi cu zi, implicare și seriozitate dar și prin obținerea gradelor didactice (din 60 de profesori titulari 48 au gradul didactic I și 5 au titlul științific de doctor) cât și prin cursuri în țară și străinătate (proiectul european Erasmus+ EcoTraining).

Toate acestea au condus la creșterea permanentă a interesului comunității față de școala noastră astfel încât ne-am realizat planul de școlarizare în fiecare an din prima etapă.

Rezultatele foarte bune obținute la examenul de bacalaureat, raportate la nivelul unui liceu tehnologic, reflectă efortul conjugat al dascălilor și al copiilor fiind o confirmare a calității actului educațional din instituția noastră. Procentul de promovabilitate la examenul de bacalaureat, promoția 2021, a fost de 72,5% dintr-un număr de 205 absolvenți.

În toți cei 30 de ani de la înființare am implicat elevii în tot felul de activități extracurriculare. Participările la olimpiade și concursuri școlare ne-au adus multe satisfacții, culminând cu obținerea premiului I la faza națională la olimpiadele de specialitate – Dutca Rodion și Căprarul Delia. Să nu uităm de târgurile firmelor de exercițiu, cu participarea de la Salzburg și anual la Timișoara, un puternic parteneriat cu Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu”, unul asemănător cu Teatrul Tineretului, acțiunile de caritate și voluntariat pentru ajutorarea copiilor nevoiași și apersoanelor vârstnice, implicarea in activități cultural-artistice (teatru, film, fotografie, dansuri populare etc).

Desigur cel mai spectaculos capitol este cel al proiectelor europene care a subliniat eforturile noastre de a realiza misiunea școlii, de a o moderniza, de a ne integra în tendințele europene, de a cunoaște noi sisteme educaționale. Nu numai profesorii au depășit granițele țării pentru plusuri pe plan profesional ci și elevii prin proiectele de mobilitate: Programul Leonardo Da Vinci – Proiectul pilot « TOCLIENT », Programul Socrates – Comenius 1 – Proiecte Şcolare „The influence of religion on the artistic heritage of our countries and on popular culture” și „Past and Present at our tables”, Proiect Comenius multilateral – parteneriat şcolar „Metiers en Europe – Histoire, actualite, developpement personnel”, Erasmus+ Vet Mobility Parteneriat Turcia, Erasmus+ Programme – Strategic Partnership, Erasmus+ Programme – Strategic Partnership, European Tourism Professionals etc.

Finalitatea muncii noastre se regăsește în cele două direcții: pe de o parte în numărul mare de absolvenți angajați pe piața muncii, iar pe de altă parte, în cei care aleg să urmeze studii universitare. Cât de mândri suntem când primim scrisori de apreciere și mulțumire din partea universităților pentru modul în care i-am instruit și i-am educat!

Colectivul de cadre didactice din Liceul Economic „Alexandru Ioan Cuza” Piatra Neamț

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate