Dacă ar invada România, rușii ar avea interese majore în județul Neamț

5
FOTO: Vitaly V. Kuzmin, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons

Deși am putea crede că județul Neamț este unul fără importanță pentru un fost imperiu, Rusia are interese directe și conexiuni bine definite în județul nostru.

Dincolo de relațiile unor nemțeni direct cu Moscova înainte de 89, nu putem să nu observăm interesul direct al Rusiei asupra imaginii ei din Neamț. Cele mei elocvente exemple sunt investițiile de zeci de mii de euro în monumentele de pe teritoriul județului Neamț (puteți citi aici), cât și vizita la Piatra-Neamț a lui Valery Kuzmin, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România. (puteți citi aici).

De ce atâta interes pentru imaginea Rusiei la Neamț? De ce și-a trimis guvernul Rusiei reprezentantul la noi să caute conexiuni de afaceri? Ce are județul Neamț așa deosebit?

În primul rând avem zăcăminte de uraniu pe care le-am trecut în conservare, oprind exploatarea lor și nu vorbim de un zăcământ oarecare, ci de cel mai mare din România și unul dintre cele mai mari din Europa. Desigur că rușii nu au spus niciodată că acesta ar fi interesul lor, dar în urma unor discuții cu oameni bine informați, acest zăcământ de uraniu ar fi o țintă economică pentru orice putere militară externă ar invada România.

Interesul față de județul Neamț nu este unul nou. Puțină lume știe că în anul 1979 la Neamț s-a desfășurat o mare operațiune de spionaj. A venit în staţiunea Durău din judeţul Neamţ un grup de profesori de geografie din zona de influență a Rusiei care aveau la ei hărţi militare şi erau interesați de rezerve minerale din zonă. Din relatările unor oameni care lucrau în serviciile românești din acea perioadă, grupul de așa-ziși profesori era foarte bine organizat și interesat de mina de uraniu aflată în localitatea Grinţieş, situată la 20 km de locul de cazare, încercând să stabilească date despre rezervele existente, procesul tehnologic, destinaţia minereului extras, structura personalului și așa mai departe. Activitatea grupului a fost atent monitorizată și documentată de serviciile române care i-au lăsat să își facă treaba, dar la ieșirea din țară le-au confiscat toate însemnările și hărțile militare pe care erau marcate clar punctele de interes.
Interesele estului în Neamț sunt manifestate de mult timp și în mod constant, județul fiind un punct extrem de important pentru oricine ar invada România.

Scenariul în care Rusia ar invada România este unul extrem de puțin probabil, dar dacă acest lucru s-ar întâmpla, cu siguranță județul Neamț ar fi unul dintre punctele de maxim interes.

telegram ziar piatra neamt
Citește și
5 Comentarii
 1. Ahahahaha spune

  Ahahahha

 2. Nicu spune

  Cum spunea. Regretatul TOMA CARAGIU in Pelicula ; Actorul și Sălbaticii CAZACIOK , CAZACIOK !

 3. Nemtean spune

  Va mai amintiți de reportajul făcut de jurnaliștii de la ” România te Iubesc ” ?
  Dl. Robert știai că, terenul și pădurea unde se afla mina de URANIU de la Grinties a fost vândut pe 2 bani la Nemții ?
  Surse 100 % din acel loc au confirmat cu documente că, acel teren a fost înstrăinat de ” băieții cu ochii albaștri ” de la acea vreme .
  În rest totul ok zic eu dacă au reușit să vândă totul pe nimic din păcate!

 4. George spune

  Daca am avea numai intentia de explatare a uraniului la Grinties, pun pariu ca in 2 ore apar 5 ONG-uri pa mediu?

  1. Daniela Kapastru spune

   Asa este…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate