LECȚIILE COLECȚIILOR PROF. VARODIN

9

DUMITRU VARODIN ȘI LECȚIILE COLECȚIILOR
Celebrul numismat român din Piatra Neamț, profesorul Dumitru Varodin și-a extins aria colecțiilor sale prin noi achiziții. Până să le prezentăm, vă reamintim că acest pasionat colecționar ne-a oferit, prin intermediul mass-media, un buchet de rarități monetare de pe întreg globul pământesc. Fără suportul deplin al familiei este dificil să te extizi și să obții o recunoaștere națională a valorilor acumulate cu răbdare și sacrificii. În acest sens, soția sa, d-na dr. Lidia Varodin este un frumos și rar exemplu(vezi foto nr. 1, familia Varodin). Prof. Dumitru Varodin ne-a familiarizat cu tot soiul de curiozități numismatice: de la neobișnuitul obiect monetiform, cunoscut mai ales sub denumirea comună de ”limba de tigru”(vezi foto nr. 2 și foto nr. 3), confecționat din argint și bronz, specific Regatului Luang Prabang(1707-1889, identificat în jumătatea de Nord a Laosului) și până la paradoxalul ”dolar sovietic chinezesc”(vezi foto nr. 4 și foto nr. 5). După 156 de ani de stăpânire colonială britanică asupra Hong-Kong-ului(vezi foto nr. 6-monede coloniale britanice din colecția Varodin), la 30 iunie 1997, ca urmare a politicii ideologului Deng Xiao Ping(”o țară, două sisteme”), acest străvechi teritoriu chinez a revenit la patria-mamă, drept pentru care s-au emis, printre altele, mai multe monede jubiliare(vezi foto nr. 7-colecția Varodin). Este adevărat că Hong Kong-ul a cunoscut pentru scurt timp și ocupația japoneză, în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, fapt atestat de o bancnotă emisă în 1943(vezi foto nr. 8 și foto nr. 9). Spre deosebire de restul Chinei, unde funcționează yuanul, cu portretul răposatului lider comunist Mao Zhe Dong(vezi foto nr. 10), de numele căruia sunt legate atât acțiuni benefice cât și unele sângeroase(”Revoluția culturală chineză”), populația Hong Kong-ului manifestă aceeași simpatie față de dolar(vezi foto nr. 11), chiar dacă s-a produs unificarea mult așteptată(mai mult la Beijing). Recentele revolte din fosta colonie britanică, unde s-a născut celebrul Bruce Lee, probează că mentalitățile se schimbă mai greu decât culoarea bancnotelor, iar gustul pentru democrație și libertate a căpătat rădăcini trainice. Intervenții brutale și sângeroase, de genul celor din Piața Tian an Men, din iunie 1989, pot dăuna grav imaginii și economiei chineze. Valoarea pedagogică a studierii bancnotelor și monedelor unui stat este utilă și azi.

LECȚIA ATLASULUI GERMAN
Dornic de informații suplimentare, Dumitru Varodin s-a apucat să colecționeze albume de geografie. Recent a achiziționat cel mai valoros atlas interbelic: ”ANDREES HANDATLAS”, ediția din anul 1937(ultima din această gamă de mari dimensiuni, tipărită la Leipzig-vezi foto nr. 12). La paginile 55 și 56 este prezentată harta României Mari(vezi foto nr. 13). În ediția din 1909 se poate vedea teritoriul României așa cum nu și l-ar dori nici un român adevărat din ziua de azi(vezi foto nr. 14). ”Andrees Allgemeiner Handatlas” este opera unui mare cartograf german, Richard Andree(1835-1912, vezi foto nr. 15), continuată și după decesul acestuia până la ediția cu numărul 9(singura ediție offset), din 1937, publicată de Velhagen & Klasing, Bielefeld în Leipzig. Detaliile, calitatea excepțională, cromolitografiile și prețul foarte avantajos au permis să câștige competiția cu producțiuni consacrate, cum ar fi ”Stielers Handatlas”(edițiile 7 și 8). Prima ediție a apărut în 1881, ultima ediție fiind editată de Konrad Frenzel. O hartă a ediției britanice ”ANDREES HANDATLAS”, din 1895(vezi foto nr. 16) prezintă răspândirea etniilor majoritare din Balcani. În ciuda prigoanei turcești, grecești, maghiare și rusești se poate vedea că românii și frații lor sud-dunăreni, kutzo-vlahii, ocupau poziții teritoriale importante. Dacă Primul Război Mondial ne-a întregit cât de cât, împlinind aspirațiile de veacuri, Al Doilea Război Mondial a lăsat România fără o parte importantă a teritoriului său de viețuire permanentă. Astăzi, când tentațiile teritoriale ale unor vecini sunt tot mai evidente, lecțiile unor hărți geografice pot trezi pacific starea de responsabilitate națională, până nu e prea târziu. Chinei i-au trebuit 156 de ani pentru a redobândi ceea ce era al său! Pentru că e China! Cât i-ar trebui României? Text: MIHAIL-SORIN GAIDAU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
9 Comentarii
  1. feraru marcel spune

    Draga admin, de la Bab el Mandeb vin si crede-ma ca un tip mai catolic decat sf. parinte de la Roma, precum matale, n-am mai vazut. Esti tare d-le. Pai, eu ziceam ca fac o conversatie docta cu preacuviosul parinte dom’ Adrian cel cu justitia si mata……

  2. feraru marcel spune

    D-le Gaidau, daca va referiti la Republica Moldova Ca teritoriu de redobandit, priviti aici :http://ro.wikipedia.org/wiki/Republica_Moldova#Structura_pe_grupe_de_v.C3.A2rst.C4.83_.C8.99i_sexe Daca va referiti la Rusia ca la capcaunul care vrea sa cucereasca teritorii atunci cu siguranta sunteti un anti rus convins. Anexarea Ucrainei la UE nu va „pute” ? Transformarea Ucrainei intr-o alta sursa de venituri pentru bunii democrati vest europeni, nu va repugna ? Faptul ca Romania nu e decat o amarata de colonie in care puterea o are vestul ?Mai aveti vreo urma de nationalism in sufletul vostru ? Dar patriotism ? Si, la urma : Sunteti constient ca o mare masa din moldovenii de peste Prut nu vor unirea, ci vor doar cetatenia ca sa poata pleca in Europa de vest ? Si,,,,,,,cine va garanteaza ca dupa Yalta, Malta nu va mai fi o…..Alta care sa ne azvarle acolo unde ne-au stabilit altii locul ?

    1. popa gheorghe adrian spune

      Nea Feraru, pana la un punct le zici foarte bine….si te felicit. Romania este pentru vest…”o amanta”, pentru ca aia din vest au cultura necesara sa nu-si paraseasca nevasta niciodata, si, lucrul asta se vede dupa’ 89, atat la propriu cat si la figurat.

      1. feraru marcel spune

        Dom’ Aditza, dom’ Aditza, vaaaai, da’ se vede ca n-ai tinut si mata o muiere da amanta…. Pai amanta-i mai aboalei decat muierea luata in biserica. Cu popa de fata. Asta te seeeeaca frate. Pai nu-i duci fomeii acasa ce-i duci „dulcetii” aleia. Cine te compatimeste cand oftezi la greu ca muierea-i rea si nu te-ntelege ? Vezi ?? Ce ne-o dat noua ioropa aiasta ?? Ba….o luat de la noi cu 4 maini s-o dus acasa la ea. Amanta….de bacsisuri mici, asta suntem noi. Vai de poponetzul nostru ! DIXIT !!! Sa nu ma contrazici fraaaateeeee.

    2. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

      D-le Feraru Marcel, rastalmaciti la modul extrem un text referitor la numismatica si geografie, redactat pariteste-generalist. In articol nu e vorba de Ucraina, UE, Rusia, Yalta, Malta etc. De regula, dvs erati specializat in stabilirea de legaturi, fie acestea chiar si ”trase bine de par”, ori SF, cu ”administratia Ponta”. Poate ca v-ati permis un mic ”respiro” de aceasta data. Sunt surprins ca nu mai laudati administratia locala pentru cei zece ani de …”minunatii” si ”realizari”.

      1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

        Scuze pt greseala: Am vrut sa scriu si acum corectez: FERARU MARCEL.

      2. feraru marcel spune

        Ooof,of,of,d-le Gaidau Sorin,of. „Astăzi, când tentațiile teritoriale ale unor vecini sunt tot mai evidente, lecțiile unor hărți geografice pot trezi pacific starea de responsabilitate națională, până nu e prea târziu”. Ia sa vedem…..tentațiile teritoriale ale unor vecini se refera la…..???? La Congolezi, bineinteles. Cat despre „Sunt surprins ca nu mai laudati administratia locala pentru cei zece ani de …”minunatii” si ”realizari”, asta e o abordare „securistica” a unei probleme de care eu sunt cu totul strain. Nu eu am fost platit de la „macelaria” mediatica a lui Gigi Stefan, nu eu am fost acela care i-am scuturat reverele aceluias „stapan” ca sa mananca si gura mea ceva. De 2 ani o tot declar ca nu am avut nici in clin nici in maneca cu marele Pinalty. O mai spun o data ca poate de data asta o s-o cititi : Nici macar nu l-am votat pe Gigi ! Nu am fost membru de partid, nici acum si niciodata de cand ma stiu. Si nici n-am sa fiu !!! D-voastra, parca erati „umpic” de monarhist daca nu ma-nsel…. Amu, va trageti la stanga dintr-un motiv pe care eu l-as numi asa mai bland, adaptare la mediu. Genul asta de insi si un astfel de comportament ma dezamageste la o fiinta inteligenta. Oh, sau poate inteligenta se poate numi orientarea in functie de unde bate vantul. Aveti stofa de marinar d-le si cred, ca-n adancul sufletului sunteti un basist incurabil. Dooooaaar ca……n-aveti curajul, tupeul s-o marturisiti. Ah, gata, mi-o vint pi limba si cuvantul ala pe care ma chinuiam sa-l scot la lumina ca sa va descriu….. Sunteti un……OPORTUNIST ! d-le. Bravo, sa fiti sanatos !!

        1. MIHAIL-SORIN GAIDAU spune

          Pt. dl. Marcel Feraru. Dvs. comiteți niste afirmatii, ca asa este in democratie. Dvs. stiti ce ati votat, cum ati votat, daca ati fost in vizita la urnele electorale, sau nu. Dvs. aveti pareri, el are pareri, noi avem pareri, toti au pareri… Nu v-a cerut nimeni socoteala in acest sens. In ceea ce ma priveste, la televiziunea d-lui Gheorghe Stefan am realizat emisiuni, vreo 4 ani, fără să se amestece careva in treburile mele, in viziunea prezentării si in continutul lor. Au fost unele mici atentionari sicanatoare venite din partea unei persoane care chiar se ocupa de ”scuturatul reverelor” d-lui Gheorghe Stefan. Si cam atat. Dl. Gheorghe Stefan nu mi-a ingradit in nici un fel politica gazetareasca de redactare. Pot spune ca am avut libertate deplina. Mai dificila a fost plata serviciilor pentru emisiunile realizate acolo. Dupa vreo patru ani si jumatate de munca patriotica la ”1 Tv” am decis sa plec de acolo, de buna-voie, ca sa am din ce trai. În rest, pot spune ca la ”1 Tv” s-a lucrat responsabil, cu devotament, chiar cu sacrificii personale. Acolo s-a cladit o echipa, s-au format buni profesionisti si s-au consolidat atitudini. Nu prea am ce-i reprosa acestui post tv. In ceea ce-l priveste pe dl. Gheorghe Stefan, chiar daca i-am criticat anumite chestii la modul clar, dar civilizat, nu inseamna ca acest om a fost ales primar degeaba, vreo trei mandate! Politica l-a mai schimbat dar nu l-a modificat structural. Pe mine ma caracterizeaza ceea ce produc si se vede public, de 25 de ani de cand activez ca jurnalist liber, fara sa am obligatii fata de partide, asociatii si ONG-uri. Am o carte de vizita pentru care am muncit din greu si cu daruire, la publicatii nationale de mare tiraj. Pe vremea aceea nu exista nici ”1Tv”, nici Gheorghe Stefan ca patron mass-media, nici dvs. ca interpret-comentator, pe post de ”libero”. Inaintea noastra, indiferent de opiniile dvs. electorale, s-a inventat mersul pe jos si mai ales roata! Apoi a urmat aragazul, aspiratorul si plita electrica de gatit. Pot spune ca intr-o democratie fiecare isi exprima opiniile personale mai ales din dosul unui pseudonim(ca sa stie lumea ce bravi barbati are patria asta), ca sa se afle in treaba si sa afle poporul cum voteaza dumnealui, gratis, inainte de ziua alegerilor. Cand frustrarile ating o anumita cota, la anumite persoane apar manifestari publice fulgurative de tremolo emotional-electoral-declarativ, dar tot la adapostul anonimatului. Ce credeti dvs e treaba dvs. Pana una-alta, sa fiti sanatos! Inainte, lumea mai scria pe garduri, wc-uri, pe ziduri etc. Acum, au aparut spatii special amenajate pentru comentarii in mediul on-line. Este un progres de care ne bucuram impreuna. Civilizatia progreseaza: apar noi oportunitati de refulare si unii ajung sa-si comenteze propriile comentarii, sa ”ceteasca” si-n rahat de caine vagabond, ca interpreti folclorici specializati in ”degustarea” viitorului politic al natiunii, cum e cu guvernarea si cu datul in bobii evenimentelor externe. Cu acesti semeni ai nostri treburile stau complicat, dar daca nu doare, atunci e bine ca nu doare! Important este sa fim sanatosi! Amin.

          1. feraru marcel spune

            Doar ghiveci „calugaresc” de vorbe ! In genul aschiei aia care sarind din trunchi, s-a-nvartiiiiit, s-a-nvartiiit, da’ tot…..acolo a lovit. Da’ daca nu va doare, e ok. Ce cauta amin-ul la sfarsitul debordantei d-vs frazari ? Ati copiat din vreo carte de rugaciuni totul ? Pentru c-asa-i frumos, am sa va doresc din nou tot binele din lume ! ‘nteles ???

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate