Legătura dintre deficienta de vitamina D si depresie

0

Suplimentele pot ajuta  persoanele depresive cu deficit de vitamina D

Deficienta de vitamina D a fost legata de o serie de boli şi condiţii, de la boli de inima si diabet la anumite tipuri de cancer .

Un mic studiu realizat pe trei femei sugerează că deficitul de vitamina D şi depresia pot călători împreună, şi “ca umplerea rezervorului cu vitamina D” poate ajuta la ameliorarea unora dintre simptome.


„Nu este nici o dovada solida ca deficienta de vitamina D provoaca depresie”, spune cercetatorul Pathak, medic endocrinolog de la Bay Health Endocrinology din Dover, Del. „In mod clar este nevoie de studii aprofundate in acest sens.”

Constatările sale au fost prezentate la The Endocrine Society’s 94th Annual Meeting din Houston.

Studiul Pathak a inclus trei femei in varsta de 42 – 66, cu depresie si care  au luat antidepresive . Femeile, de asemenea, sunt tratate pentru diabet de tip 2 sau de  glanda tiroida.

Toate trei au fost deficitare in vitamina D, cu niveluri care au variat de la 8,9 la 14,5 nanograme pe mililitru de sange (ng / ml). Niveluri sub 21 ng / ml sunt considerate deficit de vitamina D. Niveluri normale de vitamina D sunt peste 30 ng / ml, în conformitate cu indicele stabilit de Societatea de endocrinologie.

Femeile au primit vitamina D pentru tratament de la 8 până la 12 săptămâni pentru a reface nivelul optim de calciu din sange. După tratament, nivelul de calciu a crescut la 32 la 38 ng / ml. Femeile au raportat de asemenea îmbunătăţiri în simptomele de depresie în urma tratamentului cu vitamina D.

Vitamina D este numita vitamina soarelui, deoarece lumina soarelui stimulează producţia de vitamina D la nivelul tegumentelor şi astfel, persoanele care petrec mult timp în natură, produc în mod natural această vitamină. Vitamina D o gasim, de asemenea, în lapte şi alte alimente, si este disponibil in cantitati mici in peste gras cum ar fi ton, somon, macrou şi, ficat de vita, branza, şi gălbenuşuri de ou. Este insuficient sa obtinem doar din alimente cantitatea optima de vitamina D,  motiv pentru care suplimente sunt adesea necesare.

Institutul de Medicina a ridicat recent aportul zilnic recomandat de 600 UI pentru persoane cu varsta de 1-70 şi de la 800 UI pentru adulti in varsta de 70.

Relaţia dintre depresie şi vitamina D este probabil o stradă cu două sensuri. Pathuk spune: „Oamenii care sufera de depresie prezinta o  deficienta crescuta de vitamina D, deoarece ele stau în interior, nu fac prea multa miscare, şi sunt susceptibile de a avea o dieta nesanatoasa. „

“Există, de asemenea, receptori de vitamina D în zone ale creierului care ajuta la reglarea comportamentului şi emoţiilor”, spune ea.

„Nu este neobisnuit pentru persoanele cu depresie sa aiba deficit de vitamina D, iar tratarea deficitului poate face o mare diferenţă în modul în care se simt”, spune Pathuk.

Dacă sunteţi tratat pentru depresie, adresaţi-vă medicului dumneavoastră pentru a vă testa nivelul de vitamina D.

„Oamenii se simt adesea mai bine atunci când iau vitamina D”, spune Michael Holick directorul Laboratorul de Cercetare de la Universitatea din Boston. „Unul dintre efectele pe care vitamina D  le are asupra creierului, este de a îmbunătăţi nivelul de serotonina – care este aceeaşi substanţă chimică, asupra careia actioneaza o serie de  antidepresive.”

„Acesta este un studiu interesant”, spune Erin LeBlanc un endocrinolog si cercetator de la Kaiser Permanente, Centrul de Sanatate de Cercetare în Portland. „Aceasta  arată că vitamina D şi efectele sale asupra altor sisteme în afară de cel osos ar trebui să fie studiate mai mult.”

Următorul pas ar fi un experiment unde unele persoane cu depresie a obţine vitamina D si altele vor primi un placebo inactiv, spune ea.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate