Lacul Cuiejdel – asul din mânecă al Consiliului Judeţean Neamţ

0

Format în aceleaşi condiţii ca şi Lacul Roşu, Lacul Cuejdel, situat în Munţii Stânişoarei, la 25 de km de Piatra Neamţ, este considerat de specialişti cel mai important lac de baraj natural din ţară. În prezent, autorităţile locale împreună cu Consiliul Judeţean demarează lucrările pentru a amenaja luciul de apă încă neatins de mâna omului, care oferă condiţii excepţionale pentru înfiinţarea unei staţiuni. Iniţiativa proiectului “Amenajarea în scop turistic a ariei naturale protejate lacul Cuiejdel” aparţine preşedintelui Consiliului Judeţean, Vasile Pruteanu, având o perioadă de implementare de 2 ani şi o valoare estimativă a investiţiilor de 5.5 milioane euro.


Până nu demult, pentru nemţeni şi restul României, Lacul Cuiejdel, cel mai mare lac de baraj natural din ţară, a fost o zonă complet necunoscută. Şi aceasta nu pentru că oamenii de ştiinţă nu ar fi avut în vedere importanţa lacului, format prin alunecare de teren în 1978, în analiza primului stadiu de formare al ecosistemului lacustru. Repetatele sesizări ale cercetătorilor cu privire la importanţa protejării zonei au făcut, de altfel, posibilă transfomarea lacului în rezervaţie naturală în anul 2004. Cu toate acestea, autorităţile au omis valorificare acestui potenţial turistic prin protejarea cadrului natural şi au permis distrugerea zonei tampon a rezervaţiei prin emiterea autorizatiilor de defrişare către Romsilva încă din 2005.
Mai bine mai târziu decât niciodată. Proiectul de dezvoltare durabilă a zonei turistice Cuiejdel din comuna Gârcina a intrat, în 2010, la câteva decenii (!) după formarea lacului, în ultimele etape dinaintea începerii lucrărilor de amenajare a zonei turistice. Studiile topografice şi geologice efectuate sunt promiţătoare pentru modernizarea căilor de acces la lac. Localnicii sunt martori ai facilitării accesului până la Lacul Cuiejdel, acces care, până la iniţiativa preşedintelui Pruteanu, în colaborare cu primarul comunei Gârcina, era îngreunat din cauza inexistenţei unui drum practicabil până la lac. Unii turişti care s-au avântat pe traseu în anii anteriori au declarat absenţa indicatoarelor care să dirijeze până la rezervaţie, prezenţa unor zone cu mistreţi şi urşi, absenţa semnalului de telefon mobil.
Este inexplicabil cum o zonă declarată rezervaţie naturală, cu un potenţial turistic excepţional, avută în evidenţa autorităţilor, a fost trimisă în uitare, nevalorificată, expulzată pur şi simplu din patrimoniul naţional. Iniţiativele recente ale Consiliului Judeţean au fost lăudate de cei care recunosc valoarea Lacului Crucii, după cum i se mai spune. Lăudabilă, însă, ar fi fost o mai mare responsabilitate a autorităţilor în gestionarea patrimoniul natural din zona Neamţului. Un răspuns prompt al autorităţilor vis-a-vis de alarma trasă de specialişti cu privire la protejarea zonei tampon a lacului ar fi salvat zona forestieră şi ecosistemul existent. Răspunsul târziu, venit din partea Consiliului Judeţean, salvează întrucâtva onoarea celor responsabili de păstrarea şi valorificarea moştenirii naturale a zonei Neamţului. Proiectul Consiliului Judeţean este unul de bun simt, cu şanse concrete de finalizare. Era doar nevoie de omul potrivit, la locul potrivit.

MORALA – Mare ghinion pentru Lacul Cuiejdel . Daca se forma in alta tara , sigur era atat de bine promovat incat mergem sa il vizitam.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate