Legea profesiei de jurnalist

2

In ultima perioada tot auzim discutii legate de marea propunere legislativa pentru “Legea profesiei de jurnalist”. Ca si cum ar fi o mare smecherie aceasta lege, toata lumea cauta metode sa se opuna. De fapt si de drept, aceasta noua lege vrea sa puna cate un lant de gatul fiecarui jurnalist si sa nu se mai miste chiar ca un hamster in calduri.

Initial, am considerat ca aceasta lege ar ingradi drepturile jurnalistilor, dar adevarul este ca nicio lege nu poate opri un jurnalist care vrea sa isi faca meseria. A incercat Ceausescu sa opreasca libera exprimare si a aparut Europa Libera, iar daca o astfel de lege va aparea in Romania, suntem siguri ca se vor gasi metode ca ea sa fie ocolita, incepand cu internetul care nu prea poate fi resctictionat de legi romanesti si terminand cu mutarea sediului redactiei intr-un paradis fiscal. La fel cum un politician abil reuseste  sa ocoleasca legile fiscale din Romania, la fel credem ca si un jurnalist poate gasi subterfugii pentru a se eschiva de la aceasta lege. Noi, de exemplu, daca ar aparea o asemenea lege, nu ne-am mai numi Ziar Piatra Neamt, ci  Blog “Ziar Piatra Neamt” si nicio lege de pe acest pamant nu ar putea sa restrictioneze dreptul la propria opinie a unor oameni in cadrul unui blog.

Din cate am inteles noi, aberatia legislativa pentru “Legea profesiei de jurnalist” tocmai a trecut prin comisia juridica din Senat si a fost aprobata de aceasta comisie. Intamplarea face ca in cadrul acestei comisii sa existe un domn parlamentar din Neamt, domnul Ioan Chelaru, cu care am stat de vorba direct. Domnul Ioan Chelaru ne-a declarat ca el nu a fost prezent cand a trecut aceasta propunere legislativa prin comisia din care face parte, dar:  “Punctul meu de vedere ca om ce a lucrat o perioada in presa este ca legislatia actuala acopera tot ce este nevoie pentru exercitarea libera a profesiei de jurnalist. Nu cred ca la ora actuala Romania are nevoie de o asemenea lege.

Eu, personal, sper totusi sa apara o lege a presei cat mai restrictive, deoarece smecherii care vor scoate aceasta lege sunt cei care au fost sustinuti de o parte a presei ca sa ajunga in locul unde sunt si in postura de a da asemenea legi. Sper ca presa romana sa primeasca acest sut in fund ca sa se trezeasca la realitate si aici ma refer in special la presa locala din care o parte este formata din slugi obediente fata de administratie si banii veniti de la aceasta.

Noi militam pentru aparitia legii presei in cea mai restrictiva varianta pentru ca numai cand ne va ajunge cutitul la os ne vom da seama ca de multe ori facem lucruri si votam cu alte parti anatomice ale corpului.

aplicatie android ziar neamt

telegram ziar piatra neamt

la flamma piatra neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. Leo Taxil spune

    Acesti ticalosi care ne conduc (din vina noastra!!!) fac in cel mai bun caz legi aberante si inutile; dar de cele mai multe ori fac legi antipopulare si antidemocratice si legi care favorizeaza propria haita de sacali portocalii.

  2. copypaste spune

    pai, chiar ma intrebam acum cateva zile de ce se dau asa de afectati cei de la Monitorul de Neamt, ca pana acum au supt foarte constiinciosi calusul din gura fara sa murmure.
    Uite acum vor avea si o lege…
    De ziarul independent Ceahlaul, care nici macar forum nu are, ce sa mai zic..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate